Αρχική Κόσμος Πορτοκαλί φανάρι και για τους πεζούς -Από πού ξεκινάει;

Πορτοκαλί φανάρι και για τους πεζούς -Από πού ξεκινάει;

Οι τρίχρωμοι φωτεινοί σηματοδότες για τους πεζούς λογίζονται ως μια αποτελεσματική λύση για τη μείωση των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται οι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου.

Αδιαπραγμάτευτη είναι η σπουδαιότητα του ρόλου που διαδραματίζουν οι φωτεινοί σηματοδότες -ή στην καθομιλουμένη «φανάρια»- μιας και χωρίς αυτoύς τα τροχαία ατυχήματα στις διασταυρώσεις θα ήταν πολλαπλάσια απ’ ό,τι σήμερα.

Διεθνώς, τα συνήθη χρώματα είναι το ερυθρό (κόκκινο), το κίτρινο (πορτοκαλί) και το πράσινο. Γενικά, ο ερυθρός σηματοδότης δηλώνει υποχρεωτική διακοπή της πορείας, ο πράσινος σηματοδότης δηλώνει την συνέχιση της πορείας. Τέλος, ο κίτρινος σηματοδότης δηλώνει γενικά προειδοποίηση ή κίνδυνο.

φανάρι πεζών

Πέρα από τα φανάρια που απευθύνονται, ωστόσο, στους οδηγούς, υπάρχουν και αυτά που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των πεζών. Αυτοί, βέβαια, δεν είναι τρίχρωμοι, αλλά δίχρωμοι, μιας και το κίτρινο (πορτοκαλί χρώμα) απουσιάζει.

Κάτι το οποίο θα αλλάξει σε εφτά γαλλικές πόλεις, στις οποίες τα υπουργεία Μεταφορών και Εσωτερικών της χώρας αποφάσισαν να προβούν σε πιλοτικές δοκιμές ενός πρωτοποριακού συστήματος.

Πρόκειται για τις πόλεις Μετς, Νανσί, Νάντη, Νίκαια, Στρασβούργο, Τουλούζη και Βερσαλλίες, οι οποίες θα επαναρυθμίσουν τη λειτουργία ορισμένων φωτεινών σηματοδοτών, ώστε προτού γίνει κόκκινο το απεικονιζόμενο ανθρωπάκι, αυτό να εκπέμπει πορτοκαλί χρώμα, είτε σταθερής είτε παλλόμενης μορφής.

φανάρι πεζών πορτοκαλί

Οι πεζοί θα περνούν με το πράσινο φως, αλλά θα πρέπει να σταματήσουν να εισέρχονται στις διαβάσεις όταν αντικρίσουν πορτοκαλί. Όσοι, βέβαια, βρίσκονται ήδη στο μέσο της διάβασης, θα μπορούν να τη διασχίσουν νόμιμα.

Όπως αναφέρουν γαλλικά Μέσα, η συγκεκριμένη λύση θα επιτρέψει στους πεζούς να ενημερώνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια για το πότε θα ανάψει το κόκκινο φανάρι κυκλοφορίας πεζών. Σημειώνεται ότι τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και το σύστημα αντίστροφης μέτρησης στους φωτεινούς σηματοδότες που από τον Ιούλιο του 2022 και κατόπιν μιας μακράς περιόδου δοκιμών, μπορεί να εφαρμοστεί στα φανάρια όλων των γαλλικών δήμων.

Μόνο το 2022, στη Γαλλία, τη ζωή τους έχασαν 484 πεζοί.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Στυγερή δολοφονία ακτιβιστή στους δρόμους της Νέας Υόρκης – «Τι στο διάολο κοιτάς; Θα σε σκοτώσω», βίντεο σοκ

Ένα σοκαριστικό βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και δείχνει τη στιγμή που ο 32χρονος αμερικανός ακτιβιστής και ποιητής Ράιαν Κάρσον...

Φάρμακα: Άδειασαν τα ράφια από παιδικές αντιβιώσεις και ινσουλίνη – 140 σκευάσματα σε έλλειψη

Τα σχολεία έχουν ανοίξει και σιγά σιγά οι ιώσεις που κάνουν την εμφάνισή τους το φθινόπωρο χτυπούν την πόρτα...

«Χρυσά» πληρώνουμε τα προϊόντα στα σούπερ μαρκετ: Κατά 28% αύξηση μέσα σε 1 χρόνο

Έρευνα τιμών αποδεικνύει ότι μέσα σε ένα χρόνο (Οκτώβριος 2022- Οκτώβριος 2023) για τα ίδια ακριβώς προϊόντα, τις ίδιες...

Νοσηλεύεται στην Τουρκία 4χρονο από το Καστελόριζο, δεν ανταποκρίθηκε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ

Σε Νοσοκομείο της Τουρκίας μεταφέρθηκε 4χρονο κοριτσάκι από το Καστελόριζο, όταν αναβατήρας στο κατάστημα που διατηρεί ο...

Βενετία: Κυρίως νεαροί οι νεκροί του φονικού τροχαίου με το λεωφορείο

Εικόνες αποκάλυψης αντίκρυσαν οι διασώστες Τραγικός είναι ο απολογισμός του φονικού τροχαίου στη Βενετία καθώς 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή...