Αρχική Κόσμος Προειδοποίηση ΠΟΥ για το αλάτι στα τρόφιμα: Γιατί πρέπει να το αποφεύγουμε...

Προειδοποίηση ΠΟΥ για το αλάτι στα τρόφιμα: Γιατί πρέπει να το αποφεύγουμε – Τι αναφέρει για πίτες και γλυκά

Νέες οδηγίες για τον περιορισμό του νατρίου στις τροφές εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας πως η υπερβολική περιεκτικότητα αλατιού σε τρόφιμα και ποτά εκθέτει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικό. Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, εκτιμάται ότι ετησίως 11 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως συνδέονται με την κακή διατροφή, περιλαμβανομένων 3 εκατομμυρίων που αποδίδονται σε υψηλή πρόσληψη νατρίου. Όπως σημειώνεται επιπλέον, σε πολλές πλούσιες χώρες, και με αυξανόμενους ρυθμούς σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, μεγάλο ποσοστό της πρόσληψης νατρίου προέρχεται από τυποποιημένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά και τα επεξεργασμένα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιλαμβανόμενων των τυριών.

Χλωριούχο νάτριο είναι το όνομα του αλατιού στη χημεία και το νάτριο είναι ένα μέταλλο που ρυθμίζει την ποσότητα του νερού στο σώμα.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τόνισε πως οι Αρχές πρέπει να ορίσουν στρατηγικές για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού και να προσφέρουν στους ανθρώπους πληροφορίες για να λαμβάνουν τις σωστές διατροφικές αποφάσεις.

Σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε: “Επίσης η βιομηχανία τροφίμων και ποτών πρέπει να μειώσει τα ποσοστά νατρίου στα επεξεργασμένα προϊόντα. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών» πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται πως τα νέα όρια που έθεσε ο ΠΟΥ για 64 κατηγορίες τροφίμων και ποτών έχουν στόχο να καθοδηγήσουν τις Αρχές των 194 χωρών μελών του στις συζητήσεις τους με τη βιομηχανία. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις του ΠΟΥ, τα πατατάκια θα πρέπει να περιέχουν το μέγιστο 500 μικρογραμμάρια νατρίου ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, οι πίτες και τα γλυκά έως 120 μικρογραμμάρια και το επεξεργασμένο κρέας έως 360 μικρογραμμάρια.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη βασική αιτία θανάτου από μη μεταδιδόμενες ασθένειες παγκοσμίως και ευθύνονται για το 32% όλων των θανάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου συνδέεται με την παχυσαρκία, χρόνιες ηπατικές νόσους και τον γαστρικό καρκίνο. Ο ΠΟΥ συνιστά η κατανάλωση αλατιού να περιορίζεται σε λιγότερα από 5 γραμμάρια καθημερινά- δηλαδή λιγότερα από 2 γραμμάρια νατρίου.

Ο παγκόσμιος στόχος που είχε θέσει το 2013 ο ΠΟΥ ήταν να μειωθεί έως το 2025 κατά 30% η μέση πρόσληψη αλατιού από τους ανθρώπους, όμως “ο κόσμος δεν είναι στον σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου αυτού”.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

To πιο ακριβό παγωτό του κόσμου στην Ιταλία

Σε ένα παγωτατζίδικο της Νότιας Ιταλίας μπορεί να πληρώσει κανείς μέχρι και… 70 ευρώΈνα παγωτό χωνάκι κοστίζει πάνω-κάτω 2 με...

Λονδίνο – Μαϊάμι σε λιγότερο από 5 ώρες. Η American Airlines αγοράζει 20 αεροσκάφη Boom

Η American Airlines συμφώνησε χθες Τρίτη (16/8) στην αγορά έως και 20 αεροσκαφών Overture από την κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Boom Supersonic,...

Λαμία: Αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα και επέζησε

Ο ηλικιωμένος που ήταν μόνος στο σπίτι, λίγο πριν τις 10:00 το πρωί, πήρε την καραμπίνα και αυτοπυροβολήθηκεΝοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος, εκτός...

«Ksou – Ksou»: Η ελληνική δωρεάν εφαρμογή που αpp‑ωθεί τα… κουνούπια

Ειδήσεις Μεσσηνία. Ειδήσεις και επικαιρότητα ζωντανά από Μεσσηνία, Πελοπόννησο, Ελλάδα και Κόσμο. Άρθρα, συνεντεύξεις, απόψεις για πολιτική, αθλητισμό, υγεία, πολιτισμό, τεχνολογία, οικονομία, lifestyle κ.α.Πηγή:...

Fuel Pass 3: Η μεγάλη αλλαγή στην πληρωμή

Η πλειοψηφία των δικαιούχων του Fuel Pass 2, δύο στους τρεις, να λάβουν την επιδότηση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, παρά το...