Αρχική Κόσμος Πώς 20.000 μπουκάλια ρούμι προκάλεσαν… διπλωματικό επεισόδιο σε τρεις χώρες

Πώς 20.000 μπουκάλια ρούμι προκάλεσαν… διπλωματικό επεισόδιο σε τρεις χώρες

Διπλωματικό «άρωμα» είχε η απόφαση της Ταϊβάν να αγοράσει περισσότερα από 20.000 μπουκάλια λιθουανικού ρούμι, τα οποία προορίζονταν για τη γειτονική Κίνα. 

Το νησιωτικό κράτος, το οποίο επισήμως ονομάζεται Δημοκρατία της Κίνας, διαθέτει ένα αμφισβητούμενο πολιτικό καθεστώς, καθώς ναι μεν δηλώνει ανεξάρτητο και κυρίαρχο, αλλά η Κίνα διαφωνεί σε αυτό και θεωρεί ότι συνιστά μία από τις 23 διοικητικές επαρχίες της.  

Μάλιστα, το Πεκίνο έχει διακόψει κάθε διπλωματική σχέση με όσες χώρες αναγνωρίζουν και επισήμως την Ταϊβάν ως αυτόνομο κράτος. 

Και κάπου εδώ έρχεται να εμπλακεί το… ρούμι και η Λιθουανία, η οποία προσφάτως άνοιξε μια de facto πρεσβεία στην Ταϊβάν, σε μια κίνηση εν είδει αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της. 

Αυτό, προκάλεσε τη μήνη του Πεκίνου, η οποία απείλησε να αναστείλει τις οικονομικές σχέσεις με την ευρωπαϊκή χώρα. 

Γι’ αυτό τον λόγο, η παραγγελία των 20.000 μπουκαλιών ρούμι, η οποία επρόκειτο να εισαχθεί στην Κίνα, κινδύνευε να «μπλοκαριστεί» στα σύνορα, όπως είχε γίνει προ ημερών με προηγούμενες παραγγελίες μπίρας. Μάλιστα, η Κίνα είχε ενημερώσει σχετικώς το Βίλνιους. 

Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, ωστόσο, η Ταϊβάν έσπευσε να αγοράσει την επίμαχη παρτίδα ρούμι, να πληρώσει κανονικά το αντίτιμο και να γλιτώσει τη λιθουανική εταιρεία από μια μεγάλη και κοστοβόρα περιπέτεια. 

Η αγορά έγινε από την Taiwan Tobacco and Liquor Corp (TTL), η οποία -συν τοις άλλοις- μοιράστηκε με τους ντόπιους συνταγές για κοκτέιλ και φαγητά. 

Η Κίνα, στο μεταξύ, αρνήθηκε ότι επέβαλε εμπορικούς περιορισμούς στη Λιθουανία -κάτι που θα παραβίαζε τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι διάφορες λιθουανικές παρτίδες «κόλλησαν» στα κινεζικά τελωνεία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πεκίνο συνηθίζει να προβαίνει σε ανεπίσημες εμπορικές κυρώσεις εναντίον κρατών, με τα οποία έχει πολιτικές διαμάχες, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Αυστραλίας. 

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Πανάκριβο ελικόπτερο σφήνωσε κάτω από γέφυρα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Η Greenpeace τρολάρει δηλώσεις Βορίδη: «Να φτιάξουμε υποδομές για κάτι που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια;»

Η περιβαλλοντική οργάνωση σχολιάζει με φωτογραφίες τις κυβερνητικές δηλώσεις περί κακοκαιρίας και την «περίοδο επαναφοράς 400 ετών» που κυριάρχησε...

British Airways: Σάλος με πιλότο της που βρέθηκε σε όργιο με ναρκωτικά λίγες ώρες πριν την πτήση

Ο Mike Beaton αναγκάστηκε να κρεμάσει την στολή του πιλότου της British Airways αφού ανακαλύφθηκαν μηνύματά του προς συνάδερφό...

Με πρόστιμο 400 ευρώ κινδυνεύουν 3.000.000 οδηγοί στην Ελλάδα -Ποιος είναι ο λόγος

Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό αποχής από τους ελέγχους ΚΤΕΟ γεγονός που συνιστά τροχοπέδη τόσο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας όσο και την...

Στενεύει ο κλοιός για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Έρχονται «κόφτες» στα κοινωνικά επιδόματα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...