Αρχική Οικονομία Πόσο αυξάνεται το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά – Τι θα...

Πόσο αυξάνεται το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά – Τι θα γίνει με το τέλος επιτηδεύματος

Μείωση των φορολογικών βαρών έως και 220 ευρώ το χρόνο για τις οικογένειες με παιδιά υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας χθες (στον Alpha) την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με παιδιά.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «θα αυξήσουμε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για τις οικογένειες με παιδιά. Ότι ισχύει συν 1.000 ευρώ».

Το μέτρο αυτό θα περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα.

Με την αύξηση κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄επάγγελμα αγρότες διαμορφώνεται σε:

– 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για έγγαμους με 1 εξαρτώμενο τέκνο

– 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 2 παιδιά

– 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα παιδιά

– 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με τέσσερα παιδιά

Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά ανέρχεται σε 8.636 ευρώ.

Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ, οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ΄ επάγγελμα αγρότες με ένα παιδί θα έχουν φορολογικό όφελος 90 ευρώ το χρόνο ενώ για τους φορολογούμενους με δυο ή περισσότερα παιδιά η φορολογική ελάφρυνση ανεβαίνει στα 220 ευρώ το χρόνο.

Τέλος επιτηδεύματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027.

Το τέλος επιτηδεύματος, ένα μέτρο το οποίο επιβλήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων, επιβαρύνει σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από 400 – 1.000 ευρώ κάθε χρόνο ανεξάρτητα από το εάν έχουν κέρδη ή ζημιές ενώ ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν κόψει ούτε μια απόδειξη αλλά φαίνονται στην Εφορία ότι είναι ενεργοί.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανέρχεται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ και μια σταδιακή κατάργησή του. Πάντως, τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει αρκετά η «βεντάλια» των εξαιρέσεων από το τέλος επιτηδεύματος.

Η τελευταία απαλλαγή αφορά φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιχειρήσεις, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε 1 έτος και για διάστημα κατ’ ελάχιστον για τρεις μήνες ετησίως.

Η απαλλαγή παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Ετσι, στην περίπτωση που επαγγελματίας χωρίς εργαζόμενο είχε προσλάβει από την 1η Οκτωβρίου 2022 έναν εργαζόμενο με καθεστώς πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, και συγκεκριμένα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, θα απαλλαγεί φέτος από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.

Πηγή: ΟΤ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Νοσηλεύεται στην Τουρκία 4χρονο από το Καστελόριζο, δεν ανταποκρίθηκε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ

Σε Νοσοκομείο της Τουρκίας μεταφέρθηκε 4χρονο κοριτσάκι από το Καστελόριζο, όταν αναβατήρας στο κατάστημα που διατηρεί ο...

Βενετία: Κυρίως νεαροί οι νεκροί του φονικού τροχαίου με το λεωφορείο

Εικόνες αποκάλυψης αντίκρυσαν οι διασώστες Τραγικός είναι ο απολογισμός του φονικού τροχαίου στη Βενετία καθώς 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή...

Λούτσα: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία των έξι Τούρκων

Στην εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας των έξι Τούρκων στη Λούτσα προχώρησαν οι Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει δύο...

Μετά το στέγαστρο του ΟΑΚΑ, συναγερμός και για τη γέφυρα Καλατράβα στην Κατεχάκη

Μετά το ΟΑΚΑ, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το στέγαστρο του σταδίου, εμφανή είναι τα σημάδια...

Επικουρικές συντάξεις: Ποιες θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2023

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι μισές από τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις θα έχουν δοθεί μέχρι το τέλος του...