Αρχική Πολιτική Πού ψηφίζω 2023 – Ετεροδημότες: Άλλαξαν τα εκλογικά κέντρα στο gov.gr

Πού ψηφίζω 2023 – Ετεροδημότες: Άλλαξαν τα εκλογικά κέντρα στο gov.gr

Ώρα εκλογών στη χώρα, με τις κάλπες να στήνονται την Κυριακή 21 Μαΐου. Από χθες, οι ψηφοφόροι ενημερώνονται μέσω του «Πού ψηφίζω 2023», της εφαρμογής του ΥΠΕΣ, για τα εκλογικά κέντρα, στα οποία θα ψηφίσουν. Το ίδιο ισχύει και για τους ετεροδημότες, των οποίων η αίτηση για αλλαγή εκλογικής περιφέρειας, έχει εγκριθεί.

Μέσω της εν λογω εφαρμογής, που ονομάζεται «Μάθε πού ψηφίζεις», στο gov.gr, οι ετεροδημότες πληροφορούνται για το αν τελικά θα ψηφίσουν στον Δήμο διαμονής του, καθώς και το σχολείο, όπου έχουν θα στηθούν οι κάλπες.

Εκλογές 2023: Εδώ βλέπουν πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Για να μάθουν το εκλογικό τους κέντρο οι ετεροδημότες για τις εκλογές 2023, θα πρέπει αρχικά να μπουν στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να βρουν το εκλογικό του τμήμα.

Ο πρώτος είναι απλός και χρειάζεται μόνο τον εκλογικό αριθμό. Στη συνέχεια θα μεταφερθείτε άμεσα σε νέα καρτέλα, όπου σας πληροφορεί για το σχολείο που θα ψηφίσετε.

Ο δεύτερος αφορά αυτούς που δεν γνωρίζουν το εκλογικό τους αριθμό. Θα μπορέσετε να μάθε το εκλογικό τμήμα με 5 προσωπικά στοιχεία.

1. Επώνυμο (Ολογράφως)

2. Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

3. Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)

4. Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

5. Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Η επόμενη καρτέλα γράφει τα προσωπικά στοιχεία (εκλογικός αριθμός, ονοματεπώνυμο, όνομα μητέρας, πατέρα), την εκλογική περιφέρεια όπου ανήκετε, το εκλογικό διαμέρισμα και στο τέλος το εκλογικό τμήμα.

Επίσης, στην εφαρμογή, υπάρχει και χάρτης, που δείχνει πού ακριβώς βρίσκεται το σχολείο, όπου θα ψηφίσετε.

Ποιους υποψηφίους ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος,

Π.χ. δημότης του Δήμου Κομοτηνής που διαμένει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και επιθυμεί να ψηφίσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης τους υποψηφίους της εκλογικής Περιφέρειας Κομοτηνής.

Γιατί δεν εγκρίθηκαν εμπρόθεσμες αιτήσεις ετεροδημοτών;

Υπάρχει περίπτωση κάποιος ετεροδημότης που έχει κάνει εμπρόθεσμα την αίτηση του, αυτή να μην έχει γίνει δεκτή τελικά. Ο λόγος, όπως διαβάζουμε στο ΥΠΕΣ, είναι γιατί η Εφετειακή περιφέρεια (περιλαμβάνει 2 ή περισσότερους νομούς που υπάγονται στο ίδιο εφετείο) δεν συγκέντωσε 40 τουλάχιστον ετεροδημότες προερχόμενοι από την ίδια εκλογική περιφέρεια.

Έτσι, οι εκλογείς αυτοί δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σαν ετεροδημότες αλλά θα ψηφίσουν μόνο στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν έγκαιρα από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μεταβούν στο τόπο βασικής εγγραφής τους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η αλήθεια πίσω από το σεξουαλικό σκάνδαλο με το δελφίνι που συντάραξε τον κόσμο

Το 1990 ένας άντρας στη βορειοανατολική Αγγλία συνελήφθη επειδή σύμφωνα με μαρτυρίες, εντοπίστηκε να κακοποιεί σεξουαλικά ένα δελφίνι. Ο Άλαν...

Κτηνωδία στη Λέσβο – 62χρονος σκότωσε γάτα με καλάμι ψαρέματος

Μία ακόμα ανατριχιαστική υπόθεση κακοποίησης ζώων σημειώθηκε αυτή τη φορά στη Λέσβο, με έναν 62χρονο να σκοτώνει...

«Βόμβα» για τη φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες: Ποιοι θα «τιμωρηθούν»

Μία σειρά από σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής...

Χαλκίδα: «Νταής» έριχνε σε γυναίκα μπουνιές και κλωτσιές στη μέση του δρόμου

Ακόμη ένα περιστατικό γυναικείας κακοποίησης έρχεται στο φως, αυτήν τη φορά στη Χαλκίδα, με το δράστη να...

‘Ndrangheta: Ιστορίες πλούτου και βίας της πιο ισχυρής μαφίας της Ευρώπης

Όταν κανείς ακούσει τον όρο ιταλική μαφία το μυαλό του θα πάει πρώτα από όλα στον Marlon Brando που «κάνει προσφορές που κανείς δεν...