Αρχική Κόσμος Πως την πάτησαν οι Ρώσοι κλέφτες των τρακτέρ της Ουκρανίας;

Πως την πάτησαν οι Ρώσοι κλέφτες των τρακτέρ της Ουκρανίας;

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία είχε όπως κάθε πόλεμος τα παράπλευρα θύματα και το συνηθισμένο πλιάτσικο. Μόνο που κάποια συγκεκριμένα αγροτικά μηχανήματα δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση.

Η εισβολή στην Ουκρανία κοντεύει να κλείσει τους δύο μήνες, και πλέον έχει αποκτήσει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής πολεμικής επιχείρησης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Για έναν αντιπρόσωπο της μεγάλης εταιρίας John Deere στα περίχωρα της Μελιτούπολης, ο πόλεμος είχε μέχρι στιγμής ένα δυσβάσταχτο κόστος ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εισβολείς λεηλάτησαν την επιχείρησή Agrotek, κλέβοντας εξοπλισμό αγροτικών μηχανημάτων τεράστιας αξίας, μεταξύ των οποίων και δύο θεριζοαλωνιστικές μηχανές, η κάθε μία εκ των οποίων κοστίζει γύρω στα 300.000 δολάρια. Κλάπηκαν επίσης μεγάλα φορτηγά αλλά και 27 ακόμα μηχανήματα διαφόρων τύπων.

Αυτό που δεν γνώριζαν οι κλέφτες των μηχανημάτων είναι ότι η John Deere εφοδιάζει όλα τα μηχανήματά της με ειδικό σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης. Και με ένα πολύ εξελιγμένο λογισμικό έτσι ώστε να είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορεί να “κρύψει” κανείς το μηχάνημα, ακόμα και αν καταφέρει να το αρπάξει.

Σε κάποια από αυτά τα αγροτικά μηχανήματα οι trackers μπορεί να είναι συνδεδεμένοι στα λειτουργικά συστήματα των οχημάτων, έτσι ώστε να είναι δυνατόν να επιτρέπει στην εταιρία να τα εμποδίσει να είναι λειτουργικά μακριά από τον ιδιοκτήτη τους.

Το λογισμικό που χρησιμοποιείται είναι αποκλειστικό της John Deere και εξαιρετικά δύσκολο στο να σπάσει. Μάλιστα έχουν γίνει αγωγές σε διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς το σύστημα αυτό δεν επιτρέπει σε ανεξάρτητους επισκευαστές να έχουν πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του εκάστοτε μηχανήματος.

Έτσι ακόμα και αν οι χάκερ προσπαθήσουν να σπάσουν των κώδικα, το πιθανότερο είναι να μην λειτουργήσει ή να λειτουργήσει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να ακινητοποιηθεί εντελώς.

Σε άλλα μηχανήματα λειτουργεί ως απλό GPS κάτι που επιτρέπει στην εταιρία να παρακολουθεί που βρίσκονται τα μηχανήματά της. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, κάποια από τα μηχανήματα που κλάπηκαν από την Μελιτούπολη εντοπίστηκαν ήδη μέσα στην Ρωσία, πάνω από 1.000 χιλιόμετρα μακριά από την αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του CNN οι Ρώσοι εισβολείς αφού έκλεψαν τα μηχανήματα τα έστειλαν με προορισμό την Τσετσενία, όμως διαπίστωσαν στην πορεία ότι δεν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν γιατί η John Deere τα είχε “κλειδώσει” από απόσταση.

Ο πανάκριβος εξοπλισμός βρίσκεται πλέον σε μία φάρμα κοντά στο Γκρόζνι στην Τσετσενία, και όπως φαίνεται οι κλέφτες αναζητούν Ρώσους χάκερς για να σπάσουν το λογισμικό. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρουν πάντως, υπολογίζεται ότι θα βγάλουν αρκετά χρήματα αν τα πουλήσουν ως ανταλλακτικά.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ινδονησία: Στη φυλακή όποιος κάνει σεξ και δεν είναι παντρεμένος

Στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να υιοθετηθεί στην Ινδονησία ο νέος ποινικός κώδικας, ο οποίος θα τιμωρεί, μεταξύ άλλων, με ετήσια ποινή φυλάκισης όποιον έχει...

Θεοδώρα Δούρου: Η 29χρονη πιλότος του Mirage που «τρέμουν» οι Τούρκοι

Το ότι έχουμε μερικούς από τους καλύτερους πιλότους στον κόσμο, οι οποίοι διακρίνονται σε κάθε είδους πολυεθνική άσκηση που συμμετέχουν, είναι κάτι που γνωρίζουμε...

Ουκρανία: Φόβοι για νέα μεγάλη ρωσική επίθεση – Βομβαρδιστικά μαζεύονται σε βάση

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μεγάλη δραστηριότητα στη βάση Ένγκελς-2, με πάνω από 20 βομβαρδιστικά μακράς εμβέλειας (Tu-95, Tu-160) να φαίνονται να προετοιμάζονται.«Ο...

Κιβωτός του Κόσμου: Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή σε πατέρα Αντώνιο και πρεσβυτέρα

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σεβής, παρήγγειλε γενικευμένο, πλήρη και σε βάθος έλεγχο στα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου, του πατέρα Αντωνίου,...

Έρχονται νέα μέτρα προστασίας για χρέη σε πιστωτικές

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με νέα μέτρα που προστατεύουν τους καταναλωτές από χρέη πιστωτικών καρτών, υπεραναλήψεις και δάνεια...