Αρχική Κόσμος Πώς οι Ουκρανοί με φουσκωτά τανκς και θωρακισμένα ξεγελούν τους Ρώσους

Πώς οι Ουκρανοί με φουσκωτά τανκς και θωρακισμένα ξεγελούν τους Ρώσους

Στην τέχνη του πολέμου περιλαμβάνεται και η απόπειρα εξαπάτησης του εχθρού και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι μια εταιρεία από την Τσεχία που κατασκευάζει με τεχνητό μετάξι φουσκωτά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και εκτοξευτήρες πυραύλων για την Ουκρανία, προκειμένου να ξεγελούν τις ρωσικές δυνάμεις για να σπαταλούν πυραύλους, οβίδες και άλλα πυρομαχικά.

Η εταιρεία Inflatech παράγει πάνω από 30 διαφορετικά είδη εξαπάτησης του εχθρού, από τανκς μέχρι αεροσκάφη και οβιδοβόλα, ακόμη και παραλλαγές των αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών HIMARS, που βοήθησαν την Ουκρανία στις πολεμικές της επιχειρήσεις, αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τσεχικής εταιρείας, Βόιτκε Φρέσερ, δεν αποκαλύπτει κατά πόσον τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις στις μάχες με τους Ρώσους εισβολείς, αλλά όπως αποκάλυψε στο AP, οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο και ο ίδιος περιμένει «γερές δουλειές» τουλάχιστον για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Αν και δεν σχολίασε άμεσα την υποστήριξη προς την Ουκρανία, ο Φρέσερ σημείωσε: «Μπορώ να φανταστώ ότι αν θέλουμε να υποστηρίξουμε μια φιλική χώρα, που έχει προβλήματα, θα της στείλουμε φουσκωτά δολώματα. Μπορεί να διαθέτει ήδη κι αν όχι, σίγουρα θα τα αποκτήσει».

Η εταιρεία του έχει την έδρα της στην πόλη Ντετσίν της βόρειας Τσεχίας και παράγει έως και 50 φουσκωτά «δολώματα» μηνιαίως, που διατίθεται σε διάφορες χώρες με την έγκριση, πάντα, της κυβέρνησης. Η Inflatech χρησιμοποιεί ελαφρά υλικά, όπως το τεχνητό μετάξι, με αποτέλεσμα το συνολικό βάρος ενός φουσκωτού άρματος μάχης να μην ξεπερνά τα εκατό κιλά. Χρειάζονται τέσσερις στρατιώτες για να φουσκώσουν ένα τέτοιο δόλωμα και περίπου δέκα λεπτά για το ξεπακετάρισμα και το στήσιμό του.

Τα «δολώματα» αυτά μπορεί να συνεισφέρουν στη νίκη με την εξαπάτηση των εχθρικών δυνάμεων. Στόχος είναι η παραπλάνηση θερμικών καμερών και ραντάρ, ώστε να πιστέψουν οι εχθροί ότι εντόπισαν έναν σημαντικό στόχο και να χρησιμοποιήσουν πανάκριβους πυραύλους για να τον καταστρέψουν. Γι’ αυτό και τα δολώματα, που κατασκευάζει η εταιρεία του, διαθέτουν ειδικές συσκευές ώστε να εμφανίζονται «ζεστά» συγκεκριμένα τμήματά τους. «Αν αναγκάσω τον εχθρό να καταστρέψει ένα δόλωμα χρησιμοποιώντας κάτι που είναι τέσσερις – στην πραγματικότητα έως και 20 φορές – ακριβότερο, τότε από οικονομικής άποψης εγώ είμαι ο νικητής», λέει ο Τσέχος CEO.

Το κόστος των «δολωμάτων» που αναπτύχθηκαν αρχικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς κυμαίνεται από 10.000 έως και 100.000 ευρώ το κομμάτι.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

O άνθρωπος που πληρώνεται αδρά για να μην κάνει τίποτα – Έχει βγάλει ήδη 280.000 δολάρια

«Πόσο θα ήθελα να μην κάνω τίποτα», είναι μια ευχή που ο καθένας μας έχει μουρμουρίσει, λίγο πριν χωθεί ξανά στην εβδομαδιαία του ρουτίνα. Προφανώς,...

Leasing και όχι αγορά αυτοκινήτου επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες

Ποιες εταιρείες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο Η εγχώρια αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων εξελίσσεται σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής...

Neom: Η φουτουριστική mega city αλά Blade Runner – Το μεγαλύτερο οικοδόμημα που χτίστηκε ποτέ (Βίντεο)

Φανταστείτε έναν οριζόντιο ουρανοξύστη μήκους 105 μιλίων, λεπτό σαν μολύβι που διασχίζει ψηλά βουνά και άνυδρη έρημο και θα...

Πρόστιμο 700 ευρώ για χιλιάδες Έλληνες οδηγούς -Το επικίνδυνο λάθος που κάνουν

Συνθήκες ζούγκλας επικρατούν στο αστικό δίκτυο της χώρας μας, με δεκάδες χιλιάδες οδηγούς να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες πίσω...

Πακέτο 2,1 δισ. ευρώ για την πολιτική προστασία – Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» [λίστα]

Ποσό ύψους 2,1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση και διαχείριση φυσικών καταστροφών διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση για...