Αρχική Οικονομία Πώς να πληρώσετε λιγότερο ΕΝΦΙΑ 2022: Τα 10 συχνά λάθη

Πώς να πληρώσετε λιγότερο ΕΝΦΙΑ 2022: Τα 10 συχνά λάθη

Σχολαστικά θα πρέπει να ελέγξουν οι φορολογούμενοι το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ 2022, για να διορθώσουν τα λάθη, τα κενά ή τις παραλείψεις που υπάρχουν. Για να διορθώσουν όσα εντοπίσουν θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 για να ακολουθήσει νέα εκκαθάριση.

Τα 10 σημεία – κλειδιά:

 1. Μη αναγραφή ορόφου: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον έκτο όροφο, επομένως υπάρχει προσαύξηση.
 2. Βοηθητικοί χώροι: Όταν συμπεριλαμβάνονται μαζί με τους κύριους χώρους (δηλαδή, για παράδειγμα, ένα σπίτι 80 τμ και 20 τμ αποθήκη δηλωθούν σαν 100 τμ κατοικίας) χάνετε την έκπτωση.
 3. Ημιτελή κενά κτίσματα: Η μη δήλωσή τους οδηγεί σε απώλεια έκπτωσης 60%.
 4. Ηλικία: Στον σχετικό κωδικό πρέπει να αναγραφεί το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος περάτωσής του.
 5. Συνιδιοκτησία: Για μη αναγραφή ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον φόρο θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, ότι δηλαδή ολόκληρο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο.
 6. Επαγγελματικοί χώροι: Η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη είναι ένα από τα συχνά λάθη που συμβαίνουν όταν το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος. Υπογραμμίζεται πως οι αποθήκες έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ.
 7. Εμπράγματα δικαιώματα: Ο ΕΝΦΙΑ μεταβάλλεται ανάλογα με το είδος των δικαιωμάτων επί των ακινήτων, αν δηλαδή έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία.
 8. Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου: Υπάρχει περίπτωση να έχετε χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο γιατί έχετε δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης και τον νομό και δεν έχετε δηλώσει το Δήμο ή την Δημοτική Ενότητα που βρίσκεται το ακίνητο.
 9. Αγροτεμάχια με κτίσμα: Σε περίπτωση κατοικίας που βρίσκεται εντός του αγροτεμάχιου ο φόρος πενταπλασιάζεται εκτός αν το κτίσμα είναι γεωργικό.
 10. Απόσταση από τη θάλασσα: Προσαυξάνεται το οφειλόμενο ποσό του φόρου για λανθασμένη αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα για μικρότερη των 700 μέτρων.

Πώς βρίσκω τον ΕΝΦΙΑ 2022

Μπορείτε να εκτυπώσετε τον ΕΝΦΙΑ σε 6 βήματα:

 1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE
 2. Κλικάρετε στο παράθυρο «Εφαρμογές»
 3. Κλικάρετε στην επιλογή «Πολίτες»
 4. Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
 5. Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή
 6. Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Θρίλερ ο θάνατος της 14χρονης στον Βόλο: Δεν προκύπτουν εκδορές και ηλεκτροπληξία

Φως στην άκρη του τούνελ ψάχνουν να βρουν συγγενείς και γιατροί για τον θάνατο της 14χρονης στο Βόλο η οποία κατέληξε...

Ποια γειτονική μας χώρα λέει «όχι» στα διόδια;

Με μόνο έναν σταθμό διοδίων σε όλο το δίκτυό της, αυτή η γειτονική μας χώρα δεν απαιτεί χρήματα από τους οδηγούς...

1 στους 2 Έλληνες δεν θα πάει διακοπές φέτος

Ο ένας στους δύο Έλληνες δεν θα κάνει φέτος διακοπές λόγω μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος, όπως διαπιστώνει μεταξύ άλλων έρευνα καταναλωτικού κλίματος...

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις της δεν συμψηφίζονται με επιστροφές φόρου

Οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής εξαιρούνται από τη διαδικασία αυτεπάγγελτου συμψηφισμού με τις χρηματικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων έναντι του Δημοσίου. Αυτό...

Θεσσαλονίκη: Νεκρή 79χρονη σε μπανιέρα σε προχωρημένη σήψη – Την έσφαξε ο γιος της

Μία άγρια δολοφονία έλαβε χώρα στη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Νεάπολη, όπου μία 79χρονη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή το μεσημέρι της...