Αρχική Κόσμος Πόσο ισχυρή είναι η Ουκρανική οικονομία

Πόσο ισχυρή είναι η Ουκρανική οικονομία

Η Ουκρανία όπως όλες οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, από το 1991 και για δεκαετία είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται και την οικονομία της να ταλανίζεται από πολλά προβλήματα κυριώς ως προς την χρηματοδότηση και την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές.

Όμως η χώρα κατάφερε ένα μικρό θαύμα, και από το 2000 εώς και το 2008 είδε το ΑΕΠ της να εκτινάσσεται, και κατάφερε να συγκρατήσει τις απωλειες την περίοδο της μεγάλης κρίσης που ξέσπασε παγκοσμίω από το 2008 μέχρι το 2016.

Πυλώνες της οικονομίας της είναι η ενέργεια και τα μέταλλα. Η χώρα παράγει ορυκτό πλούτο, ενώ μεγάλη είναι η συνεισφορά της στη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το 26% της οικονομίας της στηρίζεται στη βαριά βιομηχανία με κλάδους όπως σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μεταλλουργία, τη χημική, την πετροχημική, τα αέρια καύσιμα, την κατασκευή μηχανών και τη μεταλλουργία, την ξυλουργική και βιομηχανία χαρτιού, τα δομικά υλικά να προσφέρουν δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους. Οι κύριοι αγοραστές είναι οι ευρωπαικές χώρες, με τις οικονομίες της Ε.Ε να κλυδωνίζονται σε πιθανή μεγάλη παράταση των εχθροπραξιών στα εδαφή τηςε.

Και ενώ ο κόσμος πιστεύει πως η χώρα είναι μια βιομηχανική χώρα, ο πρωτογενής κλάδος της χώρας με κύριο όχημα την γεωργία προσφέρει το 10% του ΑΕΠ της.

Είναι από τους μεγαλύτερες προμηθευτές καλαμποκιού και αλευριού στον κόσμο, ενώ είναι ο πιο σημαντικός παίκτης στην αγορά του ηλιέλαιου.

Παράγει ακόμη σημαντικά ποσοστά ζάχαρης, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς και μέλι. Η Ουκρανία είναι η 6η μεγαλύτερη χώρα παραγωγός καλαμποκιού στον κόσμο και ο 3η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο.

Τα τελευταία 6 χρόνια η Ουκρανία έχει καταφέρει να μπει στον τουριστικό χάρτη και είναι ο 8ος πιο δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη με 25 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Εμφανίστηκε» το ρωσικό υποβρύχιο με την πυρηνική τορπίλη Poseidon

Tο ρωσικό υποβρύχιο Belgorod λίγες ημέρες μετά τον απόπλου από τη βάση του στη βόρεια Ρωσία “εντοπίστηκε” τελικά στην Αρκτική και...

Προσλήψεις στο Δημόσιο: Με… πανελλαδικές εξετάσεις οι επόμενοι διορισμοί

Με σημαντικές αλλαγές έρχεται τον προσεχή Μάρτιο ο πρώτος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τη μόνιμη κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο διαγωνισμός για...

ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκαν 61.560 φιάλες επώνυμων αλκοολούχων ποτών

Σημαντική ποσότητα αλκοολούχων ποτών δέσμευσαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).Πρόκειται για τρία εμπορευματοκιβώτια, που περιείχαν 43.200 φιάλες του...

Σύνταγμα: Συνελήφθη ληστής, ετών…12!

Θύμα ληστείας από έναν… 12χρονο έπεσε μια 15χρονη στο Σύνταγμα.Το περιστατικό σύμφωνα με το Open σημειώθηκε πριν από δύο 24ωρα στις...

Τραγωδία με 16 νεκρές γυναίκες από τα δύο ναυάγια με μετανάστες σε Κύθηρα και Μυτιλήνη

Τραγωδία σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα, ανατολικά της Μυτιλήνης με τουλάχιστον 16 μετανάστες να χάνουν τη ζωή τους μετά τη βύθιση λέμβου στην οποία...