Αρχική Οικονομία Πονοκέφαλος χρηματοδότησης 10 δισ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από τις τράπεζες

Πονοκέφαλος χρηματοδότησης 10 δισ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από τις τράπεζες

Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για τις τράπεζες η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις που θα γίνουν, όμως το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ναι μεν χρειάζονται τα κεφάλαια, αλλά λείπουν… τα σχέδια με αποτέλεσμα να υπάρχει «τρύπα» χρηματοδότησης της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποστέλλουν ήδη προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων, αξιολόγηση και χρηματοδότηση.

Ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζεται είναι πως μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να υποστηρίξουν επενδύσεις και να υποβάλουν επενδυτικά σχέδια τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Alpha Bank συνεργάζεται με το ΕΤΕΑΝ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ποσοστό που μπορεί να συμμετέχει στις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης δεν ξεπερνά το 20% του συνόλου των μικρομεσαίων της χώρας ενώ θεωρητικά από την περίμετρο του Ταμείου καλύπτεται πάνω από το 50% του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι ποιος μπορεί να προετοιμάσει τις επιχειρήσεις αυτές ώστε να πετύχουν να απορροφήσουν τα διατιθέμενα κονδύλια αλλά και ταυτόχρονα να επιτευχθούν οι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τη δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού εξετάζουν οι τράπεζες

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες εξετάζουν τη δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού ώστε να μπορούν να υποβληθούν επενδυτικά σχέδια που και θα καλύπτουν τις απαιτήσεις του Ταμείου αλλά κυρίως θα μπορούν να υλοποιηθούν.

Στόχος είναι οι επενδύσεις των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων να αφορούν στο 40% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ποσοστό που αντιστοιχεί στο μερίδιο που έχουν επί των πωλήσεων.

Αυτό αντιστοιχεί σε επενδύσεις 14 δισ. ευρώ περίπου ενώ τα ώριμα επενδυτικά σχέδια αυτή την στιγμή από μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πότε θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Ποιοι δικαιούνται το επίδομα

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να αρχίσει από τις 15 Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι η 15η Οκτωβρίου είναι Κυριακή, η διάθεση του πετρελαίου θα...

Νέος ΚΟΚ: Ποιοι θα χάσουν το δίπλωμά τους

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε τις επόμενες κινήσεις με...

Θηριωδία στο Κιργιστάν: Καταδικασμένος για βιασμό έκοψε τη μύτη και τα αφτιά της συζύγου του – Τη βασάνιζε μπροστά στο παιδί τους

Στο νοσοκομείο με πολύ σοβαρά τραύματα νοσηλεύεται μια 36χρονη μητέρα από το Κιργιστάν η οποία υπέστη πολύωρα βασανιστήρια από...

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και αγρότες για τον Οκτώβριο

Τα μέτρα στήριξης παραμένουν σταθερά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σήμερα (29/09), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Φλώρινα: Λαθροκυνηγός σκότωσε αρκουδάκι λίγων μηνών

Αποτροπιασμό προκαλεί τα όσα έκανε ένας λαθροκυνηγός στην Φλώρινα, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε ένα αρκουδάκι μόλις λίγων μηνών,...