Αρχική Κόσμος Πόσο ισχυρή είναι η Ουκρανική οικονομία

Πόσο ισχυρή είναι η Ουκρανική οικονομία

Η Ουκρανία όπως όλες οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, από το 1991 και για δεκαετία είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται και την οικονομία της να ταλανίζεται από πολλά προβλήματα κυριώς ως προς την χρηματοδότηση και την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές.

Όμως η χώρα κατάφερε ένα μικρό θαύμα, και από το 2000 εώς και το 2008 είδε το ΑΕΠ της να εκτινάσσεται, και κατάφερε να συγκρατήσει τις απωλειες την περίοδο της μεγάλης κρίσης που ξέσπασε παγκοσμίω από το 2008 μέχρι το 2016.

Πυλώνες της οικονομίας της είναι η ενέργεια και τα μέταλλα. Η χώρα παράγει ορυκτό πλούτο, ενώ μεγάλη είναι η συνεισφορά της στη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το 26% της οικονομίας της στηρίζεται στη βαριά βιομηχανία με κλάδους όπως σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μεταλλουργία, τη χημική, την πετροχημική, τα αέρια καύσιμα, την κατασκευή μηχανών και τη μεταλλουργία, την ξυλουργική και βιομηχανία χαρτιού, τα δομικά υλικά να προσφέρουν δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους. Οι κύριοι αγοραστές είναι οι ευρωπαικές χώρες, με τις οικονομίες της Ε.Ε να κλυδωνίζονται σε πιθανή μεγάλη παράταση των εχθροπραξιών στα εδαφή τηςε.

Και ενώ ο κόσμος πιστεύει πως η χώρα είναι μια βιομηχανική χώρα, ο πρωτογενής κλάδος της χώρας με κύριο όχημα την γεωργία προσφέρει το 10% του ΑΕΠ της.

Είναι από τους μεγαλύτερες προμηθευτές καλαμποκιού και αλευριού στον κόσμο, ενώ είναι ο πιο σημαντικός παίκτης στην αγορά του ηλιέλαιου.

Παράγει ακόμη σημαντικά ποσοστά ζάχαρης, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς και μέλι. Η Ουκρανία είναι η 6η μεγαλύτερη χώρα παραγωγός καλαμποκιού στον κόσμο και ο 3η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο.

Τα τελευταία 6 χρόνια η Ουκρανία έχει καταφέρει να μπει στον τουριστικό χάρτη και είναι ο 8ος πιο δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη με 25 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Αγρίνιο: Ελεύθερος ο πασίγνωστος τράπερ – Αφήνει το όπλο και πιάνει το μικρόφωνο

Οι «προσωπικοί λόγοι» του καλλιτέχνη που οδήγησαν στην αναβολή της χθεσινοβραδινής συναυλίας τουΟκτώ μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 600 ευρώ είναι...

Συγχαρητήρια του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα προς τον υποστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. Π. Πούπουζα

Ειδήσεις Μεσσηνία. Ειδήσεις και επικαιρότητα ζωντανά από Μεσσηνία, Πελοπόννησο, Ελλάδα και Κόσμο. Άρθρα, συνεντεύξεις, απόψεις για πολιτική, αθλητισμό, υγεία, πολιτισμό, τεχνολογία, οικονομία, lifestyle κ.α.Πηγή:...

Ιταλός υπουργός Άμυνας: Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος αν τα ρωσικά τανκς φτάσουν στο Κίεβο

Ιταλός υπουργός Άμυνας: Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος αν τα ρωσικά τανκς φτάσουν στο ΚίεβοΟ Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος «θα ξεκινούσε τη στιγμή που...

Πάτερ Αντώνιος: «Υπάρχουν μέρες που δεν έχουμε να φάμε»

Ο ιδρυτής της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» αναμένεται να περάσει το κατώφλι στις 3 Φεβρουαρίου και ήδη ο ίδιο και άλλοι...

Αρκαδία: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που είχε διαπράξει πλήθος κλοπών

Εξαρθρώθηκε, μετά από ενδελεχή και πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει πλήθος κλοπών...