Αρχική Οικονομία Πώς θα δοθούν τα δάνεια στους νέους

Πώς θα δοθούν τα δάνεια στους νέους

«Ταβάνι» τα 150.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια και πλαφόν 200.000 ευρώ στην αξία του ακινήτου θέτει το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για χορήγηση στεγαστικών δανείων σε νέους ηλικίας 25 έως 39 ετών. Το πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ δίνουν διευκρινίσεις για τη χρηματοδότηση, την κοινωνική αντιπαροχή και τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την ανέγερση κατοικιών, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Τι προβλέπει
Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα είναι το ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Για τρίτεκνους και πολύτεκνους, δε, θα είναι μηδενικό.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι με την αποπληρωμή του δανείου οι νέοι θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού.

Επίσης, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό (90%) της εμπορικής αξίας του ακινήτου σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως το 80%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού αντί για το 20%.

Με το πρόγραμμα αυτό αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά που υπό άλλες συνθήκες δεν θα πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια.

Τα νέα στοιχεία
Ανώτατο όριο 200.000 ευρώ στην αξία της κατοικίας που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι.
Απαγορεύεται η αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη.
Δεν θα υπάρχει εγγυητής δανείου.
Οκτάμηνη προθεσμία, με δυνατότητα παράτασης, από την προέγκριση του δανείου μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.
Πρόγραμμα «Κάλυψη»
Το πρόγραμμα «Κάλυψη« αφορά στα κενά σπίτια που θα απελευθερωθούν από το Δημόσιο. Οι κατοικίες αυτές θα επισκευαστούν με δαπάνες δημοσίου και θα διατεθούν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό ενοίκιο σε νέους, δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες με αντικειμενικά κριτήρια.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

11η Σεπτεμβρίου 2001: Θα έριχναν και 5ο αεροπλάνο; – Τι συνέβη με την πτήση United 23;

Ο κυβερνήτης Tom Mannello βρισκόταν σε ετοιμότητα για την απογείωση της πτήσης 23 της United Airlines. Μέχρι που δόθηκε εντολή να επιστρέψουν όλα τα...

Ρωσία: Απαγορεύει τα iPhone σε αξιωματικούς – «Πετάξτε τα ή δώστε τα στα παιδιά»

«Τελείωσαν όλα για το iPhone: ή πετάξτε το ή δώστε το στα παιδιά», έγραφε η Kommersant.Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή σε αξιωματούχους...

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνονται επιδόματα και τριετίες – Πότε η πληρωμή για το δώρο Πάσχα

Από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός μικτά θα είναι 780 ευρώ, με τις καθαρές αποδοχές να διαμορφώνονται στα 666 ευρώ,...

Τροχαία: 1.322 παραβάσεις στην Πελοπόννησο μέσα σε 7 ημέρες

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.Συγκεκριμένα το διάστημα από...