Αρχική Κόσμος ΠΟΥ: Δεν απορρίπτει το σενάριο «δραπέτευσης» του κορονοϊού από εργαστήριο της Ουχάν

ΠΟΥ: Δεν απορρίπτει το σενάριο «δραπέτευσης» του κορονοϊού από εργαστήριο της Ουχάν

Υπόνοιες για επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα πειράματα στο εργαστήριο της Ουχάν αφήνει ο ΠΟΥ, ενισχύοντας το σενάριο «δραπέτευσης» του κορονοϊού από εκεί.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ αναφέρεται σε αμφιλεγόμενα πειράματα «κέρδους – λειτουργίας», γνωστά στην επιστημονική κοινότητα ως «Gain of Function», στα οποία μετατρέπονται γενετικά ή διαφοροποιούνται επικίνδυνοι μολυσματικοί ιοί όπως φέρεται να γινόταν και στο εργαστήριο της κινεζικής Ουχάν.

Τα πειράματα αυτά γίνονται σε τουλάχιστον 13 εργαστήρια επιπέδου BLS 4 σε ολόκληρο τον κόσμο.«Λόγω των προφανών σοβαρών κινδύνων που ενδέχεται να ενέχουν τα πειράματα αυτά, συνιστάται ιδιαίτερα, να μην πραγματοποιούνται, εκτός και εάν υπάρχουν σαφώς επιτακτικοί λόγοι, καθώς και αυστηρή εποπτεία ασφάλειας», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ.

Επιβεβαιώνεται έτσι η διεξαγωγή τέτοιων επικίνδυνων πειραμάτων ανά τον κόσμο, με αμφιλεγόμενες δικλείδες ασφαλείας.Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, αλλά και πρόσφατα βίντεο από το εργαστήριο που είδαν το φως της δημοσιότητας, «μαρτυρούν» ότι στο ιολογικό εργαστήριο της Ουχάν όπου φέρεται να διεξάγονταν τέτοιου είδους πειράματα, σε πολλές περιπτώσεις, δεν τηρούνταν τα προβλεπόμενα επίπεδα βιοασφάλειας.

Κάτι που ενισχύει όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο ενός πιθανού ατυχήματος, είτε μέσω μόλυνσης κάποιου ατόμου από το εργαστήριο τον Νοέμβριο του 2019 είτε μέσω «διαφυγής» του ιού στο περιβάλλον, προκαλώντας το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε μάλιστα δημοσιεύσει ήδη από το 2010 σχετική οδηγία με τίτλο «Υπεύθυνη Έρευνα για τις Επιστήμες της Ζωής για την Παγκόσμια Ασφάλεια Υγείας», προκειμένου να αποφευχθεί τέτοιο ατύχημα ή να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Φέτος επίσης ο ΠΟΥ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, επανήλθε στο φλέγον ζήτημα, αναθεωρώντας την ορολογία γύρω από τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την υπεύθυνη έρευνα στις βιοεπιστήμες και στις έρευνες διπλού σκοπού (έρευνες κέρδους – λειτουργίας).

Κυκλοφόρησε έτσι τον Δεκέμβριο του 2020 την 4η έκδοση του εγχειριδίου βιοασφάλειας εργαστηρίων, το οποίο χρησιμοποιείται σε όλα τα επίπεδα εργαστηρίων κλινικής και δημόσιας υγείας, καθώς και άλλων βιοϊατρικών τομέων παγκοσμίως.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΥΠΕΝ: Επιστροφή στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Η επιστροφή των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας κατοικιών στις κατευθύνσεις του παλαιότερου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του επιτελείου των υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης. Οι...

Πανελλήνιες 2022: Για ποιους λήγει το Μηχανογραφικό στις 26 Μαΐου

Στις 3 Ιουνίου δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για τις Πανελλήνιες 2022, με τους υποψηφίους να κάνουν τις τελευταίες τους επαναλήψεις πριν...

Κιμ Γιονγκ Ουν: Ροφήματα και γαργάρες με αλατόνερο – Οι λύσεις που δίνει στη Βόρεια Κορέα για τον κορονοϊό

Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει ξανά ένα νέο ξέσπασμα κορονοϊού και ο πληθυσμός της, που δεν έχει λάβει εμβόλια και δεν έχει πρόσβαση σε κατάλληλα...

Gov.gr: Μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμο και στα αγγλικά

Τι είναι στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το gov.gr.Μέχρι το τέλους του χρόνου εκτιμάται ότι το gov.gr θα...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι αυταπάτες Ρώσων, Ουκρανών και Δύσης – Πώς θα λήξει ο πόλεμος φθοράς

Οι πολεμικές περιπέτειες συχνά οφείλονται σε εσφαλμένους υπολογισμούς των εμπλεκομένων σχετικά με τη θεωρούμενη ισχύ τους. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, η Ρωσία υπέπεσε σε γκάφα υποτιμώντας την αποφασιστικότητα των Ουκρανών να...