Αρχική Κόσμος Πώς επηρεάζει την λίρα η «αποδημία» της βασίλισσας Ελισσάβετ

Πώς επηρεάζει την λίρα η «αποδημία» της βασίλισσας Ελισσάβετ

Η «αποδημία» της βασίλισσας Ελισσάβετ έχει καθοριστική επίπτωση στην λίρα. Όχι ως νομισματική μονάδα, αλλά στη μορφή του ίδιου του νομίσματος που πλέον θα αλλάξει για να απεικονίζει το νέο μονάρχη.

Αλλά η συγκυρία δεν είναι θετική γενικά για το βρετανικό νόμισμα. Η υποτίμηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από το 1985 έχει ανοίξει τη συζήτηση για μια δραματική πτώση, η οποία καταλήγει σε συντριβή της εμπιστοσύνης για τα περιουσιακά στοιχεία της Βρετανίας και σε μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών.

Οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, οι αναλυτές, αλλά και οι πρώην επικεφαλής χάραξης νομισματικής πολιτικής εκτιμούν πως ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο.

Το νόμισμα υποχωρεί στο 1,14 δολάριο, καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να τρομάζουν για την προοπτική της οικονομίας. Η βρετανική λίρα έχει απωλέσει σχεδόν το 10% της αξίας της από τις αρχές Ιουνίου – πρόκειται για μεγάλη πτώση, για μία από τις μεγάλες οικονομίες ισχυρών νομισμάτων. Η δε Goldman Sachs αναμένει πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,6% το 2023.

Οι κινήσεις της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας ελέγχονται προσεκτικά, καθώς ετοιμάζεται να μειώσει τους φόρους και να χρησιμοποιήσει πολλά δισ., τα οποία θα είναι επιπλέον δανεικά, για να χρηματοδοτήσει το «πάγωμα» στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σημειώνεται πως η Βρετανία έχει έρθει αντιμέτωπη με επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ θα αντιμετωπίσει

τον επόμενο χρόνο έναν πληθωρισμό πολύ πιο επίμονο απ’ ό,τι σε κάποια άλλη μεγάλη οικονομία, προέβλεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Το νόμισμα είναι φθηνό, αλλά ίσως χρειάζεται να γίνει ακόμη πιο φθηνό, υπογραμμίζει ο Ντίμπελ.

Αρκετοί οικονομολόγοι, προβλέπουν πως η βρετανική λίρα θα διολισθήσει σύντομα στο 1,10 δολάριο, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει περαιτέρω πτώση 4% από τα υφιστάμενα επίπεδα.

Η Capital Economics εκτιμά πως η στερλίνα μπορεί να φτάσει σε χαμηλά επίπεδα προσεγγίζοντας το 1,05 δολάριο του Μαρτίου 1985.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ιωάννινα: 34χρονος τραυματίστηκε από πυροβολισμό σε τηλεοπτικά γυρίσματα στο Πωγώνι

Ένας 34χρονος τραυματίστηκε χθες σε χωριό του Πωγωνίου Ιωαννίνων την ώρα που ξεναγούσε στην περιοχή τηλεοπτικό συνεργείο...

Αυτό είναι το πρόσωπο του Τζακ του Αντεροβγάλτη – Τεχνητή νοημοσύνη αποκάλυψε πώς θα έμοιαζε ο διαβόητος δολοφόνος

Το γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες που απεικονίζουν πώς θα έμοιαζε το πρόσωπο του Τζακ του Αντεροβγάλτη αν είχε εντοπιστεί και δημιουργήθηκαν χάρη σε...

Ο τιμοκατάλογος ανά επέμβαση στα «απογευματινά χειρουργεία»

Άμεση έναρξη των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή. Πόσο θα κοστίζουν και παραδείγματα. Έντονη αντίδραση από ΟΕΝΓΕ. Ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα...

Ο Πούτιν χάρισε στον Κιμ Γιονγκ Ουν ένα θηριώδες αυτοκίνητο

Ένα αυτοκίνητο παρέλαβε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ως προσωπικό δώρο από τον πρόεδρο...

Γιατί βάζουν το σύμβολο του ψαριού στο αυτοκίνητο -Τι σημαίνει

Αν και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συναντήσει το σύμβολο του ιχθύος σε κάποιο αυτοκίνητο, ελάχιστοι είναι εκείνοι που...