Αρχική Ελλάδα Πώς θα μάθετε ποιος σας καλεί με απόκρυψη

Πώς θα μάθετε ποιος σας καλεί με απόκρυψη

Οι κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο με απόκρυψη αποτελούν έναν δυσάρεστο «πονοκέφαλο» εδώ και χρόνια για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και εκτός από φάρσες που είναι ένας από τους πιο γνωστούς λόγους που συμβαίνει αυτό, μπορεί να γίνουν και από κάποιους που θέλουν να πουλήσουν κάποιες υπηρεσίες, ενώ περιλαμβάνουν ακόμα και απειλές.

Ωστόσο υπάρχει ο τρόπος για τους πολίτες να προστατευτούν από αυτήν την ενοχλητική πρακτική. Πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους των κινητών και ιδίως στα πιο καινούργια λογισμικά με μία απλή ρύθμιση η φραγή των κλήσεων με απόκρυψη, αλλά και για συγκεκριμένα νούμερα που χαρακτηρίζονται ενοχλητικά.

Επίσης σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα μπορεί ο πολίτης να ζητήσει από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να μην δέχεται κλήσεις με απόκρυψη αριθμού.

Έτσι όταν κάποιος τον καλεί με απόκρυψη αριθμού, θα του δείχνει ότι ο αριθμός του είναι κατειλημμένος.

Πώς μπορείς να διαπιστώσεις ποιος σε καλεί με απόκρυψη

Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να διαπιστώσει τον αριθμό με απόκρυψη που τον καλεί μπορεί να το κάνει με αίτηση τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με την υπ.αριθμόν 2322/2006 Πράξη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) και βάσει του άρθρου 8 παρ. 7 του Ν.3471/06, η εταιρεία ικανοποιεί αιτήματα συνδρομητών που αφορούν την καταγραφή κακόβουλων ή και ενοχλητικών κλήσεων που ενδεχομένως θα δεχθούν από όλα τα δίκτυα προς τον προσωπικό αριθμό τους για μελλοντικό διάστημα μέχρι και 15 ημέρες.

Η χορήγηση των κλήσεων πραγματοποιείται κατόπιν υποβολής μόνον της συγκεκριμένης αίτησης του συνδρομητή καθώς και του χρήστη στην περίπτωση που είναι διαφορετικός από το συνδρομητή.

Εφόσον η αίτηση πληροί τις προϋποθέσεις, όσοι καλούν τον αριθμό του αιτούντα, κατά το δηλωθέν διάστημα, υποχρεωτικά θα ακούν το κάτωθι ηχογραφημένο μήνυμα πριν από τη σύνδεση:

«Ο συνδρομητής που καλείτε έχει ενεργοποιήσει την δυνατότητα εξουδετέρωσης της υπηρεσίας απόκρυψης αριθμού κλήσης. Εφόσον η κλήση απαντηθεί ο αριθμός σας, η ημερομηνία, η ώρα και η διάρκεια της κλήσης θα διατεθούν στον συνδρομητή που καλείτε».

Επίσης οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές Αρχές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας, τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξης μέσω internet, καθώς και την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του ατόμου στο οποίο αντιστοιχεί το ηλεκτρονικό ίχνος.

Οι συμβουλές της ελληνικής αστυνομίας για αποφυγή ενοχλητικών τηλεφωνημάτων

  • Σε κάποιον άγνωστο που σας ενοχλεί ή σας απειλεί τηλεφωνικά μην απαντάτε και μάλιστα επιθετικά. Αυτό που επιζητεί για να συνεχίσει είναι η έντονη αντίδρασή σας.
  • Μπορείτε να αφήνετε το ακουστικό ανοιχτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ενοχλητικός φαρσέρ θα αποθαρρυνθεί και θα κλείσει το τηλέφωνο.
  • Χρησιμοποιείστε αυτόματο τηλεφωνητή και αφήστε να καταγραφεί το μήνυμα. Επίσης, στον αυτόματο τηλεφωνητή μπορείτε να εγγράψετε μήνυμα δικό σας ότι όλες οι κλήσεις καταγράφονται σε ειδική υπηρεσία της αστυνομίας ή σε ιδιωτική υπηρεσία φύλαξης (security).
  • Κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μη σας ενοχλούν χαμηλώνετε τον ήχο του κουδουνίσματος ή βγάλτε το τηλέφωνο από την πρίζα.
  • Μην απαντάτε ποτέ σε προσωπικές ερωτήσεις (όνομα, διεύθυνση, κ.λπ.) που σας κάνουν άγνωστοι, ακόμη κι αν συστήνονται ως εμπορικοί αντιπρόσωποι, υπάλληλοι της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε κ.λ.π.
  • Αν οι ενοχλήσεις συνεχίζονται, χρησιμοποιείστε την αναγνώριση κλήσεων (εφόσον δεν σας τηλεφωνούν από απόκρυψη) και επιπλέον, ενημερώστε την τηλεφωνική εταιρεία με την οποία είστε συμβεβλημένοι και την αστυνομία, προκειμένου να σας πληροφορήσουν ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε.
  • Όταν βρίσκονται στο σπίτι μικρά παιδιά ή υπερήλικες, καλό είναι να ενεργοποιείτε την εκτροπή κλήσεων, ώστε να μη δοθούν από τα άτομα αυτά πληροφορίες για σας και τους δικούς σας.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με άτομα που σας συστήνονται ως τεχνικοί της εταιρείας του κινητού σας τηλεφώνου και σας ζητούν, για δήθεν έλεγχο της συσκευής σας, να πατήσετε το πλήκτρο με τη δίεση (#), τους αριθμούς 90 ή 09, δίεση (#) και έπειτα κάποιον άλλον αριθμό.
  • Να κλείσετε αμέσως το τηλέφωνό σας, διότι αν συμμορφωθείτε με αυτές τις οδηγίες, μπορεί ο άγνωστος να αποκτήσει πρόσβαση στην κάρτα σας SIM και να τηλεφωνεί χρεώνοντας τον δικό σας λογαριασμό

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σπίτι μου: Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – Υποβλήθηκαν ήδη περισσότερες από 40.000

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Γυναίκες: Σύνταξη στα 55 με Βαρέα – Παραδείγματα

Ακόμη και στα 55 έτη μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μια γυναίκα η οποία είχε 4.500 ένσημα το 2010, εκ των...

New York Times: «Η Ελλάδα ανθεί έπειτα από μία δεκαετία»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Προχωράει το έργο κατασκευής της μεγαλύτερης γέφυρας στη Μεσόγειο -Ποιες περιοχές θα ενώσει

Την άγουσα της υλοποίησης παίρνει σιγά-σιγά το πρότζεκτ της κατασκευής της μεγαλύτερης γέφυρας της Μεσογείου που θα βρίσκεται στον...

Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονης από 15χρονες στη Ρόδο – Τη χτυπούσαν με μπουνιές και κλωτσιές στο κεφάλι και το πρόσωπο

Ένα νέο περιστατικό βίας από ανήλικους έρχεται στο φως της δημοσιότητας, προκαλώντας ανησυχία για τις επιθέσεις που έχουν λάβει...