Αρχική Ελλάδα Πώς η “Ελπίδα” έγινε “Μήδεια”: Βούλιαξε στο χιόνι ο κρατικός μηχανισμός –...

Πώς η “Ελπίδα” έγινε “Μήδεια”: Βούλιαξε στο χιόνι ο κρατικός μηχανισμός – Ερχονται καμπάνες για το φιάσκο στην Αττική Οδό

H κακοκαιρία “Ελπίς” στο πέρασμά της έσβησε με μιας τις μηχανές του κρατικού μηχανισμού που φάνηκε απροετοίμαστος για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κακοκαιρία.

Οι μνήμες του προηγούμενου Φλεβάρη ξύπνησαν μέσα σε λίγες ώρες, από τη στιγμή που τα χιόνια άρχιζαν να πλήττουν την Αττική. Αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, όπως την Μεσογείων, την Κατεχάκη και την Κηφισίας, περιοχές βυθίστηκαν για ώρες στο σκοτάδι, ενώ επί ώρες εκατοντάδες οδηγοί και χωρίς καμία βοήθεια ήταν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό.

Στην Πολιτική Προστασία υποστήριξαν πως όλα τα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας έγιναν λόγω του μποτιλιαρίσματος που υπήρξε στην Αττική Οδό.

“Επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη συμφόρηση που υπήρχε σε δρόμους οι οποίοι οδηγούσαν προς τα εκεί, όπως η περιφερειακή Υμηττού και η Λεωφόρος Μεσογείων”, δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Παρά όμως το γεγονός πως οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για το επερχόμενο σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας, εντούτοις οι σχεδιασμοί που έγιναν στις συσκέψεις που έγιναν στην Πολιτική Προστασία με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων έπεσαν στο κενό. Όλες οι δυνάμεις και τα μέσα που υπήρχαν τέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε επιφυλακή ωστόσο ο καταμερισμός που έγινε, εκ του αποτελέσματος, φάνηκε πως δεν ήταν ικανός να διαχειριστεί την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τη χιονοκαταιγίδα.

“Να επαναλάβω τη συγγνώμη τις Πολιτείας για όσες ανεπάρκειες εμφανίστηκαν, ειδικά με ευθύνη μιας συγκεκριμένης εταιρείας”, τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Μαξίμου: Θα καταλογιστούν οι ευθύνες. Θα υπάρξουν συνέπειες

Εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την κακοκαιρία, όπως το άνοιγμα των δρόμων αλλά και η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης καθώς οι θερμοκρασίες είναι ιδιαιτέρως χαμηλές. Γι’ αυτό τον λόγο ζητήθηκε η άμεση συνδρομή του στρατού και των ΕΚΑΜ που βοήθησαν στον απεγκλωβισμό των οχημάτων από την Αττική Οδό, ενώ παράλληλα έδιναν νερό και τρόφιμα στους οδηγούς που ήταν κινητοποιημένοι επί ώρες χωρίς καμία ενημέρωση από την εταιρεία.

Στρατός Αττική οδός

Στο Μαξίμου τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως θα υπάρξουν συνέπειες για όσους ευθύνονται, αλλά θα υπάρξουν και κυρώσεις για τα όσα έγιναν. Επίσης μόλις αποκατασταθούν οι ζημιές αναμένεται να γίνει μια συνολική αποτίμηση για το τι έγινε και ποιες παραλείψεις υπήρξαν. Δεν αποκλείεται η πρώτη κίνηση από τον πρωθυπουργό για το ζήτημα των ευθυνών να γίνει Τετάρτη, που είναι πολύ πιθανό να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Κυρώσεις στην Αττική Οδό

Ο εκνευρισμός ήταν έντονος στην κυβέρνηση για τις ευθύνες της εταιρείας “Αττική Οδός”, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρχαν πως θα μπορούσαν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δράμα για εκατοντάδες οδηγούς ξεκίνησε όταν λόγω της χιονόπτωσης “δίπλωσαν” νταλίκες και την ίδια ώρα η εταιρεία συνέχισε να επιτρέπει τη διέλευση των οχημάτων.

Αττική οδός απεγκλωβισμός

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πως στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Πολιτική Προστασία η “Αττική Οδός” είχαν διαβεβαιώσει πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, καθώς είχαν στη διάθεσή τους 30 εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως η ευθύνη της εταιρείας είναι μεγάλη και επεσήμαναν πως θα υπάρξουν κυρώσεις γι’ αυτή την ολιγωρία και την ταλαιπωρία των πολιτών.

“Υποσχέθηκαν ότι θα έχουν πλήρη επάρκεια μέσων για να κρατηθεί ανοιχτή η Αττική Οδός. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης του δρόμου για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Αυτή θα είναι η εισήγηση μου προς τον Πρωθυπουργό” τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Στυλιανίδης.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ιταλία: Ολικά τυφλός μπόρεσε να ξαναδεί χάρη σε αυτομεταμόσχευση της επιφάνειας του οφθαλμού

Για πρώτη φοράστον κόσμο εφαρμόστηκε αυτή η χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο του ΤορίνοΤεράστια επιστημονική πρόοδος επιτεύχθηκε στον τομέα της οφθαλμολογίας στο...

Υπάλληλος πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών είχε κλέψει 42 φορές το ταμείο

Ο 48χρονος πιάστηκε στα πράσα να παίρνει άλλα 100 ευρώ ενώ υπολογίζεται ότι είχε υπεξαιρέσει 7.000 ευρώΤο ταμείο από το πρακτορείο...

Γιατί οι δόσεις των στεγαστικών δανείων θα μείνουν στα ύψη για αρκετό διάστημα

Οι εκτιμήσεις για την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων δείχνουν «αυτοσυγκράτηση» από την πλευρά της ΕΚΤ. Ωστόσο, δεν είναι παρήγορη εξέλιξη για τους δανειολήπτες. Πρόκειται για...

«Αγγελίες» ντροπής – Πουλάνε τιγράκια με 2.300 ευρώ

Η εγκατάλειψη της μικρής λευκής τίγρη έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έφερε με έναν εξαιρετικά δυσάρεστο τρόπο στην επιφάνεια το...

Απολύθηκε διευθύντρια σχολείου επειδή οι μαθητές είδαν άγαλμα του Μιχαήλ Άγγελου

Της δόθηκε τελεσίγραφο επειδή στο μάθημα τέχνης οι μαθητές είδαν το γυμνό άγαλμα του ΔαβίδΣε παραίτηση εξαναγκάστηκε διευθύντρια σχολείου στη Φλόριντα των ΗΠΑ, μετά...