Αρχική Οικονομία Πώς αυξάνεται το επίδομα τέκνων για χιλιάδες δικαιούχους – Τι πρέπει να...

Πώς αυξάνεται το επίδομα τέκνων για χιλιάδες δικαιούχους – Τι πρέπει να κάνει κάθε οικογένεια

Αν και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται ελέω πανδημίας δεν «καρπώθηκαν» αυτή την εξέλιξη με αυξημένο επίδομα τέκνων: Οι αυξήσεις δεν φάνηκαν στην τελευταία πληρωμή ή εκείνη προηγούμενων μηνών, γιατί πιθανότατα δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη φορολογική τους δήλωση. Αμέσως μετά την κατάθεσή της και εφόσον σε αυτή αποτυπώνεται η μείωση των εισοδημάτων τους, το επίδομα θα αναπροσαρμοστεί.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Στις επόμενες πληρωμές θα φανούν οι αυξήσεις στο επίδομα τέκνων Α21, ενώ κάποιοι θα διαπιστώσουν πως για πρώτη φορά καθίστανται δικαιούχοι του επιδόματος, μετά την κατάθεση της φορολογικής τους δήλωσης, εφόσον βέβαια τα εισοδήματά τους για το 2020 έχουν συρρικνωθεί ή φυσικά ανήκουν στους πληγέντες και αναγκάστηκαν να έχουν την περασμένη χρονιά ως μοναδικά τους έσοδα τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.

Ενεργή η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις
Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Α21-Επίδομα Παιδιού έχει «ανοίξει» εκ νέου μετά την τελευταία πληρωμή. Οι δικαιούχοι του επιδόματος μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.
Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2021 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που είχαν οι δικαιούχοι: Μετά την υποβολή φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2020 το επίδομα παιδιού επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση τις αποδοχές και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.
Έτσι με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2020 για πρώτη φορά θα πάρουν επίδομα και οικογένειες που αποκλείονταν της παροχής αυτής στο παρελθόν επειδή είχαν υψηλότερο εισόδημα από αυτό που προέβλεπε κάθε κατηγορία. Άλλοι θα δουν τα ποσά που τους αναλογούν αυξημένα, κάτι που θα το διαπιστώσουν κυρίως δεκάδες χιλιάδες υφιστάμενοι δικαιούχοι και ιδίως οικογένειες με 2 ή 3 παιδιά.

Για ποιους αυξάνεται το επίδομα τέκνων
Για παράδειγμα αν κάποιος έπαιρνε για δύο παιδιά 56 ευρώ τον μήνα τώρα με τη μείωση του εισοδήματος του μπορεί να πάρει 140 ευρώ το μήνα.
Επίσης αν έχει τρία παιδιά και έπαιρνε 112 ευρώ το μήνα αν αλλάξει κλίμακα με τη μείωση των εισοδημάτων του μπορεί να πάρει 280 ευρώ το μήνα. Ο προσδιορισμός των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:
• Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ
• Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ
• Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ
Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:
• Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών.
• Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο
• Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Έρχονται ανατροπές στο επίδομα τέκνων
Το επίδομα τέκνων πάντως θα συνδεθεί με τη φοίτηση, κάτι που θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2021-22, γεγονός και αναμένεται να «πετάξει εκτός» αρκετούς σημερινούς δικαιούχους: Πώς όμως θα γίνεται η διασταύρωση;
Μέσω της πλατφόρμας myschool θα διασταυρώνεται η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών για την καταβολή των επιδομάτων παιδιού Α21, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ και επιδόματος στέγασης. Ειδικότερα από το νέο σχολικό έτος, δηλαδή από Σεπτέμβριο θα γίνεται ο επανέλεγχος για την καταβολή των συγκεκριμένων επιδομάτων ανάλογα με το αν το παιδί έχει περάσει την τάξη ή έχει μείνει από απουσίες και για ποιο λόγο.
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν εξαιρέσεις που θα δικαιολογείται αν κάποιο παιδί μείνει στην ίδια τάξη, όπως είναι οι λόγοι υγείας. Οι δικαιούχοι των επιδομάτων με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι. Αυτόματα θα γίνονται οι διασταυρώσεις μέσω της πλατφόρμας του myschool.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου ετοιμάζει αυτό το διάστημα σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη σχετική ΚΥΑ για τη σύνδεση χορήγησης των επιδομάτων παιδιού Α21, στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ με την υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών των δικαιούχων. Επίσης στην ΚΥΑ θα προβλέπονται και οι εξαιρέσεις από την σχετική διάταξη κυρίως ως προς τις περιπτώσεις που οι απουσίες των μαθητών οφείλονται σε λόγους συναρτώμενους με την υγεία τους.
Έτσι ουσιαστικά αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος στέγασης (ενοικίου) και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) για όσους έχουν παιδιά που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Θα περιλαμβάνεται πλέον η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών δικαιούχων σε σχολείο, ενώ θα παίζει ρόλο ως προϋπόθεση η «συνέπεια» του παιδιού-μαθητή στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή να μη μείνει από απουσίες.

enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οι ροζ πάνθηρες του βρετανικού στρατού: Tι ήταν και πού βρίσκονταν

Το ροζ δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιείται ως το κατάλληλο χρώμα για στρατιωτικά οχήματα μάχης, αλλά υπήρξε μια εποχή που ο βρετανικός στρατός είχε έναν...

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Από την κορυφή στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

Η επιβλητικά πολυτελής έπαυλη στους κήπους του Κένσινγκτον που ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αγόρασε το 2009 για 90 εκατομμύρια στερλίνες, έχοντας ως...

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευθεία στην Ελλάδα –Πόσα χιλιόμετρα είναι;

Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που λόγω μορφολογίας εδάφους έχει πολλούς δρόμους με ευθείες, ωστόσο υπάρχει μια  η οποία διακρίνεται για...

Το μεγαλύτερο τσουνάμι στην Ελλάδα συνέβη στην Αμοργό το 1956

Μονάχα οι παλιοί Αμοργιανοί έχουν να αφηγηθούν ιστορίες αναμέτρησης με τσουνάμι που καλπάζει προς το μέρος σου, έτοιμο να σκεπάσει εκτάσεις και σπίτια. Αυτές...

Σύνταξη πριν τα 62: Ποιες είναι οι 28 «τυχερές» κατηγορίες

Εντός του 2022 μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης με πλήρη η μειωμένη σύνταξη 28 κατηγορίες ασφαλισμένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο...