Αρχική Οικονομία Πότε και ποιες εισφορές εργοδοτών θα μειωθούν

Πότε και ποιες εισφορές εργοδοτών θα μειωθούν

Σε τελική φάση διαμόρφωσης βρίσκεται το πλάνο παραπέρα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον επανεκλεγεί στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει εξαγγείλει τη μείωση των εισφορών κατά τουλάχιστον μία μονάδα, κατά την επόμενη 4ετία.

Αρμόδια στελέχη με πολύ καλή εικόνα των διεργασιών στο απερχόμενο κυβερνητικό κόμμα σε σχέση με το πρόγραμμα στο ασφαλιστικό αναφέρουν στο Capital.gr ότι το πιθανότερο σενάριο προβλέπει πως η μείωση θα προέλθει από το πεδίο των εισφορών υγείας – ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ).

Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ αντιστοιχούν σε 7,1 μονάδες επί συνόλου περίπου 36,2 μονάδων εισφορών επί των μεικτών αποδοχών των μισθωτών.

Έτσι, μία μείωση των εισφορών υγείας κατά 1 μονάδα, θα τις οδηγούσε σε ποσοστό 6,1%, ενώ τις συνολικές εισφορές κοντά στο 35,2%.

Να σημειωθεί πως, εφόσον επαληθευτεί το σενάριο αυτό, θα είναι η πρώτη φορά από το 2019 που θα μειωθούν εισφορές υγείας. Υπενθυμίζεται πως την περίοδο 2019-2022, κατά την οποία μειώθηκαν οι εισφορές, η μείωση αφορούσε συντριπτικά τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ (3,9 μονάδες) και ελάχιστα τις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης (0,5 μονάδα).

Όσον αφορά τον χρόνο εφαρμογής της νέας μείωσης εισφορών, οι ίδιες πηγές την προσδιορίζουν προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο παραπέρα μείωσης των εισφορών -δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μείωση “τουλάχιστον” μίας μονάδας- δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα στο κυβερνητικό επιτελείο για το ενδεχόμενο ύψος ενός ακόμη κύκλου μείωσης, ούτε φυσικά, για τον χρόνο εφαρμογής του.

Πηγή: Capital.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ακίνητα: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας -Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ενισχύοντας τα...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή του ψωμιού

Σε αύξηση της τιμή στο ψωμί, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 15 λεπτά, προσανατολίζονται οι αρτοποιοί. Αυτή τη στιγμή,...

Τουρκικά F-16: Την πολιτική Μενέντεζ συνεχίζει ο αντικαταστάτης του

Ανοιχτός στην πώληση F-16 στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπεν...

Aυτά είναι τα ελληνικά drones, «οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν πρωτοποριακές δυνατότητες»

Εικόνες από τα drones των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ – «Κάπου στην Αττική, το νεότευκτο Κέντρο...

Αναστάσιος Κλαδιανός: Γιατί κατεβαίνω ως υποψήφιος με τον Γιώργο Λεβεντάκη

ΑΝ.Ο.Δ.Ο.Σ και συνεχίσουμε μαζί… Ο Αναστάσης σπούδασε  με υποτροφία στο University Of Paisley (University of West of Scotland) σαν  προγραμματιστής...