Αρχική Ελλάδα Πού βρίσκεται το «χιλιόμετρο μηδέν» της Αθήνας – Ποιο είναι το πραγματικό...

Πού βρίσκεται το «χιλιόμετρο μηδέν» της Αθήνας – Ποιο είναι το πραγματικό κέντρο της Πρωτεύουσας;

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει, σε κάποιο από τα ταξίδια μας, τις πινακίδες δίπλα στο οδόστρωμα που αναφέρουν το χιλιόμετρο του δρόμου, στον οποίο βρισκόμαστε.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πως ορίζονται αυτά τα χιλιόμετρα;

Τι είναι το «χιλιόμετρο μηδέν»
Για να οριστούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των πόλεων έπρεπε να οριστούν κάποια μέρη που ονομάστηκαν «χιλιόμετρο μηδέν».

Πρόκειται για ένα ειδικό τοπογραφικό σημείο, κυρίως μεγάλων πόλεων, από το οποίο αρχίζει η αρίθμηση της μέτρησης των χιλιομετρικών αποστάσεων με άλλες πόλεις της χώρας και όχι μόνο.

Συνήθως, ως τέτοιο σημείο λαμβάνεται η κεντρικότερη πλατεία ή ένα μεγάλο ιστορικό μνημείο της πόλης. Το αρχαιότερο τέτοιο οδικό ορόσημο στον κόσμο είναι μία μαρμάρινη στήλη στην Ιταλία, το περίφημο «Μιλιάρεουμ Αούρεουμ» της αρχαίας Ρώμης.

Πού βρίσκεται το «χιλιόμετρο μηδέν» στην Αθήνα
Στην Ελλάδα, οι χιλομετρικές αποστάσεις σηματοδοτούνται είτε από ταμπέλες είτε από λίθινες στήλες και ξεκινούν από την κεντρική πλατεία των ηπειρωτικών πόλεων ή από τη βάση της κεντρικής αποβάθρας των λιμένων των νησιωτικών πόλεων, απ΄ όπου και αρχίζει η αρίθμηση των εσωτερικών χιλιομετρικών αποστάσεων.

Αρκετοί θεωρούν ότι το «χιλιόμετρο μηδέν» της πρωτεύουσας Αθήνας είναι η πλατεία Ομονοίας, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον λόφο των Νυμφών ή λόφο Αστεροσκοπείου.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ιδρύθηκε το 1842 στον Λόφο των Νυμφών, απέναντι από τον Παρθενώνα, και είναι το παλαιότερο ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα.

Ενημερωτικά, το αντίστοιχο ειδικό τοπογραφικό σημείο στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην Πλατεία Δημοκρατίας στο ύψος του Βαρδάρη.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Χάρβαρντ: Φυσικός σχεδιάζει αποστολή για να βρει «εξωγήινο τεχνούργημα» που έπεσε από το διάστημα

Ένας φυσικός του Χάρβαρντ σχεδιάζει μια αποστολή στον Ειρηνικό για να βρει αυτό που πιστεύει ότι μπορεί να είναι ένα «εξωγήινο τεχνούργημα» που έπεσε...

Αεροπλάνα παραλίγο να συγκρουστούν στον αέρα στο Νεπάλ – Αποφεύχθηκε τελευταία στιγμή νέα τραγωδία

Οι αρχές του Νεπάλ έθεσαν σε διαθεσιμότητα τρεις ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και άρχισαν να διενεργούν έρευνα μετά την αποφυγή την τελευταία στιγμή της σύγκρουσης...

Κακοκαιρία με χιόνι και στην Πάρνηθα – Ραγδαία αλλαγή του καιρού

Έπειτα από ένα ηλιόλουστο και άκρως ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο, που οδήγησε πολλούς στις παραλίες μέχρι και για την πρώτη βουτιά, οι μετεωρολόγοι...

Φρίκη στην Κρήτη: Βίαζαν και εξέδιδαν 11χρονο αγόρι – Εμπλέκονται γνωστός μουσικός και γιατρός

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις σχετικά με τη νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου στο Ηράκλειο Κρήτης, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται γνωστός μουσικός...

«Φωτιά» έχουν πάρει οι εισπρακτικές εταιρείες – Νέα γενιά κόκκινων δανείων

Οφειλέτες στο «έλεος» των εισπρακτικών – Άγριες ιστορίες από τον τομέα των τραπεζών.Τις προτάσεις των τραπεζών για το τι προτίθενται να...