Αρχική Ελλάδα Πόσο κάτσαμε σπίτι οι Έλληνες στα lockdown – Tι έδειξαν τα δεδομένα...

Πόσο κάτσαμε σπίτι οι Έλληνες στα lockdown – Tι έδειξαν τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας

Tα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας έδειξαν ότι οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να μην έχουν ακολουθήσει τους κανόνες του lockdown όπως έκαναν τον προηγούμενο Μάρτιο.  

Είναι λογικό πως με ανοιχτές τις γεωγραφικές τοποθεσίες και τους χάρτες στα κινητά στείλαμε δεδομένα κίνησης που συλλέχθηκαν από συσκευές Google τα οποία δείχνουν το πώς άλλαξε η συμμόρφωση με το κλείδωμα με την πάροδο του χρόνου.

Ο Σωτήρης Γεωργανάς, Επίκουρος Καθηγητής Συμπεριφορικών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου έψαξε τι τελικά συνέβη. Η Google έχει συλλέξει στοιχεία για περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές, έχοντας διακρίνει έξι κατηγορίες μετακίνησης – σπίτια, χώρους εργασίας, πάρκα, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, καταστήματα λιανικής και χώρους ψυχαγωγίας.

Το ότι κάποιος κινείται προς αυτά τα μέρη δεν σημαίνει πως παραβίασε τα μέτρα, απλώς δείχνει τη διαφορά της κινητικότητας ανά περιόδους στο διάστημα της πανδημίας και, στο πλαίσιο της έρευνας του Δρ Γεωργανά, τα μέσα Φεβρουαρίου 2020 έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2021.

Τι έκαναν στην Ευρώπη

Ο χρόνος παραμονής στο σπίτι μειώθηκε από τα τέλη του 20 και μετά, παρά το γεγονός πως τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Εδώ βλέπουμε χώρες με αυστηρά περιοριστικά μέτρα και στα δύο πρώτα κύματα της πανδημίας, όπως η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Ιρλανδία και η Σουηδία που δεν έχει συγκριτικά με τις άλλες χώρες πολλούς αυστηρούς περιορισμούς.

Στην Ελλάδα, όταν αυξήθηκαν τα κρούσματα από τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου αυξήθηκε και ο χρόνο παραμονής στο σπίτι, παρά το ότι τα lockdown ήταν χαλαρότερα σε σχέση με την άνοιξη και επέτρεπαν π.χ. τη λειτουργία σχολείων, στοιχείο που εν μέρει εξηγεί τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε σύγκριση με την πρώτη φάση της πανδημίας.

Παρόλ’αυτά ο χρόνος παραμονής στο σπίτι ήταν πολύ λιγότερος και παρά τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που ακολούθησαν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στα πρότυπα του Μαρτίου. Και ενώ πέρυσι τον Φεβρουάριο δεν είχαμε καραντίνα, ούτε ξέραμε για τον κορωνοϊό, σε σχέση με φέτος η παραμονή στο σπίτι αυξήθηκε μόλις 10%! Αυτό σημαίνει, είτε πως οι άνθρωποι κουράστηκαν ή δεν φοβούνται πλέον.

Πάντως αλλαγές παρατηρήθηκαν και σε άλλες δραστηριότητες όπως τα ψώνια για το σπίτι, εξηγεί ο καθηγητής. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που βλέπουμε στις καρτέλες, ο κόσμος άρχισε να κάνει τις βόλτες του στα καταστήματα τροφίμων πολύ περισσότερο από ότι έκανε παλαιότερα προ Covid.

Βρετανοί, Ιρλανδοί και Δανοί, αν και συμμορφώθηκαν περισσότερο περιορίζοντας τις αγορές μετά του περιορισμούς, αν και οι επισκέψεις στα καταστήματα τείνουν να αυξάνονται με τον καιρό. Πιθανώς, για τις τρεις χώρες, αιτίες χαλάρωσης να αποτελούν οι λιγότερες νέες διαγνώσεις και η μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έναντι της COVID-19.

Τέλος, ας δούμε επισκέψεις σε χώρους εργασίας. Οι αυστηρότεροι περιορισμοί μετά τα Χριστούγεννα φαίνεται να έχουν μειώσει το χρόνο που αφιερώνεται στους χώρους εργασίας, αν και όχι τόσο όσο την άνοιξη του 2020. Σημειώστε, ωστόσο, ότι η μετακίνηση στο χώρο εργασίας δεν έχει αυξηθεί το 2021 με τον ίδιο τρόπο όπως τα ψώνια, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Αυτό ίσως υποδηλώνει κάτι ενδιαφέρον: ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο συνεπείς στην τήρηση περιορισμών όταν αυτοί διαμεσολαβούνται από κάποιον άλλο (ο εργοδότης τους), αλλά λιγότερο όταν είναι μόνοι που είναι υπεύθυνοι.

Πηγή: https://theconversation.com/

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πελοπόννησος: 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ένα άτομο για παραβίαση καραντίνας

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του...

Πέτρος Φιλιππίδης – Θέλει να… βγει από τη φυλακή ο ηθοποιός – Καταθέτει αίτηση αποφυλάκισης

Εκτός φυλακών Τριπόλεως ευελπιστεί να βρεθεί ο Πέτρος Φιλιππίδης, καθώς ο κατηγορούμενος, για βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, ηθοποιός αναμένεται να...

Αργεντινή – Διώροφο σπίτι καταρρέει και βυθίζεται στον ωκεανό – Συγκλονιστικό βίντεο

Σπίτι χτισμένο στην άκρη ενός γκρεμού κατέρρευσε στη θάλασσα στην Αργεντινή καθώς η άνοδος της στάθμης των υδάτων διάβρωσε τα θεμέλιά του.Σε βίντεο,  που τραβήχτηκε...

Ενισχυτικές δόσεις εμβολίων: Πότε και για ποιούς κρίνονται απαραίτητες

Τον τελευταίο καιρό αυξάνεται η συζήτηση για την ανάγκη ενισχυτικής δόσης εμβολίου Covid-19. Ενώ για τον γενικό πληθυσμό φαίνεται ότι ακόμα είναι σχετικά νωρίς...

Κρήτη – πτώμα σε βαρέλι: Ορατό το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας – Ο αγνοούμενος με τις περίεργες πεποιθήσεις

Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας στην Κρήτη προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση με το πτώμα που εντοπίστηκε μέσα σε βαρέλι στον...