Το Ιερό Πύλης, που χρονολογείται από το 1600-1700 π.Χ., βρίσκονταν στην κεντρική αυλή κοντά στην είσοδο του ανακτόρου και περιλάμβανε δύο βωμούς – έναν επιμήκη για σφαγή και έναν βαθμιδωτό για αναίμακτες θυσίες – καθώς και πιθανώς τρεις βάσεις για διπλούς πελέκεις. Γειτονικά του βρέθηκαν τέσσερις αμφίκοιλοι βωμοί. «Το συγκρότημα των βωμών των Αρχανών αποτελεί μια ανατύπωση της θρησκευτικής ζωής της μινωικής Κρήτης», προσθέτει.
Στις τελευταίες ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν υπό την διεύθυνση της κ. Σαπουνά-Σακελλαράκη, συνδυάστηκαν στοιχεία όπως οι πυραμιδοειδείς βάσεις των διπλών πελέκεων με νέα ευρήματα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει μία λίθινη βάση που ανακαλύφθηκε κάτω από μεγάλες πέτρες κοντά στη είσοδο, η οποία συνδυάζεται με λείψανα καμένου ξύλου και μεγάλους χάλκινους γάντζους. «Οι γάντζοι πιθανόν κρατούσαν ένα λατρευτικό ξόανο, ένα αγαλματίδιο των Μινωιτών», επισημαίνει η κ. Σαπουνά-Σακελλαράκη.
Ο πρώην σύζυγός της, Γιάννης Σακελλαράκης, ο οποίος άρχισε τις ανασκαφές στις Αρχάνες το 1964, είχε εντοπίσει νωρίτερα μια μεγάλη τράπεζα για θυσίες και αρκετούς μικρούς τριποδικούς βωμούς, που υπογράμμιζαν τον θρησκευτικό χαρακτήρα του χώρου.
Οι φετινές ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως πολυτελή δωμάτια, δομικά υλικά και τμήματα τοιχογραφιών, συμβάλλοντας στην κατανόηση της μινωικής κουλτούρας. «Οι Αρχάνες λειτουργούν ως ένα “λεξικό” για τους μινωικούς βωμούς», καταλήγει η κ. Σαπουνά-Σακελλαράκη.
Πηγή: kathimerini.gr