Αρχική Οικονομία Προ των πυλών νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Προ των πυλών νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Tο 2022 θα μείνει στα χρονικά της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς ως η χρονιά των πρώτων αυξήσεων στα τιμολόγια αστικής ευθύνης αυτοκινήτου από το 2010 και επίσης ως εκείνη που μετά από 7 χρόνια οι ασφαλιστικές θα γράψουν ζημιές στις επενδύσεις τους σε μετοχές και ομόλογα.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο αυτοκινήτου, οι ασφαλιστικές λόγω του τεράστιου και σε κάποιες περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους κατέγραψαν μείωση τιμολογίων από το 2010 μέχρι το 2021 της τάξης του 50%.

Γιατί αυξήθηκαν τα ασφάλιστρα

Το 2022, όμως, συνέβησαν δύο καταστάσεις που ανάγκασαν τις περισσότερες ασφαλιστικές να προχωρήσουν σε αυξήσεις της τάξης του 5-10% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου.  Οι αυξήσεις ήταν αναγκαίες σε πολλές περιπτώσεις γιατί :

Πρώτον, το 2020 αρκετές εταιρείες προχώρησαν σε μεγάλες μειώσεις ασφαλίστρων λόγω των lockdown της πανδημίας, αλλά από το 2021 η κίνηση στους δρόμους επανήλθε , αυξήθηκαν δραματικά οι ζημιές και οι ζημιές με θύματα με αποτέλεσμα όσες ασφαλιστικές είχαν προχωρήσει την προηγούμενη χρονιά σε μειώσεις ασφαλίστρων (προκειμένου να κερδίσουν μερίδια αγοράς) να βρεθούν εκτεθειμένες και να γράψουν ζημιές στα λειτουργικά (τεχνικά) αποτελέσματά τους.

Ετσι, αναγκαστικά κάποιες από αυτές επανήλθαν το 2022 με αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου για να καλύψουν τις ζημιές.

Δεύτερον, το 2022 ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε – τον Σεπτέμβριο έφτασε στο 12% περίπου – αυξάνοντας ιδιαίτερα το κόστος αποκατάστασης ζημιών. Ενδεικτικά το κόστος ανταλλακτικών και συνεργείων (εργασίας) εκτοξεύτηκε μέχρι και 30-40% σε σχέση με το 2021.  Συνεπώς, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη με τις παλιότερες τιμές.

Επειδή, όμως, οι ασφαλιστικές δεν θα ήθελαν να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις – για λόγους πωλήσεων, marketing και ανταγωνισμού- προτίμησαν να «κάψουν κεφάλαια»  και να αυξήσουν τα τιμολόγια αυτοκινήτου κατά 5-8% περίπου στο α’ εξάμηνο.

Τα τιμολόγια αυτά , σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μπορεί να αυξηθούν άλλο τόσο, δηλαδή 5-8%, στο δ’ τρίμηνο εάν οι ζημιές συνεχίσουν να αυξάνονται. Το καλοκαίρι 2022 τα τροχαία ήταν ιδιαίτερα αυξημένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Μεσοσταθμικές αυξήσεις 10% στον κλάδο υγείας

Αντίθετα από τον κλάδο αυτοκινήτου που είχε για χρόνια πτωτικά ασφάλιστρα, ο κλάδος υγείας (ατυχήματα και ασθένειας) είχε για χρόνια ανοδικά ασφάλιστρα λόγω του «ιατρικού πληθωρισμού».

Ετσι και φέτος  στον κλάδο υγείας οι μεσοσταθμικές αυξήσεις ασφάλιστρων στο α’ εξάμηνο και στο 9μηνο ήταν περίπου 7-10%. Στον κλάδο αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν οι πίνακες θνησιμότητας και οι ηλικίες των ασφαλισμένων. Ο κλάδος μετασχηματίζεται και συγκεντρώνεται ενώ το κόστος νοσηλείας αυξάνεται και λόγω της ανόδου του πληθωρισμού.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πώς διαβάζει η ελληνική κυβέρνηση την «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας

Εντυπωσιακή -όσο και πρωτοφανής- φαίνεται η μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, η οποία απηύθυνε προς την Ελλάδα μηνύματα ευχών για την εθνική εορτή της...

Δήλωση Χαρίτση για την αύξηση των ανισοτήτων

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί καθημερινά σε περαιτέρω φτωχοποίηση”, τονίζει σε δήλωσή του ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...

Μισισίπι: 25 νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές από ανεμοστρόβιλους

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν τις προηγούμενες ώρες την πολιτεία του Μισισίπι, στο νότιο άκρο των...

Έρχεται κακοκαιρία από τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα

Χαρά Θεού είναι η σημερινή ημέρα, με θερμοκρασίες που θα φθάσουν στους 23 βαθμούς Κελσίου για την περιοχή μας.Σταδιακά, όμως, από αύριο Δευτέρα 27...

Τέμπη – πατέρας θύματος: Θέλουμε να διαλευκανθούν τα πάντα – Εκτιμώ ότι σε 2-3 βδομάδες θα υπάρχει ένα καταρχήν πόρισμα

«Θέλουμε να συνδράμουμε στο τιτάνιο έργο της Δικαιοσύνης. Θέλουμε να βοηθήσουμε στη διερεύνηση όλων των πτυχών αυτής της υπόθεσης. Πρέπει να...