Αρχική Κόσμος ΠΟΥ: Δεν απορρίπτει το σενάριο «δραπέτευσης» του κορονοϊού από εργαστήριο της Ουχάν

ΠΟΥ: Δεν απορρίπτει το σενάριο «δραπέτευσης» του κορονοϊού από εργαστήριο της Ουχάν

Υπόνοιες για επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα πειράματα στο εργαστήριο της Ουχάν αφήνει ο ΠΟΥ, ενισχύοντας το σενάριο «δραπέτευσης» του κορονοϊού από εκεί.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ αναφέρεται σε αμφιλεγόμενα πειράματα «κέρδους – λειτουργίας», γνωστά στην επιστημονική κοινότητα ως «Gain of Function», στα οποία μετατρέπονται γενετικά ή διαφοροποιούνται επικίνδυνοι μολυσματικοί ιοί όπως φέρεται να γινόταν και στο εργαστήριο της κινεζικής Ουχάν.

Τα πειράματα αυτά γίνονται σε τουλάχιστον 13 εργαστήρια επιπέδου BLS 4 σε ολόκληρο τον κόσμο.«Λόγω των προφανών σοβαρών κινδύνων που ενδέχεται να ενέχουν τα πειράματα αυτά, συνιστάται ιδιαίτερα, να μην πραγματοποιούνται, εκτός και εάν υπάρχουν σαφώς επιτακτικοί λόγοι, καθώς και αυστηρή εποπτεία ασφάλειας», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ.

Επιβεβαιώνεται έτσι η διεξαγωγή τέτοιων επικίνδυνων πειραμάτων ανά τον κόσμο, με αμφιλεγόμενες δικλείδες ασφαλείας.Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, αλλά και πρόσφατα βίντεο από το εργαστήριο που είδαν το φως της δημοσιότητας, «μαρτυρούν» ότι στο ιολογικό εργαστήριο της Ουχάν όπου φέρεται να διεξάγονταν τέτοιου είδους πειράματα, σε πολλές περιπτώσεις, δεν τηρούνταν τα προβλεπόμενα επίπεδα βιοασφάλειας.

Κάτι που ενισχύει όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο ενός πιθανού ατυχήματος, είτε μέσω μόλυνσης κάποιου ατόμου από το εργαστήριο τον Νοέμβριο του 2019 είτε μέσω «διαφυγής» του ιού στο περιβάλλον, προκαλώντας το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε μάλιστα δημοσιεύσει ήδη από το 2010 σχετική οδηγία με τίτλο «Υπεύθυνη Έρευνα για τις Επιστήμες της Ζωής για την Παγκόσμια Ασφάλεια Υγείας», προκειμένου να αποφευχθεί τέτοιο ατύχημα ή να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Φέτος επίσης ο ΠΟΥ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, επανήλθε στο φλέγον ζήτημα, αναθεωρώντας την ορολογία γύρω από τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την υπεύθυνη έρευνα στις βιοεπιστήμες και στις έρευνες διπλού σκοπού (έρευνες κέρδους – λειτουργίας).

Κυκλοφόρησε έτσι τον Δεκέμβριο του 2020 την 4η έκδοση του εγχειριδίου βιοασφάλειας εργαστηρίων, το οποίο χρησιμοποιείται σε όλα τα επίπεδα εργαστηρίων κλινικής και δημόσιας υγείας, καθώς και άλλων βιοϊατρικών τομέων παγκοσμίως.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πώς το TikTok διαβάζει τις σκέψεις

Ο αλγόριθμος της επιτυχημένης εφαρμογής σύντομων βίντεο TikTok έχει τέσσερις στόχους, όπως εξηγούν σε εσωτερικό έγγραφο οι Κινέζοι δημιουργοί του: πρόσκαιρη αξία για τον χρήστη, μακροχρόνια...

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αλλαγή στην εφάπαξ εξόφληση – Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Σε παράταση της εφάπαξ καταβολής του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής, προσανατολίζεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, η οποία πρέπει να γίνει...

«Στα σκαριά» η πρώτη πόλη που θα επιπλέει στη θάλασσα – Πώς θα μοιάζει (Photos)

Ιστορική συμφωνία υπεγράφη για τη δημιουργία της πρώτης βιώσιμης επιπλέουσας πόλης στον κόσμο.Ο δήμος της πόλης Busan στη Νότια Κορέα, ο...

Γαλάτσι: Οι τρεις δολοφονίες πυγμάχων, τα κοινά σημεία και ο ακήρυχτος πόλεμος

Ο 35χρονος πυγμάχος που δολοφονήθηκε στο Γαλάτσι είναι  ο τρίτος πυγμάχος που δολοφονείται από «επαγγελματίες» τον τελευταίο χρόνο στην ΑττικήΈνας ακόμα κρίκος στην αιματοβαμμένη...

Μακελειό στην Κένυα: Αστυνομικός σκότωσε τη γυναίκα του και πέντε περαστικούς

Κενυάτης αστυνομικός σκότωσε σήμερα έξι ανθρώπους στην πρωτεύουσα της Κένυας Ναϊρόμπι και μετά αυτοκτόνησε, σύμφωνα με την αστυνομία.Ο αστυνομικός σκότωσε πρώτα...