Αρχική Ελλάδα Πώς γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά οι αρχαίοι Έλληνες

Πώς γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά οι αρχαίοι Έλληνες

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουν κάποιοι, ο εορτασμός του νέου έτους την 1η Ιανουαρίου εν μέσω της ψυχρότερης περιόδου του χειμώνα είναι στην πραγματικότητα μία από τις πιο παλιότερες παγανιστικές παραδόσεις, ευρέως διαδεδομένη σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Το έθιμο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς πάει τουλάχιστον 4.000 χρόνια πίσω και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Βαβυλώνα στη Μεσοποταμία.

Οι Μεσοποτάμιοι λάτρευαν τον ήλιο τουλάχιστον 2.000 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού και αυτά τα ειδωλολατρικά έθιμα μεταβιβάστηκαν στην αρχαία Ελλάδα απευθείας από εκείνους.

Πριν έρθουν σε επαφή αυτοί οι δύο πολιτισμοί, οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν και τόσο γνωστοί για τον εορτασμό του νέου έτους. Αντίθετα, γιόρταζαν την “ορατή νέα σελήνη” ως την αρχή κάθε νέου μήνα. Αυτή η αρχή του μήνα ονομαζόταν “νουμηνία” και εφάρμοζαν αυτό το έθιμο προς τιμήν της Σελήνης, του Απόλλωνα, της Εστίας και μερικών ακόμη θεών, που γνώριζαν σημαντική οικιακή λατρεία.

Ωστόσο, μια επιγραφή που ανακαλύφθηκε στην Αθήνα αναφέρεται σε μια θρησκευτική τελετή που γινόταν στην αρχή της Πρωτοχρονιάς ή στην πραγματικότητα, την τελευταία ημέρα του απερχόμενου έτους.

FILE - The moon shines on the ancient Parthenon temple on Acropolis hill in Athens on Wednesday, Aug. 9, 2006. Through the millennia, humans have asked: How did everything come into existence? Modern science's answer is the Big Bang Theory, which posits that the universe sprang in an instant from a sub-atomic fragment. The ancients, however, did not have $900 million machines to plumb the secrets of the universe. In the 4th century BC, the Greek philosopher Aristotle posited the world always existed, at the center of the universe. (AP Photo/Petros Giannakouris)
AP Photo/Petros Giannakouris  AP

Η γιορτή ήταν στην πραγματικότητα μια θυσία που έκαναν μόνο οι απερχόμενοι αξιωματούχοι της πόλης, την οποία πρόσφεραν στον “Δία τον Σωτήρα” και την “Αθηνά τη Σωτήρα”. Αυτό γινόταν για να εξασφαλιστεί η εύνοια των δύο θεών για την ερχόμενη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια της Britannica, οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την ημέρα της χειμερινής ισημερίας, στις 21 Δεκεμβρίου.

Μόλις στα αρχαία ρωμαϊκά χρόνια, και ενώ η Ρώμη αύξανε την ισχύ της, οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς άρχισαν να γίνονται εξαιρετικά δημοφιλείς. Μια γιορτή γνωστή ως Saturnalia, μια περίοδος γλεντιού, ποτών και οργίων προς τιμή του θεού Κρόνου, καθιερώθηκε ως η γιορτή της 1ης Ιανουαρίου από τον Ιούλιο Καίσαρα.

Ο Ρωμαίος ηγέτης το έκανε αυτό το 46 π.Χ. μετά την απόφαση του να υιοθετήσει το Ιουλιανό ημερολόγιο. Η δημοτικότητα του οργιαστικού εορτασμού των Saturnalia εξαπλώθηκε σε όλες τις γωνιές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και συνέχισε να ενσωματώνεται, με τοπικές αλλοιώσεις, στα προ υπάρχοντα έθιμα όλων των λαών εντός των ορίων της Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών της αρχαίας Ελλάδας.

Ήταν ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Σωσιγένης από την Αλεξάνδρεια, ένας αστρονόμος που συμβουλεύτηκε ο Καίσαρας για τον σχεδιασμό του Ιουλιανού ημερολογίου, που είναι υπεύθυνοι για την προσαρμογή του αριθμού των ημερών του έτους με την πορεία του ήλιου.

Στην πραγματικότητα η σειρά, η διάρκεια και τα ονόματα των μηνών που εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της αντίληψης και της διορατικότητας του μεγάλου Ρωμαίου στρατηγού.

Στην κλασική Ελλάδα, κάθε πόλη-κράτος χρησιμοποιούσε το δικό της ημερολόγιο, με διαφορετικά ονόματα των μηνών, των αρχών του έτους και με κάποιες διαφορετικές παρεμβολές επιπλέον χρονικών περιόδων. Εντούτοις, τα περισσότερα από τα ημερολόγια μοιράζονταν και ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, όπως είναι αναμενόμενο.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν σεληνιακά ημερολόγια με έτη που αποτελούνταν από 12 ή 13 μήνες και 354 ημέρες. Ένας μήνας θα μπορούσε να θεωρηθεί “κοίλος” ή “γεμάτος” αν είχε 29 ή 30 ημέρες αντίστοιχα. Περιοδικά ένας επιπλέον μήνας έπρεπε να παρεμβάλλεται για να διατηρηθεί το ημερολόγιο σύμφωνα με το κύκλο των εποχών.

Στο πιο γνωστό και ιστορικά τεκμηριωμένο αθηναϊκό ημερολόγιο, το αστικό ημερολόγιο, (υπήρχαν και άλλα δύο ημερολόγια), ο παρεμβαλλόμενος μήνας ερχόταν μετά τον μήνα που ονομαζόταν Ποσειδώνας. Ήταν γνωστός ως “Δεύτερος Ποσειδώνας” και πιθανότατα να τον πρόσθεταν κάθε δύο χρόνια για να διατηρείται η ισορροπία.

πηγή: news247.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΕΟΦ: Ανακαλείται φάρμακο για την καρδιά – Τι βρέθηκε

Στην ανάκληση της παρτίδας 22J27A3 του φαρμακευτικού προϊόντος BREVIBLOC 10MG/ML (διάλυμα για έγχυση) προχώρησε ο ΕΟΦ σήμερα, Δευτέρα (20/3).Ειδικότερα, όπως αναφέρει...

Γρίπη των πτηνών: Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Η επιστημονική κοινότητα είχε ξαφνιαστεί όταν ήρθε στη ζωή μας η COVID-19. Σε αντίθεση με την πανδημία που ξέσπασε στο τέλος...

Θεσσαλονίκη: Πατέρας κλείδωσε τα παιδιά του στο αυτοκίνητο και άνοιξε φιάλη υγραερίου

Τις βραδινές ώρες της Κυριακής, στην ευρύτερη περιοχή του Μελισσοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη, ένας πατέρας είχε κλειδωθεί μαζί με τα παιδιά του...

Market pass: Νέες πληρωμές σήμερα -Ποιοι καλούνται να διορθώσουν τα στοιχεία τους

Νέες πληρωμές αναμένονται σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου για τους δικαιούχους Market pass του δεύτερου κύκλου υποβολής αιτήσεων, των πολιτών που υπέβαλαν...

Τι σημαίνει το μπλε χρώμα σε φανάρι – Πού θα το συναντήσουμε και για ποιον λόγο

Οι οδικοί φωτεινοί σηματοδότες ρύθμισης κυκλοφορίας έχουν τρία βασικά χρώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στις περισσότερες (σχεδόν) χώρες του πλανήτη, προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.Η...