Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Δημιουργία της Νέας Δημοκρατίας: Η Ιστορία ενός Σημαντικού Πολιτικού Ορόσημου
Ο Καραμανλής αντιμετώπισε την κατάσταση στην Ελλάδα το 1974 με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, όταν επέστρεψε από την εξορία του στη Γαλλία. Ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 4 το πρωί της 24ης Ιουλίου, και 12 ώρες αργότερα ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησής του. Απέδειξε ότι ήταν έτοιμος να αναλάβει την ηγεσία της χώρας σε μια δύσκολη περίοδο, ανακοινώνοντας την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας στις 29 Σεπτεμβρίου 1974. Για την απόφαση του ονόματος του κόμματος, ο Καραμανλής το συζήτησε με υπουργούς του και κατέληξε στο ατυχές «Νέα Δημοκρατία», που είχε προταθεί από μια εφημερίδα που εκδιδόταν στο Λονδίνο. Αν και πρότεινε το «Δημοκρατική Παράταξη» ο υφυπουργός Άγγελος Βλάχος, η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τον Καραμανλή, ο οποίος είχε την τάση να διατηρεί τις αποφάσεις του.

Μετά τις εκλογές του 1977, ο Καραμανλής δήλωσε ότι η ΝΔ παρέμεινε ο κορμός της εθνικής ζωής, αν και το ΠΑΣΟΚ κέρδισε έδαφος. Συνειδητοποιώντας την ασταθή κατάσταση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, επεδίωξε να επισπεύσει τις εκλογές για να μην επηρεαστούν οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας, ιδιαίτερα λόγω της ένταξης στην ΕΟΚ. Στα τέλη του 1977, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, στενός συνεργάτης του, εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και πρότεινε τη δημιουργία μιας επιτροπής πολιτικής σχεδίασης για την ανάλυση των αιτίων της πτώσης της ΝΔ.

Αρκετά χρόνια αργότερα, η περίοδος του Κώστα Καραμανλή θεωρείται σημαδιακή στην ιστορία της ΝΔ, καθώς η κυβέρνηση του υλοποίησε σημαντικά έργα υποδομής και διπλωματικές κινήσεις που ισχυροποίησαν τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές σκηνικό. Παρά ταύτα, ενώ η ΝΔ κατάφερε να ακολουθήσει μια πορεία εκσυγχρονισμού και προσαρμογής, η απώλεια των επόμενων εκλογών υπήρξε θέμα συζήτησης, καθώς η γοητεία των αλλαγών και της προόδου παρέμενε ισχυρή στη δημόσια αντίληψη.

Το 1980, η ΝΔ έζησε τις πρώτες εσωκομματικές εκλογές με την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Αβέρωφ και του Γεώργιου Ράλλη. Οι εκλογές αυτές οδήγησαν σε ένα οριακό αποτέλεσμα που δεν αμφισβητήθηκε. Η πολιτική κατάσταση άλλαξε εκ νέου με την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, το οποίο άλλαξε τη δομή της δημόσιας διοίκησης, ανατρέποντας τη σχέση εξουσίας που υπήρχε.

Η συνεργασία της ΝΔ με το ΚΚΕ το 1989 και η σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων και η συμφιλίωση μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων αποτέλεσαν θετικά σημεία στην ιστορία της χώρας. Σημαντική στιγμή υπήρξε και η επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην προεδρία της Δημοκρατίας το 1990 από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που επιβεβαίωσε την αξία του πρώτου στην ελληνική πολιτική.

Σύμφωνα με την ιστορία της ΝΔ, η κυβέρνηση Καραμανλή προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και να διαχειριστεί τις κρίσεις που προέκυψαν με τη μετάβαση στην εποχή της δημοσιονομικής πίεσης, ανταγωνιζόμενη το ΠΑΣΟΚ για τη διακυβέρνηση της χώρας. Στην πορεία, καταγράφηκαν επιτυχίες και αποτυχίες, οι οποίες έδρασαν καθοριστικά για την κατεύθυνση του κόμματος και της χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr