Αρχική Κόσμος Πώς επηρεάζει την λίρα η «αποδημία» της βασίλισσας Ελισσάβετ

Πώς επηρεάζει την λίρα η «αποδημία» της βασίλισσας Ελισσάβετ

Η «αποδημία» της βασίλισσας Ελισσάβετ έχει καθοριστική επίπτωση στην λίρα. Όχι ως νομισματική μονάδα, αλλά στη μορφή του ίδιου του νομίσματος που πλέον θα αλλάξει για να απεικονίζει το νέο μονάρχη.

Αλλά η συγκυρία δεν είναι θετική γενικά για το βρετανικό νόμισμα. Η υποτίμηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από το 1985 έχει ανοίξει τη συζήτηση για μια δραματική πτώση, η οποία καταλήγει σε συντριβή της εμπιστοσύνης για τα περιουσιακά στοιχεία της Βρετανίας και σε μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών.

Οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, οι αναλυτές, αλλά και οι πρώην επικεφαλής χάραξης νομισματικής πολιτικής εκτιμούν πως ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο.

Το νόμισμα υποχωρεί στο 1,14 δολάριο, καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να τρομάζουν για την προοπτική της οικονομίας. Η βρετανική λίρα έχει απωλέσει σχεδόν το 10% της αξίας της από τις αρχές Ιουνίου – πρόκειται για μεγάλη πτώση, για μία από τις μεγάλες οικονομίες ισχυρών νομισμάτων. Η δε Goldman Sachs αναμένει πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,6% το 2023.

Οι κινήσεις της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας ελέγχονται προσεκτικά, καθώς ετοιμάζεται να μειώσει τους φόρους και να χρησιμοποιήσει πολλά δισ., τα οποία θα είναι επιπλέον δανεικά, για να χρηματοδοτήσει το «πάγωμα» στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σημειώνεται πως η Βρετανία έχει έρθει αντιμέτωπη με επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ θα αντιμετωπίσει

τον επόμενο χρόνο έναν πληθωρισμό πολύ πιο επίμονο απ’ ό,τι σε κάποια άλλη μεγάλη οικονομία, προέβλεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Το νόμισμα είναι φθηνό, αλλά ίσως χρειάζεται να γίνει ακόμη πιο φθηνό, υπογραμμίζει ο Ντίμπελ.

Αρκετοί οικονομολόγοι, προβλέπουν πως η βρετανική λίρα θα διολισθήσει σύντομα στο 1,10 δολάριο, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει περαιτέρω πτώση 4% από τα υφιστάμενα επίπεδα.

Η Capital Economics εκτιμά πως η στερλίνα μπορεί να φτάσει σε χαμηλά επίπεδα προσεγγίζοντας το 1,05 δολάριο του Μαρτίου 1985.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Τι συμβαίνει με τον Πούτιν;»: Βίντεο μιλά για σωσίες και γίνεται viral στη Ρωσία

Viral έχει γίνει στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί σωσίες του για ταξίδια...

Νέες μαρτυρίες για τον προπονητή που κατηγορείται ότι βίαζε ανήλικες στην Ηλιούπολη

Σοκάρουν τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την δράση του 44χρονου προπονητή του Τάε Κβον Ντο, ο οποίος για...

Το μεγαλύτερο «νεκροταφείο» πλοίων του κόσμου κρύβει ένα μυστικό

Από τη δυτική ακτή της Αφρικής εκτείνεται το Ras Nouadhibou, μια μικρή χερσόνησος που μοιράζονται η Μαυριτανία και η Δυτική Σαχάρα....

Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού

Παραμένει στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία, γεγονός που έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στο υπουργείο Υγείας.ο υπουργός Υγείας,Θάνος Πλεύρης, και...

Εντός του Μαρτίου οι αιτήσεις για σπίτια με πληρωμένο ενοίκιο από το κράτος

Ξεκινά τις επόμενες μέρες  η εφαρμογή του προγράμματος «Κάλυψη» για την στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του...