Αρχική Ελλάδα Πόσο έχει κοστίσει οικονομικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η πανδημία της Covid-19

Πόσο έχει κοστίσει οικονομικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η πανδημία της Covid-19

Τα τέσσερα κύματα της πανδημίας του κορονοϊού που σάρωσαν τη χώρα μας, επιβάρυναν δραματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας από οικονομική άποψη (και όχι μόνο), τινάζοντας στον «αέρα» τον προϋπολογισμό. Υπολογίζεται ότι η επιβάρυνση του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά το ΕΣΥ φθάνει πλέον στο δυσθεώρητο ποσό των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο ποσό αυτό συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, οι μετασκευές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να μετατραπούν σε μονάδες Covid, ο επιπλέον εξοπλισμός των μονάδων εντατικής θεραπείας και των μονάδων αυξημένης φροντίδας, η μισθοδοσία του προσωπικού καθώς επίσης και το κόστος αγοράς των εμβολίων.

Πανεπιστημιακοί καθηγητές κάθισαν να υπολογίσουν το κόστος

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κυριάκος Σουλιώτης (αριστερά) και ο Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κώστας Αθανασάκης (δεξιά)

Η σχετική μελέτη για το κόστος του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξαιτίας του κορονοϊού καταρτίστηκε από τον επίκουρο καθηγητή Οικονομικών της Υγεία και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας του τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κ. Κώστα Αθανασάκη και τον καθηγητή Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκο Σουλιώτη οι οποίοι κάθισαν και υπολόγισαν την οικονομική επιβάρυνση αναλυτικά.

Ξέφυγε εξαρχής ο προϋπολογισμός

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, το έτος 2020 ο προϋπολογισμός που αφορούσε το χαρτοφυλάκιο της Υγείας είχε ανέλθει συνολικά, στα 3,859 δισεκατομμύρια ευρώ (χρήματα που θα δίνονταν όχι μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά για όλες τις ασθένειες και νοσηλείες) αλλά εξαιτίας του σφοδρού κύματος της Covid-19 εγκρίθηκαν επιπλέον πιστώσεις ύψους 970 εκατομμυρίων ευρώ.

Υγειονομικός σε νοσοκομείο

Έχοντας όμως πλέον την εμπειρία των δύο πρώτων κυμάτων της πανδημίας, το έτος 2021 ο προϋπολογισμός όσον αφορά το κομμάτι της υγείας αυξήθηκε στα 4μ257 δισεκατομμύρια ευρώ. Και πάλι όμως τα χρήματα αυτά δεν κρίθηκαν επαρκή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και έτσι προστέθηκαν άλλα 960 εκατομμύρια ευρώ φθάνοντας τελικά στο ποσό των 5,217 δισεκατομμυρίων ευρώ (για την αντιμετώπιση της Covid – 19 και όλων των άλλων ασθενειών).

Ασθενής μεταφέρεται από το ΕΚΑΒ

Πόσο μας στοίχισαν τα εμβόλια

Εμβολιαστικό κέντρο κατά του κορονοϊού

Πολύς λόγος έχει γίνει όσον αφορά το κόστος των εμβολίων που αγόρασε η χώρα μας. Σύμφωνα με τη μελέτη των πανεπιστημιακών καθηγητών Αθανασάκη και Σουλιώτη, η αγορά των εμβολίων μας έχει στοιχίσει έως και σήμερα γύρω στα 280.000.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος των εμβολίων διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία.

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Για λόγος εμπιστευτικότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δημοσιεύει πληροφορίες αναφορικά με το οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας που έχει κάνει, ωστόσο έχουν διαρρεύσει στοιχεία από την κυβέρνηση του Βελγίου σύμφωνα με τα οποία η προπαραγγελία για το εμβόλιο της AstraZeneca στοιχίζει 1,78 ευρώ, το μονοδοσικό της Johnson & Johnson ανέρχεται στα 6.95 ευρώ, της Sanofi-GSK 7,56 ευρώ, της Curevac 10 ευρώ, της BionTech/Pfizer που έχει κάνει και ο περισσότερος κόσμος φθάνει στα 12 ευρώ και της Moderna είναι ακόμη πιο ακριβό, καθώς ανέρχεται στα 14,70 ευρώ. Θα πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι σε αυτές τις τιμές δεν συνυπολογίζονται οι εκπτώσεις για μαζική παραγγελία σε μεγάλη κλίμακα, κάτι που σημαίνει ότι κάθε κράτος τα αγόρασε σαφώς φθηνότερα.

Το κόστος νοσηλείας κάθε διασωληνωμένου

Πρακτικά θεωρείται αδύνατον να υπολογίσει κανείς επακριβώς το κόστος της νοσηλείας ενός διασωληνωμένου από κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία είναι ελλιπή. Ωστόσο μπορεί να έχει έμμεσα μια εικόνα, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για παράδειγμα, δίνει στα δημόσια νοσοκομεία για κάθε κλίνη ΜΕΘ το ποσό των 800 ευρώ την ημέρα. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν τα έξοδα για τη μισθοδοσία γιατρών και νοσηλευτών, οι εργατοώρες που δαπανούνται και μια σειρά από παρελκόμενα.

Ασθενής σε Μονάδα ΜΕΘ Covid

Η μελέτη των πανεπιστημιακών καθηγητών αναφέρει πως το κόστος νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας είναι τουλάχιστον 2.000 ευρώ ημερησίως το μίνιμουμ, ενώ στην απλή κλίνει προσεγγίζει τα 450 ευρώ.

Τι συμβαίνει την ίδια ώρα στη Γερμανία

Μονάδα ΜΕΘ Covid στη Γερμανία

Προκειμένου να έχουμε ένα μέτρο σύγκριση με το τί συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή που υπογράφει ο Τάσος Τέλογλου, στη Γερμανία για παράδειγμα, που τα στοιχεία και τα καταγεγραμμένα δεδομένα είναι πολύ πιο αναλυτικά, το κόστος νοσηλείας κατά μέσο όρο ενός ασθενούς που νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανέρχεται συνολικά στα 34.000 ευρώ, ενώ εάν νοσηλευτεί σε κρεβάτι εκτός ΜΕΘ τότε το κόστος πέφτει στα 5.800 ευρώ – αναφερόμαστε πάντα για το σύνολο της νοσηλείας του.

Στις δε περιπτώσεις που o ανθρώπινος οργανισμός δεν ανταποκρίνεται ούτε στην μηχανική υποστήριξη και απαιτείται κύκλωμα εξωσωματικής υποστήριξη της αναπνοής ώστε να αποκατασταθεί η ροή του αίματος στα όργανα, τότε τα έξοδα φθάνουν ακόμη και τα 92.000 ευρώ συνολικά κατά μέσο όρο.

Μονάδα ΜΕΘ Covid

Διαθέτει… 23.000 κρεβάτια ΜΕΘ

Για την ιστορία, η Γερμανία διαθέτει συνολικά 23.000 ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid-19, τις περισσότερες σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά από αυτές στο δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας είχε προσωπικό μόνο για τις 12.000 δηλαδή σχεδόν για τις μισές.

Τώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Γερμανών εντατικολόγων κ. Κρίστιαν Καραγιαννίδη, έχει προς χρήση 9.000 κλίνες ΜΕΘ γιατί μονάχα για τόσες υπάρχει προσωπικό αφού το προσωπικό για τις υπόλοιπες 3.000 κλίνες παραιτήθηκε από την παροχή των υπηρεσιών του στις εν λόγω μονάδες μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Ποιους προορισμούς επιλέγουν οι εξοδούχοι, πού έχει μεγάλες πληρότητες

Οι προορισμοί που διακρίνονται για την εγγύτητα με τα αστικά κέντρα θα πρωταγωνιστήσουν φέτος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.Ειδικότερα, τα νησιά...

Ιταλία: Παραλίες θα έχουν «κόφτη» στον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών στη διάρκεια του καλοκαιριού

Η καλοκαιρινή σεζόν έχει επισήμως αρχίσει και οι ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί στην Ιταλία ετοιμάζονται να υποδεχθούν εκατομμύρια τουρίστες στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Οι...

Παρασύρσεις πεζών: Πέντε θάνατοι και τραυματισμοί κάθε μέρα – Οι τέσσερις αιτίες

Πέντε άνθρωποι τραυματίζονται ή πεθαίνουν κάθε μέρα στη χώρα μας από παράσυρση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.Πρόκειται για...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα πληρωμών μέσω πιστωτικών/χρεωστικών καρτών (POS).Το σχέδιο βασίζεται σε...

Ινδία: Τουλάχιστον 288 νεκροί από τη σύγκρουση των τριών τρένων

Η σύγκρουση μεταξύ τριών τρένων, την Παρασκευή (02/06), στην ανατολική Ινδία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 288 ανθρώπων και τον τραυματισμό...