Αρχική Οικονομία Πόσο κοστίζει μια ώρα θέρμανσης με πετρέλαιο, φυσικό αέριο & ρεύμα

Πόσο κοστίζει μια ώρα θέρμανσης με πετρέλαιο, φυσικό αέριο & ρεύμα

Διπλή ανατροπή στο κόστος θέρμανσης για το Δεκέμβριο  φέρνει το νέο σύστημα επιδοτήσεων, καθώς το φυσικό αέριο παίρνει… κεφάλι έναντι του πετρελαίου θέρμανσης και καθίσταται – με τά μέχρι σήμερα δεδομένα – ακριβότερο από το diesel. Την ίδια στιγμή οι νέες κλιμακωτές επιδοτήσεις στο ρεύμα, με ποσό σημαντικά χαμηλότερα για τις πολύ υψηλές καταναλώσεις καθιστούν ασύμφορη την θέρμανση με κλιματιστικά ακόμη κι αν αυτά είναι inverter τελευταίας γενιάς.

Ωστόσο, καθώς τα δεδομένα και οι τιμές αλλάζουν μέρα με τη μέρα, οι καταναλωτές προβληματίζονται ιδιαίτερα για τη λύση που τους συμφέρει περισσότερο δεδομένου ότι οι αντοχές στο πορτοφόλι τους μειώνονται όσο τρέχει ο πληθωρισμός.

Τον προηγούμενο μήνα – τον Οκτώβριο – λέγαμε ότι το φυσικό αέριο είναι φτηνότερο κατά 18% από το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς μετά τις κρατικές επιδοτήσεις και τις εκπτώσεις των εταιρειών είχε διαμορφωθεί μια εικόνα ως εξής:

Φυσικό αέριο: 0,11 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα
Πετρέλαιο θέρμανσης: 0,13 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα
Οι τιμές Νοεμβρίου
Για τον Νοέμβριο: TTF Οκτωβρίου 131€/MWh, συν χρεώσεις δικτύου, τέλη, και ΦΠΑ διαμορφώνεται ένα τιμολόγιο περίπου στα 165€/MWh. Μετά την έκπτωση των 25€/MWh πέφτει στα 140€/MWh. Συνεπώς το σκηνικό, προς το παρόν, αλλάζει:

Φυσικό αέριο: 0,140 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα
Πετρέλαιο θέρμανσης: 0,129 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα
Αυτή δεν είναι η μοναδική ανατροπή για τον Νοέμβριο. Οι κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα συνεχίζουν να είναι κλιμακωτές, ωστόσο η επιδότηση στην τρίτη κλίμακα – πάνω από τις 1.000KWH – μειώνεται σημαντικά συγκριτικά με τον Οκτώβριο.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον Οκτώβριο, η επιδότηση της τρίτης κλίμακας ήταν 23% μικρότερη από την επιδότηση της πρώτης κλίμακας (έως 500KWH) ενώ τον Νοέμβριο είναι 58,8% μικρότερη από την επιδότηση της πρώτης κλίμακας.

Έτσι το ρεύμα για υψηλές καταναλώσεις καθίσταται ακριβότερο.

Ωστόσο αυτή η διαφορά δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο καθόλη την διάρκεια του χειμώνα, καθώς οι τιμές ανεβοκατεβαίνουν ως ασανσέρ και οι κρατικές επιδοτήσεις αλλάζουν μήνα – μήνα.

Τώρα που η χειμερινή περίοδος βρίσκεται προ των πυλών, η «Η» ετοίμασε έναν πλήρη οδηγό επιβίωσης.

Crash test / Διαμέρισμα
Ποιος είναι σήμερα ο φθηνότερος τρόπος θέρμανσης σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. μέτρια θερμικά μονωμένο εντός του αστικού ιστού της Αθήνας και στην Β Κλιματική ζώνη (Λεκανοπέδιο Αθηνών);

Πετρέλαιο θέρμανσης
Σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, με 8ωρη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης την ημέρα και θερμοκρασία θερμοστάτη στους 20℃.
Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για κατανάλωση πετρελαίου ύψους 5,03lt/ημέρα, δηλαδή 150 λίτρα το μήνα, που αντιστοιχεί σε 1.582,50 θερμικές ΚWh το μήνα με βαθμό απόδοσης του καυστήρα στο 88%.

Με τιμή του λίτρου πετρελαίου στα 1,396€/lt (μέση πανελλαδική τιμή στις 26 Οκτωβρίου) ή αλλιώς 0,129€ η θερμική κιλοβατώρα, το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίσει 209€ τον μήνα

Φυσικό αέριο
Σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο, με 8ωρη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης την ημέρα με θερμοκρασία θερμοστάτη στους 20℃.
Αυτό σημαίνει κατανάλωση αερίου που αντιστοιχεί σε 52,75 θερμικές KWh την ημέρα, δηλαδή τον μήνα 1582,50 KWh με βαθμό απόδοσης του καυστήρα στο 88% (συμβατικός λέβητας, όχι συμπύκνωσης).

Με τιμή θερμικής κιλοβατώρας στα 0,14€ (περιλαμβάνει και την επιδότηση των 2,5 λεπτών την κιλοβατώρα) το φυσικό αέριο θα κοστίσει 221€ τον μήνα

Πόσο ωφελεί η εξοικονόμηση;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για κάθε ένα βαθμό θερμοκρασίας στον θερμοστάτη κάτω από τους 20℃ μειώνεται η κατανάλωση του καυσίμου (πετρέλαιο ή αέριο) κατά 8% – 10%

Κλιματιστικά inverter
Σύστημα θέρμανσης με κλιματιστικά inverter Α++ (1 τεμ. 18.000 Btu και 2 τεμ. 9.000 Btu) για μέσο χρόνο λειτουργίας 8 ώρες την ημέρα.
Αυτά θα καταναλώσουν συνολικά 24,50KWh την ημέρα και με 31 λεπτά την ΚWh (τρίτη κλίμακα επιδότησης καθώς η κατανάλωση των 735KWh προστίθεται στην υπόλοιπη κατανάλωση ρεύματος του νοικοκυριού εκτοξεύοντας την συνολική κατανάλωση στην τρίτη κλίμακα επιδότησης, πάνω από τις 1.000KWh) αυτό θα κοστίσει 7,61€ την ημέρα, δηλαδή με κλιματιστικά inverter τελευταίας γενιάς, η θέρμανση θα κοστίσει τον μήνα 228€.

Παλαιά κλιματιστικά
Σύστημα θέρμανσης με κλιματιστικά μη inverter, 20ετίας (1 τεμ 18.000Btu και 2 τεμ 9.000Btu) για μέσο χρόνο λειτουργίας 8 ώρες την ημέρα.
Αυτά θα καταναλώσουν συνολικά 35,10 KWh την ημέρα και με 31 λεπτά την ΚWh (τρίτη κλίμακα επιδότησης) αυτό θα κοστίσει 10,8€ την ημέρα, δηλαδή με κλιματιστικά μη inverter παλαιάς γενιάς, η θέρμανση θα κοστίσει 326€ το μήνα.

Ηλεκτρικά σώματα και θερμάστρες
Σύστημα θέρμανσης με ηλεκτρικά σώματα ή ηλεκτρικές θερμάστρες (3 τεμ 2000W) για μέσο χρόνο λειτουργίας 8 ώρες την ημέρα.
Αυτά θα καταναλώσουν συνολικά 48,00 KWh την ημέρα και με 31 λεπτά την ΚWh (τρίτη κλίμακα επιδότησης) αυτό θα κοστίσει 14,88€ την ημέρα, δηλαδή με ηλεκτρικά σώματα και θερμάστρες παλαιάς γενιάς, η θέρμανση θα κοστίσει 446€ το μήνα.

Αντλίες θερμότητας
Σύστημα θέρμανσης με Αντλία Θερμότητας αέρα-νερού, (8ΚW) υψηλής ενεργειακής απόδοσης (Α+, COP>3.20) μεσαίων θερμοκρασιών (προσαγωγή ζεστού νερού στα καλοριφέρ 55℃) για 8 ώρες λειτουργίας.
Με αυτό το σύστημα θα έχουμε μια μέση ημερήσια κατανάλωση 16,00 KWh, άρα τον μήνα 480 KWh επι 31 λεπτά την κιλοβατώρα (τρίτη κλίμακα επιδότησης), με αντλίες θερμότητας, η θέρμανση θα κοστίσει 148€ το μήνα.

Συμπέρασμα
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει, λοιπόν, πως:

το φθηνότερο σύστημα θέρμανσης είναι οι αντλίες θερμότητας αέρα – νερού και
το ακριβότερο σύστημα είναι τα ηλεκτρικά σώματα και οι θερμάστρες
Ακόμη και τα κλιματιστικά inverter τελευταίας γενιάς Α++ βγαίνουν για τον Νοέμβριο ελαφρώς ακριβότερα από το φυσικό αέριο, που είναι ούτως ή άλλως ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, επειδή η κρατικής επιδότηση στην τρίτη κλίμακα κατανάλωσης (πάνω από 1.000ΚWh) είναι σημαντικά μειωμένη για τον Νοέμβριο. Επίσης αν τα κλιματιστικά είναι παλαιά και όχι τεχνολογίας inverter, το κόστος θέρμανσης είναι ακόμη υψηλότερο.

Η διαφορά ανάμεσα σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο περιορίζεται στα 32 ευρώ, καθώς σε επίπεδο μονάδας μέτρησης (ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα) η ψαλίδα της διαφοράς έχει κλείσει για τον Οκτώβριο τουλάχιστον στο 18%, αφού το φυσικό αέριο κοστίζει 0,11 ευρώ ανά KWh ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται τελικά 0,13€ την θερμική κιλοβατώρα. Η διαφορά δηλαδή είναι της τάξης των 2 λεπτών ανά θερμική κιλοβατώρα
Προτάσεις για βέλτιστο τρόπο θέρμανσης
Ο βέλτιστος τρόπος θέρμανσης είναι η συνδυαστική θέρμανση. Αυτό σημαίνει πως, από τις 8 ώρες λειτουργίας της θέρμανσης του σπιτιού, τις πρώτες 4 ώρες να θερμαίνουμε το σπίτι με κλιματιστικά inverter A+ και τις υπόλοιπες 4 ώρες, με το σύστημα καυστήρα αερίου ή πετρελαίου.

Με τον τρόπο:

Τις πρώτες 4 ώρες με τα κλιματιστικά Inverter, πετυχαίνουμε τόσο αύξηση της θερμοκρασίας του θερμαινόμενου χώρου όσο και αφύγρανση
Τις υπόλοιπες 4 ώρες θα τεθεί σε λειτουργία το μόνιμο σύστημα θέρμανσης του σπιτιού με καυστήρα, θα λειτουργεί οικονομικότερα και η ακτινοβολούμενη θερμότητα θα έχει θερμάνει τόσο τον αέρα του χώρου όσο και τα δομικά στοιχεία του χώρου (δάπεδα, οροφές, τοίχους).
Έτσι, όταν θα κλείσουμε τα καλοριφέρ λίγο πριν πάμε για ύπνο, τα δομικά στοιχεία που θα έχουν θερμανθεί, θα αποδώσουν την θερμότητα στον χώρο, δηλαδή οι τοίχοι θα συμπεριφέρονται σαν θερμοπομποί.

Τα πλεονεκτήματα της συνδυαστικής θέρμανσης
Τα πλεονεκτήματα της συνδυαστικής θέρμανσης είναι τα εξής:

το μικρότερο μηνιαίο κόστος
η ποιοτικότερη θέρμανση
το μικρότερο κόστος συντήρησης
η αξιοποίηση της θερμοχωρητικότητας των δομικών στοιχείων της κατοικίας, όταν κλείνει η θέρμανση. Δηλαδή, η ικανότητα που έχουν οι τοίχοι να αποθηκεύουν θερμότητα και όταν πέφτει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του δωματίου να την αποδίδουν, με αποτέλεσμα οι τοίχοι να λειτουργούν σαν καλοριφέρ.
Tips για «έξυπνη» διαχείριση της θέρμανσης
Να αερίζεται η κατοικία τουλάχιστον 10 λεπτά το μεσημέρι.
Θα πρέπει να ανοίγουμε τις κουρτίνες, τα παντζούρια, τα ρολά σε όλα τα δωμάτια που έχουν νότιο ή νοτιοδυτικό ή νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε πετύχει μια παθητική προθέρμανση του κτιρίου.
Μετά τη δύση του ηλίου, οπότε πέφτει και η θερμοκρασία, θα πρέπει να κλείνουμε τα ρολά/παντζούρια για να μην αφήνουμε να φύγει η θερμότητα από το εσωτερικό του σπιτιού προς τα έξω. Δηλαδή την εγκλωβίζουμε και δεν την αφήνουμε να περάσει «προς τα έξω».
Θα μπορούσαμε να βάζουμε τον θερμοστάτη στους 18 βαθμούς με ταυτόχρονη λειτουργία ενός ανεμιστήρα. Αυτός ο ανεμιστήρας, ουσιαστικά κινεί τον θερμό αέρα στο δωμάτιο και η αίσθηση που έχει κανείς, είναι ότι, ενώ το σύστημα είναι ρυθμισμένο στους 18 βαθμούς, η θερμοκρασία του χώρου είναι 3 βαθμούς παραπάνω, δηλαδή στους 21 βαθμούς.
«Ντύσιμο» του τμήματος του τοίχου με αλουμινόχαρτο που βρίσκεται στην πλάτη του καλοριφέρ. Το αλουμίνιο είναι θερμόφυλο υλικό και αντανακλά την θερμότητα που εκπέμπεται από το καλοριφέρ στο εσωτερικό του χώρου και δεν την αφήνει να χαθεί στο εξωτερικό περιβάλλον, μέσω του εξωτερικού τοίχου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τουρισμός: Χαμηλώνουν οι ρυθμοί κρατήσεων για το 2023

Μοιάζουν λίγο με τον καιρό, οι πρώτες ημέρες της θερινής σεζόν του ελληνικού τουρισμού. Ναι μεν καλοκαίρι, όμως περισσεύουν οι συννεφιές και οι βροχές...

Δάνεια: Νέα αύξηση στα επιτόκια – Πώς θα προστατευθείτε

Παρά τα θετικά μηνύματα για τον πληθωρισμό, υπάρχει μακρύς δρόμος έως ότου αυτός υποχωρήσει σε μικρότερα επίπεδα.Νέα αύξηση στα επιτόκια φέρνει...

Τραγωδία στο Κεμπέκ: Πνίγηκαν τέσσερα παιδιά ενώ ψάρευαν!

Τέσσερα παιδιά εντοπίστηκαν νεκρά στα νερά του ποταμού Σεν Λόρενς, στο βόρειο τμήμα του Κεμπέκ στον Καναδά, αφού παρασύρθηκαν από παλιρροϊκό...

Έρχονται μεγάλες αλλαγές: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα οδήγησης, ποιοι πρέπει να το αντικαταστήσουν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να υποβληθούν οι ηλικιωμένοι οδηγοί (άνω των 70 ετών) σε τακτικά ιατρικά τεστ προκειμένου να ανανεώνουν την άδεια οδήγησής τους....

Έλληνας ασυρματιστής αφηγείται την παράξενη εμπειρία του στο Τρίγωνο των Βερμούδων – «Τα ρολόγια τρελάθηκαν»

Το Τρίγωνο των Βερμούδων ή το Τρίγωνο του Διαβόλου ονομάζεται η περιοχή στο δυτικό τμήμα του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, και συγκεκριμένα το σημείο μεταξύ...