Αρχική Κόσμος Πώς συνδέεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον θάνατο δελφινιών – Τι...

Πώς συνδέεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον θάνατο δελφινιών – Τι λένε οι επιστήμονες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλεί αύξηση στους θανάτους δελφινιών, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η πρόσφατη αύξηση στους θανάτους δελφινιών στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λένε οι επιστήμονες. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες μπορεί να οδηγούν τα θαλάσσια θηλαστικά νότια στις τουρκικές και βουλγαρικές ακτές, όπου εγκλωβίζονται ή πιάνονται στα δίχτυα σε ασυνήθιστα μεγάλους αριθμούς.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη ηχορύπανση στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα, που προκαλείται από περίπου 20 σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες, συνδέονται πιθανότατα με το ανησυχητικό φαινόμενο.

Από την αρχή του πολέμου, η Τουρκία έχει καταγράψει αύξηση στον αριθμό των κοινών δελφινιών (Delphinus delphis) που εκβράζονται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Περισσότερα από 80 από τα ζώα αυτά βρέθηκαν νεκρά στις δυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, με το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών (Tudav) να κάνει λόγο για μία «εξαιρετική αύξηση».

Οι αρχικές έρευνες αποκάλυψαν ότι περίπου τα μισά από αυτά τα δελφίνια σκοτώθηκαν αφού μπλέχτηκαν σε δίχτυα ψαρέματος. Η τύχη των υπολοίπων ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει ένα «αναπάντητο ερώτημα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, δρα Μπαϊράμ Οζτούρκ, καθώς δεν βρέθηκαν σημάδια εμπλοκής ή τραύματα από πυροβολισμούς στο σώμα τους.

«Το ακουστικό τραύμα είναι μία από τις πιθανότητες που έρχονται στο μυαλό», είπε ο Οζτούρκ, αν και τόνισε ότι είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί. «Δεν έχουμε αποδείξεις για το τι μπορεί να προκαλέσουν τα σόναρ χαμηλής συχνότητας στη Μαύρη Θάλασσα, επειδή δεν έχουμε δει ποτέ τόσα πλοία και τόσο θόρυβο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα – και η επιστήμη πάντα απαιτεί αποδείξεις».

Οι στόλοι βασίζονται συνήθως σε σόναρ για να ανιχνεύουν εχθρικά υποβρύχια από μεγάλες αποστάσεις. Επειδή τα θαλάσσια θηλαστικά εξαρτώνται επίσης από τον ήχο για την επικοινωνία και άλλες λειτουργίες, ο υποβρύχιος θόρυβος μπορεί να έχει σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες, επιπτώσεις στα κητώδη.

Ο μόνιμος υποβρύχιος θόρυβος μπορεί να μην σκοτώνει άμεσα τα ζώα, αλλά μπορεί να τα ενοχλήσει σοβαρά και να τα βλάψει, είπε, καθώς τα δελφίνια και άλλα είδη μπορεί να κατευθύνονται σε άγνωστες και μη φιλικές περιοχές για να προσπαθήσουν να τον αποφύγουν. «Μπορεί να είναι η αιτία της μαζικής μετανάστευσης ψαριών και κητοειδών προς το νότο», είπε.

Ανησυχία για τα δελφίνια και στη Βουλγαρία

Η Green Balkans, ένας βουλγαρικός οργανισμός για την προστασία της φύσης, συμφωνεί με αυτή τη θεωρία. Έχει εντοπίσει μια παρόμοια τάση στα βουλγαρικά ύδατα, κυρίως στις φώκαινες της Μαύρης Θάλασσας (Phocoena phocoena relicta), από τα μικρότερα είδη κητωδών που παραμένουν κοντά σε παράκτιες περιοχές

Η Green Balkans παρακολουθεί τα αλιεύματα κητοειδών εδώ και τέσσερα χρόνια. Σε όλη αυτή την περίοδο, τα αλιεύματα ήταν τα χαμηλότερα κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και κορυφώθηκαν το καλοκαίρι. Αυτή την άνοιξη, αντίθετα λένε ειδικοί του οργανισμού, 50 κητώδη είχαν μπλεχτεί σε 72 μέτρα δίχτυα, αριθμός που πλησιάζει το ρεκόρ που καταγράφηκε το καλοκαίρι του 2019.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι έρευνές τους παρεμποδίζονται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πρωτόκολλα για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Υπάρχουν δεκάδες πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά δεν γνωρίζουμε καν πόσο συχνά χρησιμοποιούν σόναρ», είπε ο Οζτούρκ.

Οι επιστήμονες λένε ότι η έλλειψη πρόσβασης σε πληροφορίες όχι μόνο εμποδίζει την έρευνα για τους θανάτους κητωδών, αλλά δυσκολεύει την παρακολούθηση των ζώων που κινδυνεύουν περισσότερο.

Αυτά είναι πιθανό να περιλαμβάνουν φώκαινες του λιμανιού, οι οποίες αυτή τη στιγμή θα πρέπει να μεταναστεύουν από τη Μαύρη Θάλασσα προς την πληγείσα από τον πόλεμο Θάλασσα του Αζόφ, καθώς και αποδημητικά πουλιά που περνούν μέρος του έτους στους πλούσιους υγροτόπους στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φοροδιαφυγή: Ποιοι επαγγελματίες γλιτώνουν το «λουκέτο» αλλά κινδυνεύουν με πρόστιμα-φωτιά

Γλιτώνουν το «λουκέτο» αλλά κινδυνεύουν με πρόστιμα-φωτιά στην περίπτωση που πιαστούν να μην κόβουν αποδείξεις. Πρόκειται για 15 κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων που έρχονται αντιμέτωποι...

Ταξί: Παράταση στην προθεσμία αντικατάστασής τους – Νέα ημερομηνία και προϋποθέσεις

Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, με Εγκύκλιο του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, η...

Δανία: Κατασκευάζει τεχνητό νησί που θα τροφοδοτήσει με ενέργεια 3 εκατομμύρια νοικοκυριά

Η Δανία, το κράτος που κατασκεύασε το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, πρόκειται να χτιστεί 80 χιλιόμετρα μακριά από την...

Στο Wallet του κινητού ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης – Πώς και πού θα γίνει η αλλαγή των στοιχείων

Αλλάζουν όσα ξέραμε μέσω της νέας εφαρμογής Wallet για την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης.Όλα πλέον θα γίνουν ψηφιακά, ενώ σε...

Φλόριντα: Βιολόγοι έπιασαν πύθωνα 95,5 κιλά, το τελευταίο του γεύμα ήταν ένα ελάφι

Βιολόγοι κατάφεραν να πιάσουν τον μεγαλύτερο πύθωνα Βιρμανίας που έχει καταγραφεί ποτέ στην πολιτεία της Φλόριντα. Το φίδι έπιασε η ομάδα...