Αρχική Οικονομία Πόσα χρήματα έφεραν στα ταμεία οι κατασχέσεις της εφορίας

Πόσα χρήματα έφεραν στα ταμεία οι κατασχέσεις της εφορίας

Σε περισσότερους από 79.000 φορολογούμενους επέβαλε αναγκαστικά μέτρα η ΑΑΔΕ το 2022 κάτι που οδήγησε σε αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Συνολικά οι οφειλέτες του δημοσίου ανέρχονται σε 3.990.717 οι οποίοι χρωστούν 113,745 δισ. ευρώ. Ήδη αναγκαστικά μέτρα έχουν ληφθεί για 1.412.322 οφειλέτες, ενώ κινδυνεύουν 2.036.867 με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Από τις κατασχέσεις και τις ρυθμίσεις η εφορία εισέπραξε ωστόσο το 2022, περί τ;α 5,16 δισ. ευρώ εξέλιξη που κρίνεται ιδιαιτέρως ικανοποιητική δεδομένων των συνθηκών στην οικονομία.

Μόνο το 2022 δημιουργήθηκαν χρέη που έφθασαν στα 7,96 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,29 δισ. αφορούν απλήρωτους φόρους και γενικότερα φορολογικές υποχρεώσεις.

Ειδικότερα:

• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2022 και νέων) έχει φθάσει τα 113,74 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 26,28 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 87,46 δισ. ευρώ. Από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ποσό 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή  ποσοστό 4,8%, έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα.

• Το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 7,96 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 7,29 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι μόνο ένα φυσικό πρόσωπο οφείλει περί τα 800 εκατ. ευρώ.

• Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3.990.717. Μάλιστα, σε 1.412.322 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Το 2022 πραγματοποιήθηκαν κατασχέσεις σε 79.446 φορολογούμενους και επιχειρήσεις

Σημειώνεται ότι το 53,4% των φορολογούμενων έχει χρέη στην εφορία που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Συνολικα, χρωστούν το ποσό των 326 εκατ. ευρώ που αποτελεί μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους. Πηγές της φορολογικής διοίκησης αναφέρουν ότι η κατηγορία αυτή των οφειλετών σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζει ότι έχει χρέη και όταν ενημερώνεται προχωρά στην αποπληρωμή των οφειλών.

Αντίθετα, το 0,2% των οφειλετών η διαφορετικά 8.825 φορολογούμενοι χρωστούν το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και συγκεκριμένα 90 δισ. Το χρέος των ανωτέρω ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ για τον καθένα και όπως γίνεται αντιληπτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εισπραχθεί.

Στην κατηγορία αυτή σημαντική είναι η συνεισφορά στη δημιουργία του χρέους, των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές τους αγγίζουν τα 66 δισ. ευρώ.

Από το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο:

• 46,5% αφορά μη φορολογικά έσοδα (πρόστιμα ΚΒΣ, δάνεια κ.λπ.). Συγκεκριμένα τα χρέη από πρόστιμα ανέρχονται σε 34,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

• 28,1% αφορά έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, πρόστιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.)

• 22,7% αφορά άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος, φόροι περιουσίας κ.λπ.)

• 2,7% αφορά λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Καμπανάκι» για την μετάλλαξη Pirola που ήρθε στην Ελλάδα – «Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει»

Δεν έκρυψε την ανησυχία της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και...

Η Γερμανία ξεκινά το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας

Το 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε στο μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας στον κόσμο. Τώρα είναι η σειρά της...

Χαλκίδα: Συνελήφθη παπάς διευθυντής ορφανοτροφείου – Απειλούσε 12χρονο με βέργα

Χειροπέδες πέρασαν αστυνομικοί του τμήματος Χαλκίδας σε ιερέα, διευθυντή ορφανοτροφείου, ο οποίος απειλούσε ένα 12χρονο αγοράκι με...

Συντάξεις: Ψαλίδι στο επίδομα προσωπικής διαφοράς

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Πάνω από 16,1 εκατ. τουρίστες φέτος στην Ελλάδα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...