Αρχική Ελλάδα Πόσο κάτσαμε σπίτι οι Έλληνες στα lockdown – Tι έδειξαν τα δεδομένα...

Πόσο κάτσαμε σπίτι οι Έλληνες στα lockdown – Tι έδειξαν τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας

Tα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας έδειξαν ότι οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να μην έχουν ακολουθήσει τους κανόνες του lockdown όπως έκαναν τον προηγούμενο Μάρτιο.  

Είναι λογικό πως με ανοιχτές τις γεωγραφικές τοποθεσίες και τους χάρτες στα κινητά στείλαμε δεδομένα κίνησης που συλλέχθηκαν από συσκευές Google τα οποία δείχνουν το πώς άλλαξε η συμμόρφωση με το κλείδωμα με την πάροδο του χρόνου.

Ο Σωτήρης Γεωργανάς, Επίκουρος Καθηγητής Συμπεριφορικών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου έψαξε τι τελικά συνέβη. Η Google έχει συλλέξει στοιχεία για περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές, έχοντας διακρίνει έξι κατηγορίες μετακίνησης – σπίτια, χώρους εργασίας, πάρκα, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, καταστήματα λιανικής και χώρους ψυχαγωγίας.

Το ότι κάποιος κινείται προς αυτά τα μέρη δεν σημαίνει πως παραβίασε τα μέτρα, απλώς δείχνει τη διαφορά της κινητικότητας ανά περιόδους στο διάστημα της πανδημίας και, στο πλαίσιο της έρευνας του Δρ Γεωργανά, τα μέσα Φεβρουαρίου 2020 έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2021.

Τι έκαναν στην Ευρώπη

Ο χρόνος παραμονής στο σπίτι μειώθηκε από τα τέλη του 20 και μετά, παρά το γεγονός πως τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Εδώ βλέπουμε χώρες με αυστηρά περιοριστικά μέτρα και στα δύο πρώτα κύματα της πανδημίας, όπως η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Ιρλανδία και η Σουηδία που δεν έχει συγκριτικά με τις άλλες χώρες πολλούς αυστηρούς περιορισμούς.

Στην Ελλάδα, όταν αυξήθηκαν τα κρούσματα από τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου αυξήθηκε και ο χρόνο παραμονής στο σπίτι, παρά το ότι τα lockdown ήταν χαλαρότερα σε σχέση με την άνοιξη και επέτρεπαν π.χ. τη λειτουργία σχολείων, στοιχείο που εν μέρει εξηγεί τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε σύγκριση με την πρώτη φάση της πανδημίας.

Παρόλ’αυτά ο χρόνος παραμονής στο σπίτι ήταν πολύ λιγότερος και παρά τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που ακολούθησαν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στα πρότυπα του Μαρτίου. Και ενώ πέρυσι τον Φεβρουάριο δεν είχαμε καραντίνα, ούτε ξέραμε για τον κορωνοϊό, σε σχέση με φέτος η παραμονή στο σπίτι αυξήθηκε μόλις 10%! Αυτό σημαίνει, είτε πως οι άνθρωποι κουράστηκαν ή δεν φοβούνται πλέον.

Πάντως αλλαγές παρατηρήθηκαν και σε άλλες δραστηριότητες όπως τα ψώνια για το σπίτι, εξηγεί ο καθηγητής. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που βλέπουμε στις καρτέλες, ο κόσμος άρχισε να κάνει τις βόλτες του στα καταστήματα τροφίμων πολύ περισσότερο από ότι έκανε παλαιότερα προ Covid.

Βρετανοί, Ιρλανδοί και Δανοί, αν και συμμορφώθηκαν περισσότερο περιορίζοντας τις αγορές μετά του περιορισμούς, αν και οι επισκέψεις στα καταστήματα τείνουν να αυξάνονται με τον καιρό. Πιθανώς, για τις τρεις χώρες, αιτίες χαλάρωσης να αποτελούν οι λιγότερες νέες διαγνώσεις και η μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έναντι της COVID-19.

Τέλος, ας δούμε επισκέψεις σε χώρους εργασίας. Οι αυστηρότεροι περιορισμοί μετά τα Χριστούγεννα φαίνεται να έχουν μειώσει το χρόνο που αφιερώνεται στους χώρους εργασίας, αν και όχι τόσο όσο την άνοιξη του 2020. Σημειώστε, ωστόσο, ότι η μετακίνηση στο χώρο εργασίας δεν έχει αυξηθεί το 2021 με τον ίδιο τρόπο όπως τα ψώνια, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Αυτό ίσως υποδηλώνει κάτι ενδιαφέρον: ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο συνεπείς στην τήρηση περιορισμών όταν αυτοί διαμεσολαβούνται από κάποιον άλλο (ο εργοδότης τους), αλλά λιγότερο όταν είναι μόνοι που είναι υπεύθυνοι.

Πηγή: https://theconversation.com/

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Γυναίκα πετάει σκουπίδια από το μπαλκόνι και λέει στην δημοτική καθαρίστρια…. «δουλειά σου είναι»

Οργή προκαλεί βίντεο που έχει κυκλοφορήσει από την Κρήτη το οποίο αποτυπώνει την έλλειψη σεβασμού προς τους εργαζόμενους του δήμου....

Προκαταβολή φόρου: Στο τραπέζι νέο «ψαλίδι» για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Οι ειδήσεις και τα νέα της Μεσσηνίας στην ώρα τους! Το μεγάλο ειδησεογραφικό portal της Μεσσηνίας. Έκτακτες ειδήσεις, εξελίξεις, επικαιρότητα και τα τελευταία νέα...

Ερωτικά τρίγωνα και αντιζηλίες: Έξι φρικιαστικά εγκλήματα που σόκαραν

Μία γυναίκα που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στο κρεβάτι της, μία άλλη που βρέθηκε διαμελισμένη και ένα ερωτικό τρίγωνο που κατέληξε σε τραγωδία είναι μεταξύ...

Πενήντα μεγάλες σακούλες σκουπίδια άφησε πίσω του ο ακραίος συνωστισμός στην Κυψέλη

Συντονισμένη επιχείρηση καθαρισμού της πλατείας Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη, και των γύρω δρόμων έγινε τα ξημερώματα από τα συνεργεία του...

Το μεγαλύτερο πυρηνικό όπλο που δοκιμάστηκε ποτέ

Αν μόλις διαβάσατε τoν τίτλο σκεφτήκατε τις ατομικές βόμβες στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, τότε κάνατε λάθος. Γιατί στις 30 Οκτωβρίου του 1961, η...