Επιμελημένη από τον Μάσιμο Οζάνα, διευθυντή των κρατικών μουσείων της Ιταλίας, και την Αναμαρία Μάουρο, διευθύντρια των εθνικών μουσείων της Ματέρα και της Μπαζιλικάτα, περιλαμβάνει περίπου 350 αντικείμενα που χρονολογούνται από το τέλος της Εποχής του Χαλκού (11ος αιώνας π.Χ.) μέχρι τον 6ο αιώνα π.Χ. Αυτά τα κτερίσματα προέρχονται κυρίως από γυναικείες και ανδρικές ταφές και αποκαλύπτουν τη δυναμική των κοινωνιών της εποχής.
Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα, περιλαμβάνεται μια γυναικεία ζώνη από χαλκό, ήλεκτρο και ελεφαντοστό που χρονολογείται στον 7ο αιώνα π.Χ., καθώς και χάλκινα ανδρικά φλασκιά. Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, τόνισε ότι τα εκθέματα αποδεικνύουν τον πλούτο και τον ηγεμονικό ρόλο των ατόμων υψηλής θέσης στις κοινότητες τους.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι μια πλήρης ταφή γυναικείας μορφής, που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 8ου αιώνα π.Χ., που εντυπωσιάζει με την καλή της κατάσταση και τα πλούσια κτερίσματα που υποδηλώνουν πως πρόκειται για πρόσωπο υψηλού κύρους. Η έκθεση εστιάζει και στους Οινωτρούς, ένα ιταλικό φύλο που εγκαταστάθηκε στην περιοχή κατά τους 9ο και 5ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με τον Φίλιπο Λα Ρόσα, πληρεξούσιο υπουργό για την προώθηση του ιταλικού πολιτισμού.
Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί σε Αμβούργο, Βαρσοβία και Βουδαπέστη, και έρχεται στην Ελλάδα με την υποστήριξη της ιταλικής πρεσβείας, ανασχεδιασμένη και εμπλουτισμένη, συμπεριλαμβάνοντας μερικά αντικείμενα που παρουσιάζονται παράλληλα στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας.
Πηγή: kathimerini.gr