Ιστορική συμμετοχή πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ
Επιβεβαιώνεται η άνευ προηγουμένου συμμετοχή πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές για την επιλογή του προεδρείου του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι τις 12 το μεσημέρι, η προσέλευση ξεπέρασε τους 100.000 ψηφοφόρους. Οι κομματικοί παράγοντες είχαν ήδη εκτιμήσει ότι η συμμετοχή θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 270.000, έναν αριθμό παρόμοιο με εκείνον των εκλογών του 2021, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη πρόεδρος.

Η διαδικασία ψηφοφορίας άρχισε στις 7 το πρωί και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ, με εκλογικά κέντρα να λειτουργούν σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό. Τα ψηφοδέλτια είναι οργανωμένα σε αλφαβητική σειρά, περιλαμβάνοντας τους υποψηφίους: Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου είχαν από νωρίς ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι υποψήφιοι δήλωσαν την αισιοδοξία τους για τον μέλλον του κόμματος, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επισημαίνει ότι “σε μόλις δυόμισι χρόνια σπάσαμε τις μυλόπετρες του δικομματισμού”. Η Νάντια Γιαννακοπούλου κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν “με το χέρι στην καρδιά και το βλέμμα στο μέλλον”, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι η συμμετοχή αυτή ενισχύει τη νομιμοποίηση του νέου προεδρείου.

Για να συμμετάσχουν στις εκλογές, οι πολίτες χρειάζονται να είναι μέλη του κόμματος, αλλά μπορούν να εγγραφούν επί τόπου ως φίλοι ή μέλη, πληρώνοντας 3 ευρώ και προσκομίζοντας έγγραφο ταυτοποίησης. Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 50% + 1 ψήφο για να εκλεγούν, ενώ σε περίπτωση μη εκλογής, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο την επόμενη εβδομάδα.

Η διαδικασία ψηφοφορίας περιλαμβάνει αρκετά βήματα για να διασφαλιστεί η κανονικότητα και η ασφάλεια της εκλογής. Ο κάθε ψηφοφόρος προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο με τα απαραίτητα έγγραφα και τηρήται διαδικασία που περιλαμβάνει παραλαβή ψηφοδελτίου και ρίψη στη κάλπη.

Πηγή: kathimerini.gr