Αρχική Οικονομία Πώς θα γλιτώσετε από τις τραπεζικές προμήθειες -Συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων χωρίς...

Πώς θα γλιτώσετε από τις τραπεζικές προμήθειες -Συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων χωρίς κόστος

Με… by pass, προσπαθούν να γλιτώσουν καταναλωτές-επιχειρήσεις, τις υψηλές και επαναλαμβανόμενες επιβαρύνσεις από διάφορες ηλεκτρονικές συναλλαγές, που συνοδεύονται από τραπεζικές προμήθειες.

Σε μια συγκυρία, όπου το υπουργείο Οικονομικών αναμένει πρωτοβουλίες από τα τραπεζικά ιδρύματα για τη μείωση ή κατάργηση χρεώσεων, από μια λίστα 12 προμηθειών, τα στοιχεία από τη ΔΙΑΣ δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι αξιοποιούν το σύστημα IRIS. Για όσους δεν το γνωρίζουν πρόκειται για Υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό (Account to Account). Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ολοένα και περισσότεροι αξιοποιούν το σύστημα IRIS

Στα προϊόντα IRIS περιλαμβάνονται οι άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων (IRIS P2P), μεταξύ επαγγελματιών (IRIS P2B) και οι πληρωμές σε ηλεκτρονικό κατάστημα (IRIS e-commerce). Σύμφωνα με τον απολογισμό της περασμένης χρονιάς, οι μεταφορές τέτοιου τύπου κατέγραψαν ισχυρούς ρυθμούς αύξησης 214%, 109% και 68% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι. Οι χρήστες του IRIS P2P ανέρχονται πλέον σε 1,4 εκατομμύρια (59 χιλιάδες νέες εγγραφές το Δεκέμβριο του 2022) και σε 85 χιλιάδες εγγεγραμμένους επαγγελματίες στην υπηρεσία IRIS P2B.

Οι δυνατότητες που προσφέρει το IRIS

Μεταφορές με smartphone: Οι χρήστες της υπηρεσίας εκτελούν τις μεταφορές χρημάτων τους, άμεσα και εύκολα σε φίλους, με χρήση του  αριθμού κινητού, χωρίς να γνωρίζουν τον ΙΒΑΝ, αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking της τράπεζάς τους. Για τη λειτουργία της υπηρεσίας χρησιμοποιείται η υποδομή TIPS.

Η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα ως προς την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ο χρήστης διατηρεί την ευελιξία να αποστείλει το ποσό από την τράπεζα και τον λογαριασμό της επιλογής του. Το ημερήσιο όριο συναλλαγών είναι 500€. Η υπηρεσία προσφέρεται από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Εγγεγραμμένοι χρήστες μέχρι σήμερα: 1.376.870

Ηλεκτρονικές αγορές: Η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών που πραγματοποιούνται σε ηλεκτρονικό κατάστημα, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-Banking ή του mobile banking.

Η συναλλαγή ξεκινά και ολοκληρώνεται στο ηλεκτρονικό περιβάλλον της επιχείρησης. Ο πελάτης έχει τον έλεγχο της πληρωμής στο web ή mobile banking του Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών της επιλογής του, όπου χρεώνεται ο λογαριασμός του. Τα χρηματικά ποσά των εισπράξεων καταλήγουν ως πίστωση στον ΙΒΑΝ που τηρεί η επιχείρηση στον συνεργαζόμενο Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών. Η ενημέρωση για την είσπραξη γίνεται άμεσα. Εναλλακτικά, για την εκτέλεση της πληρωμής προσφέρεται η δυνατότητα σάρωσης QR code. Η συμμετοχή στην υπηρεσία πραγματοποιείται με ενέργειες του συνεργαζόμενου Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Viva Wallet).

Συναλλαγές με Δημόσιο: Η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών στο ηλεκτρονικό περιβάλλον εισπράξεων του Φορέα, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-Banking ή του mobile banking.

Η συναλλαγή ξεκινά και ολοκληρώνεται στο ηλεκτρονικό περιβάλλον του Φορέα του Δημοσίου. Ο πελάτης έχει τον έλεγχο της πληρωμής στο web ή mobile banking του Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών της επιλογής του, όπου χρεώνεται ο λογαριασμός του. Τα χρηματικά ποσά των εισπράξεων καταλήγουν ως πίστωση στον ΙΒΑΝ που τηρεί ο Φορέας του Δημοσίου στον συνεργαζόμενο Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών. Η ενημέρωση για την είσπραξη γίνεται άμεσα. Εναλλακτικά, για την εκτέλεση της πληρωμής προσφέρεται η δυνατότητα σάρωσης κωδικού QR. Η συμμετοχή στην υπηρεσία πραγματοποιείται με ενέργειες του συνεργαζόμενου Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Viva Wallet).

Επαγγελματικές συναλλαγές: Οι επιχειρήσεις ή οι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους άμεσα και εύκολα. Οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ της. Αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει και τα δύο μέρη την υπηρεσία IRIS στο mobile banking. Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, η επιχείρηση μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση.

Η διαδικασία της είσπραξης ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Για τη λειτουργία της υπηρεσίας χρησιμοποιείται η υποδομή TIPS. Η συμμετοχή της επιχείρησης στην υπηρεσία πραγματοποιείται με ενέργειες του συνεργαζόμενου Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών (η υπηρεσία προσφέρεται ήδη από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς).

Εγγεγραμμένοι ΑΦΜ μέχρι σήμερα: 85.828

Συνολικά, οι συναλλαγές που διακινήθηκαν μέσω της ΔΙΑΣ κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, το 2022, η ΔΙΑΣ διακανόνισε 368 εκατομμύρια συναλλαγές, συνολικής αξίας 407 δισ ευρώ, έναντι 344 δισ ευρώ το 2021.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Αθήνα: Αυτές είναι οι κάμερες που «κόβουν» τα περισσότερα πρόστιμα -Σε ποια σημεία βρίσκονται

Στα «κόκκινα» δουλεύουν οι σταθερές κάμερες ταχύτητας στην Αττική Οδό, «συλλαμβάνοντας» τους οδηγούς που αδιαφορούν για τα όρια ταχύτητας. Με την...

«Τι συμβαίνει με τον Πούτιν;»: Βίντεο μιλά για σωσίες και γίνεται viral στη Ρωσία

Viral έχει γίνει στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί σωσίες του για ταξίδια...

Νέες μαρτυρίες για τον προπονητή που κατηγορείται ότι βίαζε ανήλικες στην Ηλιούπολη

Σοκάρουν τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την δράση του 44χρονου προπονητή του Τάε Κβον Ντο, ο οποίος για...

Το μεγαλύτερο «νεκροταφείο» πλοίων του κόσμου κρύβει ένα μυστικό

Από τη δυτική ακτή της Αφρικής εκτείνεται το Ras Nouadhibou, μια μικρή χερσόνησος που μοιράζονται η Μαυριτανία και η Δυτική Σαχάρα....

Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού

Παραμένει στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία, γεγονός που έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στο υπουργείο Υγείας.ο υπουργός Υγείας,Θάνος Πλεύρης, και...