Αρχική Πολιτική Πού ψηφίζω στις εκλογές 25 Ιουνίου, όλες οι αλλαγές στα ψηφοδέλτια και...

Πού ψηφίζω στις εκλογές 25 Ιουνίου, όλες οι αλλαγές στα ψηφοδέλτια και τις έδρες

Την Κυριακή 25 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι νέες εκλογές 2023, με κάποιες βασικές αλλαγές στα ψηφοδέλτια και στην κατανομή των εδρών.

Όπως και στις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου, και στο δεύτερο γύρο μπορείς να μάθεις που ψηφίζεις με λίγα μόλις «κλικ» και τους κωδικούς στο taxisnet.

Στην σελίδα του υπουργείου εσωτερικών mpp.ypes.gov.gr, είναι αναρτημένοι αναλυτικά οι εκλογικοί κατάλογοι, ενώ αυτό που καλείστε εσείς να συμπληρώσετε είναι τα πεδία:

Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο τα πεδία Ε.Ε.Α. και Επώνυμο εφόσον τα γνωρίζετε.

Αμέσως εμφανίζεται το πού ψηφίζετε, αν είστε ετεροδημότης αλλά και ο εκλογικός σας αριθμός.

Στις 25 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές 2023 με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής με λίστα για όλα τα κόμματα. Με την ενισχυμένη αναλογική το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει έως και 50 έδρες ως μπόνους.

Οι έδρες μοιράζονται με βάση το τελικό ποσοστό που θα λάβει και μπορούν να φτάσουν τις 50, που είναι και το «ταβάνι» μόνο αν λάβει ποσοστό από 40% και πάνω. Το πού θα κινηθεί το ποσοστό της αυτοδυναμίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κι από το πόσα κόμματα θα έχει η Βουλή.

Με βάση πάντως τα αποτελέσματα της κάλπης της 21ης Μαΐου το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται περίπου 37,5% για να εκλέξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν λοιπόν μείνουν εκτός Βουλής κόμματα που το ποσοστό τους αθροίζεται κοντά στο 10% τότε η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος βρίσκεται περίπου στο 37,5%.

Πώς ψηφίζουμε στις 25 Ιουνίου 2023 – Τέλος οι σταυροί

Λίστα αντί για σταυρούς θα ισχύσει στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Μέσα στα παραβάν στα εκλογικά κέντρα δεν θα υπάρχει στυλό. Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους, καθώς η σειρά προτίμησης έχει καθοριστεί από τα ίδια τα κόμματα. Οπότε, στην κάλπη ρίχνουμε μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούμε χωρίς να βάλουμε σταυρούς.

Πότε ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο

Προσοχή! Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης στα ψηφοδέλτια. Και αυτό γιατί η εκλογή γίνεται με λίστα. Αυτός είναι, μάλιστα, και ο λόγος για τον οποίο μέσα από τα παραβάν δε θα υπάρχει στυλό. Αν μπει σταυρός, ο εκλογικός αντιπρόσωπος θα κληθεί να κρίνει, ανάλογα και με τη θέση του, αν το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο ή άκυρο.

Σε κάθε περίπτωση οι ψηφοφόροι πρέπει να ψηφίσουν με τα νέα ψηφοδέλτια που θα τυπωθούν με βάση τη λίστα και όχι με αλφαβητική σειρά. Στην περίπτωση που ψηφίσουν βάζοντας το… παλιό ψηφοδέλτιο στον φάκελο, τότε ακυρώνεται αυτομάτως.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ζιμπάμπουε: Έξι νεκροί και 15 παγιδευμένοι μετά από κατάρρευση μέρους ορυχείου

Τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι σε ορυχείο έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε τμήμα της εγκατάστασης Μπέι Χορς στην Τσεγκούτου, 100...

ΟΑΚΑ: Πού οφείλεται το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα -Τι είναι το φαινόμενο Stress Corrosion

Για το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, μίλησε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης...

Ακίνητα: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας -Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ενισχύοντας τα...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή του ψωμιού

Σε αύξηση της τιμή στο ψωμί, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 15 λεπτά, προσανατολίζονται οι αρτοποιοί. Αυτή τη στιγμή,...

Τουρκικά F-16: Την πολιτική Μενέντεζ συνεχίζει ο αντικαταστάτης του

Ανοιχτός στην πώληση F-16 στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπεν...