Αρχική Κόσμος Πώς Τουρκία και Ιράν «σπάνε» τις ρωσικές κυρώσεις – Το χρήμα και...

Πώς Τουρκία και Ιράν «σπάνε» τις ρωσικές κυρώσεις – Το χρήμα και τα crypto

Οι ρωσικές εταιρείες ακολουθούν άλλους εμπορικούς δρόμους για να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις και βρίσκουν νέους τρόπους να χρηματοδοτηθούν.

Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν « πληγώσει» το εξωτερικό της εμπόριο. Ορισμένα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι πολλές ρωσικές εταιρείες τα καταφέρνουν αρκετά καλά και συνεχίζουν να προμηθεύονται (σ.σ πρώτες ύλες και ανταλλακτικά) και να διατηρούν τις δραστηριότητές τους.

Ενώ οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 38% μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Φινλανδίας, η ρωσική οικονομία διατηρείται καλύτερα από το αναμενόμενο, με το ΑΕΠ να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,4% το 2022, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Διεθνούς Νομισματικής Ταμείο, έναντι 8,5% που αναμενόταν τον Απρίλιο.

Για να στριμώξουν τα διάκενα του παγκόσμιου εμπορίου, οι ρωσικές εταιρείες ξέρουν από ποιον να ζητήσουν συμβουλές.

Τον Ιούνιο, η εφημερίδα The Financial Times ανέφερε τις πολυάριθμες επισκέψεις Ρώσων επιχειρηματιών στο Ιράν που προσπάθησαν να καταλάβουν πώς, σε μια χώρα που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις για τέσσερα χρόνια, κυκλοφορούν τόσα πολλά iPhone. Τους είπαν για εμπορικούς δρόμους μέσω της Τουρκίας ή του βόρειου Ιράκ.

Στα τέλη Αυγούστου, ο βοηθός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του ότι «ρωσικές οντότητες και άτομα» χρησιμοποιούν τη χώρα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το μόνο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επιβάλλει κυρώσεις και έχει δει τις εμπορικές του συναλλαγές με τη Ρωσία να αυξάνεται κατά 42% μέσα σε έξι μήνες.

Τα φορτία φτάνουν στα λιμάνια της Κωνσταντινούπολης, της Μερσίνης ή της Σμύρνης και στη συνέχεια φορτώνονται σε πλοία τουρκικών ναυτιλιακών εταιρειών, για να κατευθυνθούν προς το ρωσικό λιμάνι Novorossiïsk, στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι Ρώσοι επιχειρηματίες μπορούν επίσης να αποκτήσουν τουρκικό διαβατήριο, με επενδύσεις 405.000 ευρώ σε ακίνητα, και να δημιουργήσουν τοπικές εταιρείες για να λειτουργήσουν ως μεσάζοντες στο εμπόριο μεταξύ της χώρας τους και του υπόλοιπου κόσμου.

«Η Τουρκία φαίνεται να είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους των κυρώσεων, αν κρίνουμε από την αύξηση του εξωτερικού εμπορίου και του ισοζυγίου πληρωμών της, το οποίο διπλασιάστηκε κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους», λέει ο Timothy Ash. , οικονομολόγος στην BlueBay Asset Management.

Ρούβλια έναντι κρυπτονομισμάτων

Πρέπει ακόμα να βρούμε τρόπους για να στείλουμε χρήματα στο εξωτερικό, χωρίς να περάσουμε από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα Swift, από το οποίο έχει απαγορευτεί η Ρωσία.

Η Δούμα, το ρωσικό κοινοβούλιο, πρόκειται να εγκρίνει σύντομα νόμο που επιτρέπει τη χρήση κρυπτονομισμάτων για τον διακανονισμό διεθνών συναλλαγών, μετά το Ιράν.

Στα τέλη Μαρτίου, η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατηγόρησε τις ρωσικές εταιρείες και πολίτες ότι παρακάμπτουν τις κυρώσεις ανταλλάσσοντας τα ρούβλιά τους με κρυπτονομίσματα.

«Τα προϊόντα που επηρεάζονται περισσότερο από τις κυρώσεις είναι εκείνα που χρησιμοποιούν τεχνολογίες των οποίων η χρήση είναι τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική, όπως οι ημιαγωγοί», εξηγεί ο κ. Ash.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία εξαρτάται για τις εισαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη για περισσότερο από 45%, οι Ηνωμένες Πολιτείες για το 21% και η Κίνα για μόνο το 11%. «Ακόμα κι αν καταστρατηγηθούν, συνεχίζει ο κ. Ash, οι κυρώσεις αυξάνουν το κόστος των εισαγωγών, γεγονός που βλάπτει τη ρωσική οικονομία. »

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

11η Σεπτεμβρίου 2001: Θα έριχναν και 5ο αεροπλάνο; – Τι συνέβη με την πτήση United 23;

Ο κυβερνήτης Tom Mannello βρισκόταν σε ετοιμότητα για την απογείωση της πτήσης 23 της United Airlines. Μέχρι που δόθηκε εντολή να επιστρέψουν όλα τα...

Ρωσία: Απαγορεύει τα iPhone σε αξιωματικούς – «Πετάξτε τα ή δώστε τα στα παιδιά»

«Τελείωσαν όλα για το iPhone: ή πετάξτε το ή δώστε το στα παιδιά», έγραφε η Kommersant.Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή σε αξιωματούχους...

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνονται επιδόματα και τριετίες – Πότε η πληρωμή για το δώρο Πάσχα

Από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός μικτά θα είναι 780 ευρώ, με τις καθαρές αποδοχές να διαμορφώνονται στα 666 ευρώ,...

Τροχαία: 1.322 παραβάσεις στην Πελοπόννησο μέσα σε 7 ημέρες

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.Συγκεκριμένα το διάστημα από...