Αρχική Οικονομία Πώς τα Online σούπερ μάρκετ «γλίτωσαν» τα ρεκόρ καθυστερήσεων στο δεύτερο lockdown

Πώς τα Online σούπερ μάρκετ «γλίτωσαν» τα ρεκόρ καθυστερήσεων στο δεύτερο lockdown

Έως και έναν μήνα έφτανε η αναμονή στις παραδόσεις των παραγγελιών στα Οnline σούπερ μάρκετ, την περίοδο του πρώτου lockdown. Οι Έλληνες καταναλωτές είχαν αρχίσει, λόγω των νέων συνθηκών της πανδημίας, ουσιαστικά να «ανακαλύπτουν» ξαφνικά το ηλεκτρονικό κανάλι για τις καθημερινές αγορές τους, με αποτέλεσμα τα σούπερ μάρκετ να βρεθούν απροετοίμαστα για την απρόσμενη έκρηξη των παραγγελιών στα Οnline καταστήματά τους.

Περίπου 9 μήνες μετά, στο δεύτερο lockdown πια, οι παραδόσεις των ηλεκτρονικών παραγγελιών των μεγάλων αλυσίδων, φτάνουν στα σπίτια των καταναλωτών εάν όχι την επόμενη μέρα, λίγες μέρες αργότερα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και η αντίδραση των καταναλωτών είναι περισσότερο ήπια  σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας όσον αφορά στα φυσικά καταστήματα σούπερ μάρκετ, στο Οnline κανάλι ωστόσο, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης διατηρούνται καθώς αρκετοί συνέχιζαν τις ηλεκτρονικές αγορές ακόμη και το διάστημα που είχαν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με την Convert Group, τα Οnline σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του έτους (Ιούλιος -Σεπτέμβριος) κατέγραψαν ρυθμό ανάπτυξης 183% στην αξία των αγορών σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Ο κλάδος μάλιστα, συνέχισε να αναπτύσσεται σε ρυθμό αντίστοιχο σχεδόν με εκείνον του δεύτερου τριμήνου του έτους, δηλαδή την περίοδο του πρώτου lockdown.

Συνεργασίες και επενδύσεις 4,7 εκατ. ευρώ στα ηλεκτρονικά καταστήματα

«Την περίοδο της πανδημίας «τρέξαμε» μπροστά περίπου 5-6 χρόνια, όσον αφορά στο Online κανάλι των σούπερ μάρκετ» σημείωνε χαρακτηριστικά τους προηγούμενους μήνες, στέλεχος του κλάδου, στο insider.gr.

Oι μεγάλες αλυσίδες άλλωστε, προσπάθησαν να προσαρμοστούν γρήγορα στην πρωτοφανή έκρηξη των ηλεκτρονικών παραγγελιών, εξαιτίας της οποίας είχαν «μπλοκάρει» στο πρώτο κύμα της πανδημίας τα συστήματά τους, προχωρώντας σε συνεργασίες με ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εταιρείες κούριερ αλλά και σε επενδύσεις στα ψηφιακά τους καταστήματα.

Η αλυσίδα Σκλαβενίτης για παράδειγμα, προχώρησε σε συνεργασία με την πλατφόρμα efood κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, ενώ πριν από περίπου 10 μέρες έθεσε σε λειτουργία και το sklavenitis.gr. Σημειώνεται πως η ηλεκτρονική παρουσία της αλυσίδας είχε ξεκινήσει στις αρχές του έτους με την εξαγορά της πλατφόρμας caremarker.gr. H ΑΒ Βασιλόπουλος εγκαινίασε μέσα στην πανδημία τη συνεργασία της με την εταιρεία SPEEDEX και πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με την πλατφόρμα delivery.gr. Τα My market επίσης εν μέσω πανδημίας προχώρησαν σε συνεργασία με τις εταιρείες SPEEDEX και UBER. Οι αλυσίδες Μασούτης και Κρητικός τέλος, ξεκίνησαν το φθινόπωρο συνεργασία με την πλατφόρμα box.gr.

Από την αρχή της πανδημίας έως τον Σεπτέμβριο του 2020 οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, εκτιμάται ότι δαπάνησαν 4,7 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία και ανάπτυξη των ηλεκτρονικών τους καταστημάτων ενώ έως το τέλος του 2020 το ποσό αναμένεται να φτάσει ακόμη και τα 8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Ο κλάδος των Οnline σούπερ μάρκετ είναι από τους κερδισμένους της χρονιάς που φεύγει και σύμφωνα με την Convert Group θα κλείσει το 2020 με συνολικές πωλήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, όταν το 2019, είχαν φτάσει τα 46,7 εκατ. ευρώ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

UFO: «Οι ΗΠΑ έχουν βρει οχήματα εξωγήινων» – Συγκλονίζει η μαρτυρία πρώην αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών (video)

Οι αμερικανικές αρχές δέχονται πιέσεις να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα UFO, μετά τον ισχυρισμό πρώην αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών...

ΦΠΑ: «Φουντώνει» η μάχη για τη μείωση του συντελεστή λίγο πριν τις εκλογές [πίνακας]

Τι σημαίνει η μείωση του στα τρόφιμα«Φωτιά» στο προεκλογικό σκηνικό έχουν βάλει οι φόροι. Στο επίκεντρο της νέας κόντρας που έχει...

Οι σιαμαίες αδελφές που τις χώρισαν 20 χρόνια πριν – Δείτε πως είναι σήμερα

Η Έριν και η Τζέιντ Μπάκλς, 19 ετών, οι οποίες γεννήθηκαν στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, γεννήθηκαν ενωμένες από τη μέση του...

ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 – Ισχυρή ανάκαμψη της απασχόλησης

Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2023 και και 1,9% το 2024 ενώ οι εκτιμήσεις του για τον πληθωρισμό είναι ότι...

ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024 για την ελληνική οικονομία

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του (economic outlook) που δόθηκε σήμερα...