Αρχική Οικονομία Πονοκέφαλος χρηματοδότησης 10 δισ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από τις τράπεζες

Πονοκέφαλος χρηματοδότησης 10 δισ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από τις τράπεζες

Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για τις τράπεζες η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις που θα γίνουν, όμως το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ναι μεν χρειάζονται τα κεφάλαια, αλλά λείπουν… τα σχέδια με αποτέλεσμα να υπάρχει «τρύπα» χρηματοδότησης της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποστέλλουν ήδη προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων, αξιολόγηση και χρηματοδότηση.

Ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζεται είναι πως μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να υποστηρίξουν επενδύσεις και να υποβάλουν επενδυτικά σχέδια τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Alpha Bank συνεργάζεται με το ΕΤΕΑΝ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ποσοστό που μπορεί να συμμετέχει στις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης δεν ξεπερνά το 20% του συνόλου των μικρομεσαίων της χώρας ενώ θεωρητικά από την περίμετρο του Ταμείου καλύπτεται πάνω από το 50% του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι ποιος μπορεί να προετοιμάσει τις επιχειρήσεις αυτές ώστε να πετύχουν να απορροφήσουν τα διατιθέμενα κονδύλια αλλά και ταυτόχρονα να επιτευχθούν οι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τη δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού εξετάζουν οι τράπεζες

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες εξετάζουν τη δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού ώστε να μπορούν να υποβληθούν επενδυτικά σχέδια που και θα καλύπτουν τις απαιτήσεις του Ταμείου αλλά κυρίως θα μπορούν να υλοποιηθούν.

Στόχος είναι οι επενδύσεις των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων να αφορούν στο 40% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ποσοστό που αντιστοιχεί στο μερίδιο που έχουν επί των πωλήσεων.

Αυτό αντιστοιχεί σε επενδύσεις 14 δισ. ευρώ περίπου ενώ τα ώριμα επενδυτικά σχέδια αυτή την στιγμή από μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πως το κλέψιμο μιας αγελάδας οδήγησε στην ίδρυση της Hyundai

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1967 στη Νότια Κορέα και πλέον έχει 75 χιλιάδες εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο, έχοντας τη δυνατότητα...

Ποια κρίση; Διπλασιάστηκαν οι υπερπλούσιοι στην Ελλάδα – Ποια είναι η πλουσιότερη γυναίκα

Την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες αγωνιούν για τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια και τα τρόφιμα, 64.000 ζουν μια πλούσια και πολυτελή ζωή αδιαφορώντας για...

Παν. Τζαβάρας: Ρυθμιστές της αυτοδυναμίας τα κόμματα εκτός Βουλής

Οι επερχόμενες εκλογές του 2023, οι δέκατες ένατες της περιόδου της Μεταπολίτευσης, έχουν κάποια τεχνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που τις καθιστούν...

Έκτακτο επίδομα 600 ευρώ τα Χριστούγεννα – Η επίσημη απόφαση για δικαιούχους

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που αφορά στο έκτακτο επίδομα, ύψους 600 ευρώ, στο ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη...

Βέλγιο: Ένα χωριό 165 κατοίκων κέρδισε το τζχακ ποτ στο λαχείο και πήρε 143 εκατ. ευρώ

Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίτερα για 165 Βέλγους σε ένα μικρό χωριό του βελγικού βορρά ονόματι Όλμεν, οι οποίοι κέρδισαν στη λαχειοφόρο...