Αρχική Κόσμος Πως το Βέλγιο μείωσε κατά 50% τους θανάτους από τροχαία μέσα σε...

Πως το Βέλγιο μείωσε κατά 50% τους θανάτους από τροχαία μέσα σε δυο χρόνια

Η οδική ασφάλεια θα πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα. Η χώρα μας δεν φημίζεται για την ασφάλεια στους δρόμους, όπως για παράδειγμα η Νορβηγία που το 2020, ανακοίνωσε μόνο έναν νεκρό από τροχαίο ατύχημα μέσα σε 365 ημέρες.

Το Βέλγιο από την άλλη το 2020, πήρε ένα άλλο μέτρο στο κέντρο της πρωτεύουσας του πριν δυο χρόνια, που κατάφερε να κάνει τους δρόμους πιο ασφαλείς, να αυξήσει τη χρήση ποδηλάτου και να μειώσει τα τροχαία δυστυχήματα κατά 50%.

Ποιο ήταν αυτό; Η μείωση του ορίου ταχύτητας από 50 χλμ./ώρα σε 30 χλμ./ώρα. Τα στατιστικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την Brussels Mobility λοιπόν έδειξαν πως οι θάνατοι μειώθηκαν στο μισό μέσα σε δυο χρόνια μόνο με μια αλλαγή.

Η εκπρόσωπος της Brussels Mobility, Camille Thiry, χαρακτήρισε τη μείωση αυτή ως μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη, με την αρμόδια υπουργό της κυβέρνησης του Βελγίου, να θέτει ψηλά τον πήχη και να θέλει το επόμενο διάστημα να υπάρχει μηδενικός αριθμός θανάτων.

Και τα δεδομένα έδειξαν κάτι ακόμα σημαντικό. Παρά το χαμηλότερο όριο ταχύτητας, δεν υπήρξε καθόλου σημαντικός αντίκτυπος στους χρόνους οδήγησης. Και αυτό συνέβη γιατί η μέση ταχύτητα των αυτοκινήτων μέσα στην πόλη, είναι χαμηλότερη των 30 χλμ./ώρα.

Μάλιστα το 2021, ο αριθμός των αυτοκινήτων που ξεπέρασαν το όριο ταχύτητας μειώθηκαν το 2021, με τα οχήματα που παραβίασαν το νέο όριο να είναι 2,4% λιγότερα, απ’ ότι το 2020.

Εκτός από τη μείωση των ατυχημάτων, μειώθηκε και η ηχορύπανση λόγω της μείωσης της ταχύτητας, με τα αυτοκίνητα να μην παράγουν τον ίδιο θόρυβο και την πόλη να γίνεται πιο ανθρώπινη, πιο φιλική και κυρίως πιο ήσυχη.

Επίσης σε μια άλλη μελέτη, που συγκέντρωσε δεδομένα από τα σημεία που μπορείς να νοικιάσεις ένα ποδήλατο της Brussels Mobility, έδειξε άνοδο στη χρήση τους κατά 20%, ακόμα μεγαλύτερη από εκείνη του 2020, που τα ποδήλατα έκαναν ρεκόρ αύξησης στην ενοικίαση και την αγορά, λόγω της πανδημίας.

Για παράδειγμα ένα γκισέ, που βρίσκεται κατά μήκος του ποδηλατόδρομου του καναλιού Molenbeek, έσπασε στην πραγματικότητα το φράγμα του 1 εκατομμυρίου ενοικιάσεων τον Δεκέμβριο του 2021.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το κόλπο του σπασμένου καθρέπτη -Πώς οι κλέφτες ξεγελούν τους ανυποψίαστους οδηγούς

Τα δικά τους «όπλα» έχουν επινοήσει οι συμμορίες προκειμένου να αποσπούν χρήματα από ανυποψίαστους οδηγούς. Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές κόλπο εξαπάτησης...

Επίδομα ανεργίας αναλογικό των ετών ασφάλισης

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Τη δεκαετία του 1960 οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει δοκιμές οπλικών συστημάτων αλλά και πυρηνικών δοκιμών στο διάστημα για να...

Φρίκη: Δραπέτες έκλεψαν γιοτ, σκότωσαν τους ιδιοκτήτες του και πέταξαν τα πτώματά τους στην θάλασσα

Τρεις δραπέτες κατέλαβαν το γιοτ, και σκότωσαν τους ιδιοκτήτες του, προτού πετάξουν τα πτώματα στη θάλασσα στην Καραϊβική, όπως...

Διαγράφονται φοιτητές στην Ελλάδα;

Με διαγραφή κινδυνεύουν, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, φοιτητές σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Πρόκειται για φοιτητές που έκαναν βανδαλισμούς στο ΕΜΠ ως «αντίποινα» της...