Αρχική Κόσμος Πόσα θα βγάλουν οι Pfizer και Moderna από την ενισχυτική τρίτη δόση...

Πόσα θα βγάλουν οι Pfizer και Moderna από την ενισχυτική τρίτη δόση –Ζαλίζουν τα ποσά

Οι κατασκευαστές εμβολίων κορωνοϊού (Pfizer και Moderna) θα κερδίσουν δισεκατομμύρια δολάρια μετά την έγκριση της ενισχυτικής τρίτης δόσης που έδωσαν οι αρχές στις ΗΠΑ, με τις τιμές των μετοχών τους να συνεχίζουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το CDC ενέκρινε την Πέμπτη την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer για όλους τους Αμερικανούς άνω των 65 ετών καθώς και δεκάδες νεότερων ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της υγείας ή της εργασίας τους.

Η πρόβλεψη για τα έσοδα της Moderna το 2022 αυξήθηκε κατά 35% από τότε που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το σχέδιό του στα μέσα Αυγούστου, αν και το πλάνο για τρίτη δόση με εμβόλιο της Moderna δεν έχει ακόμη εγκριθεί.

Η αναλύτρια της Morningstar Κάρεν Άντερσεν αναμένει ότι μόνο η τρίτη δόση θα αποφέρει περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες πωλήσεις το επόμενο έτος για την Pfizer και την BionTech και περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια για την Moderna, εάν εγκριθούν για σχεδόν όλους τους Αμερικανούς.

Εγκρίθηκε η τρίτη δόση του εμβολίου στις ΗΠΑ- Ποιες ομάδες αφορά

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενέκριναν ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer για άτομα άνω των 65 ετών και για άτομα σε μακροχρόνια περίθαλψη όπως γηροκομεία, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν εστίες για τον μεταδοτικό ιό. Μια τρίτη δόση έχει εγκριθεί επίσης για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών που εργάζονται σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου ή υποφέρουν από υποκείμενα νοσήματα, μια μακρά λίστα που περιλαμβάνει παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

O διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά
O διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά

Την ίδια ώρα, και συγκεκριμένα χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε στην εκπομπή του ABC, This Week, ότι η ζωή πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα μέσα σε ένα χρόνο, αλλά πως οι ετήσιοι εμβολιασμοί θα γίνουν μέρος της ζωής μας. «Συμφωνώ ότι, μέσα σε ένα χρόνο, πιστεύω πως θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή» είπε αναφερόμενος στα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna.

«Το πιο πιθανό σενάριο για μένα είναι ότι, επειδή ο ιός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε νέες παραλλαγές» είπε. «Και επίσης, θα έχουμε εμβόλια που θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα χρόνο. Και νομίζω ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι οι ετήσιοι επανα-εμβολιασμοί. Αλλά δεν ξέρουμε, πραγματικά. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τα δεδομένα» πρόσθεσε.

Τρελά κέρδη για τις μετοχές Pfizer, Moderna από την αρχή της πανδημίας

Οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν ήδη πάρει πολύ καλά κατά τα διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει καταγράψει πάνω από 687.000 νεκρούς στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία της γρίπης του 1918.

 Η τιμή της μετοχής της Pfizer αυξήθηκε από 30,99 δολάρια στις 8 Μαρτίου 2020 σε 43,94 δολάρια σήμερα
Η τιμή της μετοχής της Pfizer αυξήθηκε από 30,99 δολάρια στις 8 Μαρτίου 2020 σε 43,94 δολάρια σήμερα

Η τιμή της μετοχής της Pfizer αυξήθηκε από 30,99 δολάρια στις 8 Μαρτίου 2020 – λίγες ημέρες πριν ο ΠΟΥ ανακηρύξει τον κορωνοϊό παγκόσμια πανδημία – σε 43,94 δολάρια σήμερα. Η μετοχή της Johnson & Johnson αυξήθηκε από 134,29 δολάρια η καθεμία στα 164,59 δολάρια σήμερα. Ο μεγαλύτερος νικητής ήταν η Moderna, με έδρα τη Μασαχουσέτη, η οποία ιδρύθηκε το 2010 και δεν έχει άλλα προϊόντα στην αγορά.

Η μετοχή της Moderna αυξήθηκε κατά 519% τον τελευταίο χρόνο
Η μετοχή της Moderna αυξήθηκε κατά 519% τον τελευταίο χρόνο

Σύμφωνα με το MarketWatch, οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 519% τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα από 21,3 δολάρια που ήταν στις 8 Μαρτίου 2020, στα 430 δολάρια σήμερα.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα, είναι πόσα θα βγάλουν οι κατασκευαστές εμβολίων από τις ενισχυτικές δόσεις κάτι που όμως εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η διάθεση.

Τα κεντρικά γραφεία της Moderna στη Μασαχουσέτη
Τα κεντρικά γραφεία της Moderna στη Μασαχουσέτη

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρατήρησαν πως η έγκριση που δόθηκε την Πέμπτη είναι το πρώτο βήμα. Οι ενισχυτικές δόσεις θα προσφερθούν ευρύτερα τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες, συμπεριλαμβανομένων των ενισχυτών εμβολίων που κατασκευάζονται από τη Moderna και την Johnson & Johnson.

Αυτό, καθώς και η συνεχιζόμενη αύξηση των αρχικών εμβολιασμών, θα μπορούσε να σημαίνει τεράστιο κέρδος στις πωλήσεις και τα κέρδη για την Pfizer και της Moderna ειδικότερα. «Η ευκαιρία ειλικρινά αντανακλά τα δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που θα χρειάζονταν εμβολιασμό και ενίσχυση», δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies, Μάικλ Γιε.

Τα περισσότερα από τα εμβόλια μέχρι τώρα στις ΗΠΑ προέρχονται από την Pfizer. Έχουν εμβολιαστεί περίπου 99 εκατομμύρια άνθρωποι με εμβόλιο της Pfizer και 68 εκατομμύρια με Moderna ενώ η Johnson & Johnson έρχεται τρίτη με περίπου 14 εκατομμύρια εμβόλια.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Moderna
Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Moderna

Οι συγκεκριμένες εταιρείες μπορούν επίσης να κερδίσουν και από άτομα που έκαναν αρχικά άλλα εμβόλια. Για παράδειγμα, η Βρετανία σχεδιάζει να προσφέρει ενισχυτικές δόσεις σε όλους άνω των 50 ετών και σε άλλα ευάλωτα άτομα, με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων να συστήνει πως το πλάνο της Pfizer θα είναι η κύρια επιλογή, και της Moderna η εναλλακτική λύση.

Στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου τα κέρδη για την Moderna το επόμενο έτος – Στα 7 δισ. για την ενισχυτική δόση της Pfizer

Η Άντερσεν αναμένει πως η Moderna, η οποία δεν έχει άλλα προϊόντα στην αγορά, θα βγάλει κέρδη περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος από όλες τις πωλήσεις εμβολίων κορωνοϊού, εάν εγκριθούν ευρέως.

Τα δυνητικά κέρδη από το εμβόλιο είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθούν για την Pfizer, αλλά στελέχη της εταιρείας έχουν δηλώσει ότι αναμένουν το προσαρμοσμένο περιθώριο κέρδους από το εμβόλιο να είναι αρκετά υψηλό. Αυτό θα μεταφραζόταν σε κέρδος περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος μόνο από την ενισχυτική δόση, με βάση την πρόβλεψη πωλήσεων της Άντερσεν. Η J&J και η ευρωπαϊκή AstraZeneca δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να επωφεληθούν από τα εμβόλια COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Για την Pfizer και τη Moderna, οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούσαν να είναι πιο κερδοφόρες από τις αρχικές δόσεις, επειδή δε θα συνοδεύονται από το κόστος έρευνας και ανάπτυξης που υπέστησαν οι εταιρείες για να βγάλουν τα εμβόλια στην αγορά. Ο CEO της WBB Securities, Στιβ Μπρόζακ, δήλωσε ότι οι ενισχυτικές δόσεις θα αντιπροσωπεύουν «σχεδόν καθαρό κέρδος» σε σύγκριση με τις αρχικές δόσεις.

iefimerida.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

“Χάνονται” γραβιέρα και κεφαλοτύρι – Έρχονται νέες αυξήσεις “φωτιά” στα τρόφιμα!

“Τσουνάμι” ακρίβειας θα φέρει νέες ανατροπές στην καθημερινότητα και τις συνήθειές μας, με ανατιμήσεις – “φωτιά” σε βασικά προϊόντα διατροφής και...

ΕΛΣΤΑΤ: Πόσοι Έλληνες τρέφονται ανεπαρκώς

Μικρή αύξηση της τάξης του 0,1% παρουσιάζει το ποσοστό των πολιτών στη χώρα μας που αντιμετώπισε πέρσι μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, σε σχέση...

Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος θέρμανσης – Απαντήσεις ενόψει του δύσκολου χειμώνα

«Φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή ρεύμα;», «Τι κάνουμε αν βάλαμε λέβητα φυσικού αερίου και τώρα θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στο πετρέλαιο;» και...

Καλιφόρνια: Ψάχνουν τον serial killer του Στόκτον – Το μοτίβο του δολοφόνου

Να ξετυλίξουν το νήμα των επτά επιθέσεων – οι έξι θανατηφόρες – στην περιοχή Στόκτον της Καλιφόρνια προσπαθούν οι Αρχές. Οι...

Έστηνε εταιρείες «φαντάσματα» και έπειθε ανυποψίαστα θύματα να επενδύσουν σε αυτές

Συνελήφθη 57χρονος στον Πειραιά για απάτες κατ΄ εξακολούθηση – Ήταν φυγόποινος με συνολική ποινή 21 ετών κάθειρξηςΣτη σύλληψη ενός 57χρονου ημεδαπού...