Αρχική Κόσμος Πολωνία: Η ανερχόμενη στρατιωτική υπερδύναμη της Ευρώπης – Οι αμυντικές δαπάνες και...

Πολωνία: Η ανερχόμενη στρατιωτική υπερδύναμη της Ευρώπης – Οι αμυντικές δαπάνες και η αγορά της Κορέας

Όταν θραύσματα πυραύλου έπεσαν σε μία μικρή πολωνική πόλη σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, την περασμένη εβδομάδα, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες ανησύχησαν το ίδιο για την αντίδραση της δεξιάς κυβέρνησης της χώρας και για την πιθανότητα ο πύραυλος να ήταν ρωσικός.

Η βαθύτατη αντιπάθεια της πολωνικής κυβέρνησης για τη Ρωσία και η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν οι λόγοι που από τις Βρυξέλλες μέχρι το Βερολίνο επικράτησε έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο μίας βεβιασμένης πολωνικής απάντησης…

Όπως η Βαρσοβία επέδειξε στωικότητα, όπως εκτιμά το Politico, θέτοντας σε επιφυλακή τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μέχρι να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς είχε συμβεί. Η Πολωνία διαθέτει τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να απαντήσουν στη Ρωσία. Συστηματικά τα τελευταία χρόνια έχει εκσυγχρονίσει τον στρατό της, που θεωρείται ο καλύτερος στην ηπειρωτική Ευρώπη.

«Ο πολωνικός στρατός πρέπει να είναι τόσο ισχυρός, ώστε να μην χρειάζεται να πολεμήσει», διακήρυξε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, την ημέρα της γιορτής της Ανεξαρτησίας.

«Η Πολωνία έχει γίνει ο πιο σημαντικός εταίρος μας στην ηπειρωτική Ευρώπη», λέει υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματικός στην Ευρώπη, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που έχει παίξει η Πολωνία στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στην ενίσχυση της αμυντικής γραμμής του ΝΑΤΟ στη Βαλτική.

Ενώ η Γερμανία, παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, παραμένει ένα κέντρο επιμελητειακής υποστήριξης, η ατέρμονη συζήτηση που διεξάγεται στο Βερολίνο για το πώς θα ενισχυθεί ο στρατός και η έλλειψη στρατηγικής κουλτούρας, έχουν πλήξει την αποτελεσματικότητα της χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, συμπληρώνει ο ίδιος Αμερικανός αξιωματικός.

Τεράστιες αμυντικές δαπάνες

Στον αντίποδα, η Πολωνία έχει κάνει άλματα ως προς τις επενδύσεις στον στρατιωτικό τομέα. Η Βαρσοβία έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό από το 2,4% στο 5% επί του ΑΕΠ, την ώρα που η Γερμανία δαπάνησε πέρυσι το 1,5% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες και συζητά αν μπορεί να φτάσει στον στόχο του 2%, που έχει τεθεί από το ΝΑΤΟ.

Ο πολωνός υπουργός Άμυνας, Μάριουζ Μπλάστζακ, δεσμεύτηκε τον Ιούλιο ότι η χώρα του «θα αποκτήσει τις πιο ισχυρές χερσαίες δυνάμεις στην Ευρώπη», και σύμφωνα με το Politico η δέσμευση αυτή υλοποιείται.

Η Πολωνία διαθέτει ήδη περισσότερα άρματα μάχης και χόβιτζερ από τη Γερμανία και εκτιμάται ότι από τους 150.000 στρατιώτες σήμερα, μέχρι το 2035 θα έχει δύναμη 300.000, ενώ η Γερμανία έχει σήμερα 170.000 στρατιώτες.

«Οι Πολωνοί έχουν πιο θετική προσέγγιση για το στράτευμά τους σε σύγκριση με τους Γερμανούς», παρατηρεί ο Γκούσταβ Γκρέσελ, απόστρατος αξιωματικός του αυστριακού στρατού, προσθέτοντας ότι «στους στρατιωτικούς κύκλους δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ποιότητα του πολωνικού στρατού».

Το κατά πόσο η στρατιωτική ισχύς της Πολωνίας θα μεταφραστεί και σε πολιτική επιρροή στην Ευρώπη είναι διαφορετικό ζήτημα. Μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχει μία δυσπιστία των Ευρωπαίων έναντι της δεξιάς κυβέρνησης της Πολωνίας, που ελέγχεται από το εθνικιστικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης. Εντούτοις, μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Πολωνία υπάρχει ομοφωνία ως προς την ανάγκη ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η Πολωνία ανησυχεί για τη ρωσική στρατηγική, αλλά αμφισβητεί και την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον. Παρά την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας και των ΗΠΑ για την στήριξη της Ουκρανίας η σημερινή πολωνική ηγεσία δείχνει να μην εμπιστεύεται τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και θα προτιμούσε σαφώς να βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Εξάλλου ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει «αυταρχική» την κυβέρνηση της Πολωνίας.

Πολωνικός στρατός made in Korea

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για την αύξηση των αμυντικών δαπανών της Πολωνίας, αλλά η Βαρσοβία έχει στραφεί στη Νότια Κορέα για ορισμένες μεγάλες αγορές.

Η Πολωνία υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά 250 αρμάτων μάχης Abrams από τις ΗΠΑ, για να αντικαταστήσει τα 240 τανκς που διέθετε από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η πολεμική αεροπορία διαθέτει αμερικανικά F-16 και το 2020 η Βαρσοβία υπέγραψε άλλο ένα συμβόλαιο ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων για την αγορά 32 αμερικανικών μαχητικών F-35. Ωστόσο οι τελευταίες αμυντικές συμφωνίες στρέφονται προς την αγορά της Νότιας Κορέας, για την προμήθεια τανκς, αεροσκαφών και άλλων οπλικών συστημάτων.

Μέχρι τώρα η Πολωνία έχει παραγγείλει οπλικά συστήματα αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κορέα, όπως αναφέρει ο Μάριουζ Κίελμα, αναλυτής του εξειδικευμένου ιστότοπου Nowa Technika Wojskowa. Οι παραγγελίες αφορούν 180 τανκς K2 Black Panther, 200 χόβιτζερ K9 Thunder, 48 ελαφρά αεροσκάφη FA-50 και 218 εκτοξευτήρες ρουκετών K239 Chunmoo.

Και αυτά είναι για την αρχή, καθώς η Πολωνία δείχνει διατεθειμένη να δαπανήσει ακόμα μεγαλύτερα ποσά για τον στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Καμία δυτική χώρα δεν θέλει να ενισχύσει τον στρατό της τόσο πολύ και τόσο γρήγορα. Όποιος εξασφαλίσει τα συμβόλαια για τον πολωνικό στρατό θα έχει κέρδη για δεκαετίες, γιατί θα χρειάζονται και υλικό για συντήρηση», τονίσει ο Κίελμα.

Η Πολωνία στράφηκε στη Νότια Κορέα γιατί τα οπλικά συστήματα που παράγει είναι φτηνότερα από τα αντίστοιχα αμερικανικά και ευρωπαϊκά και η παράδοση γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η τακτική της  Πολωνίας είναι όμως αγκάθι στις φιλοδοξίες του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν για «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης, σχέδιο που θέλει την Ευρώπη να είναι σε θέση να αναπτύσσει αποτελεσματική αποτρεπτική δύναμη με δικά της όπλα και κατά προτίμηση γαλλικά…

Η Βαρσοβία όμως προτίμησε να παραγγείλει ιταλικά ελικόπτερα Leonardo και μάλιστα εξασφαλίζοντας ότι η κατασκευή τους θα γίνει στην Πολωνία.

Η Γερμανία από την άλλη πλευρά δείχνει ικανοποιημένη από την αύξηση των αμυντικών δαπανών της Πολωνίας, παρά τις δύσκολες διμερείς σχέσεις. Το Βερολίνο βλέπει την Πολωνία σαν μία ουδέτερη ζώνη που χωρίζει τη Γερμανία από την Ρωσία, άρα όσο ισχυρότερο στρατό διαθέτει η Πολωνία, τόσο περισσότερο ασφαλής αισθάνεται η Γερμανία.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Χάρβαρντ: Φυσικός σχεδιάζει αποστολή για να βρει «εξωγήινο τεχνούργημα» που έπεσε από το διάστημα

Ένας φυσικός του Χάρβαρντ σχεδιάζει μια αποστολή στον Ειρηνικό για να βρει αυτό που πιστεύει ότι μπορεί να είναι ένα «εξωγήινο τεχνούργημα» που έπεσε...

Αεροπλάνα παραλίγο να συγκρουστούν στον αέρα στο Νεπάλ – Αποφεύχθηκε τελευταία στιγμή νέα τραγωδία

Οι αρχές του Νεπάλ έθεσαν σε διαθεσιμότητα τρεις ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και άρχισαν να διενεργούν έρευνα μετά την αποφυγή την τελευταία στιγμή της σύγκρουσης...

Κακοκαιρία με χιόνι και στην Πάρνηθα – Ραγδαία αλλαγή του καιρού

Έπειτα από ένα ηλιόλουστο και άκρως ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο, που οδήγησε πολλούς στις παραλίες μέχρι και για την πρώτη βουτιά, οι μετεωρολόγοι...

Φρίκη στην Κρήτη: Βίαζαν και εξέδιδαν 11χρονο αγόρι – Εμπλέκονται γνωστός μουσικός και γιατρός

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις σχετικά με τη νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου στο Ηράκλειο Κρήτης, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται γνωστός μουσικός...

«Φωτιά» έχουν πάρει οι εισπρακτικές εταιρείες – Νέα γενιά κόκκινων δανείων

Οφειλέτες στο «έλεος» των εισπρακτικών – Άγριες ιστορίες από τον τομέα των τραπεζών.Τις προτάσεις των τραπεζών για το τι προτίθενται να...