Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που εξαγοράστηκε από τον Έλον Μασκ, θα πρέπει στην Ευρώπη να σεβαστεί τη ρύθμιση στις μεγάλες πλατφόρμες που μόλις έχει εγκριθεί, προειδοποίησε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τη νομοθεσία αυτή.
Απαντώντας στον ιδιοκτήτη της Tesla που έγραψε χθες βράδυ στο Twitter “το πουλί απελευθερώθηκε [πέταξε]” (“the bird is freed”), αφού ανέλαβε τον έλεγχο της πλατφόρμας έναντι 44 δισεκ. δολαρίων, ο Μπρετόν έγραψε με τη σειρά του στο Twitter: «Στην Ευρώπη, το πουλί θα πετάξει σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς μας κανόνες».
Πώς ξεκίνησαν όλα
Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο στο Σαν Χοσέ, όταν και μια συνάντηση είχε προγραμματιστεί βιαστικά σε ένα Airbnb που θα φιλοξενούσε τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Έλον Μασκ, ο οποίος είχε γίνει πρόσφατα ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter. Η συνάντηση αυτή είχε πολύ μεγάλη σημασία για το Twitter, μιας και ο Έλον Μασκ θα αξίωνε θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.
Αν και το meeting ξεκίνησε με σπόντες του προέδρου του Twitter, Μπρετ Τέιλορ, σχετικά με το μέρος που διάλεξε ο Έλον Μασκ, λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι «είναι το πιο παράξενο μέρος που είχα συνάντηση», η συζήτηση των δύο αντρών κύλησε ομαλά και λίγες μέρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι Έλον Μασκ επρόκειτο να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter.
Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Και αν λέμε «κάθε αρχή και δύσκολη», στην περίπτωση αυτή μόνο αυτό δεν ίσχυσε, καθώς τους επόμενους έξι μήνες εκτυλίχθηκε πιο… μία κρύο, μία ζέση συμφωνία στην ιστορία της Silicon Valley.
Στις αρχές Απριλίου, ο Μασκ είχε καταλάβει τη θέση του στο ΔΣ και φαινόταν ευχαριστημένος με αυτή, τουιτάροντας, μάλιστα, τακτικά για οτ πώς θα μπορούσε να αλλάξει η εταιρία.
Ωστόσο, οι συναντήσεις του με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Twiiter, Παράγκ Αγκραγουάλ, δεν πήγαιναν καλά. Οι δυο τους δεν κατάφερναν να συμφωνήσουν σε ρεαλισικές λύσεις για την πλατφόρμα και ο Μασκ απογοητέυτηκε. «Η διόρθωση του Twitter μέσω των συνομιλιών με τον Πάραγκ δεν θα λειτουργήσει», φέρεται να έστειλε στον Τέιλορ ο Μασκ, συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται δραστική δράση».
Ο Έλον Μασκ, μην βλέποντας αυτά που ήθελε στο Twitter, στις 14 Απριλίου δήλωσε δημόσια ότι ήθελε να αγοράσει την εταιρία. Πρόσφερε 44 δισεκατομμύρια δολάρια, λέγοντας στο ΔΣ το γνωστό αγγλικό σλόγκαν «take it or leave it» («πάρτε τα ή αφήσε τα»). Το ΔΣ αρχικά απέρριψε την προσφορά, προσπαθώντας να αποτρέψει τον δισεκατομμμυριούχο από το να αγοράσει την εταιρία.
Μόλις λίγες μέρες αργότερα, όμως, στις 25 Απριλίου, το διοικητικό συμβούλιο του Twitter, άλλαξε γνώμη και αποφάσισε ότι θα δεχτεί τη συμφωνία, με τον Έλον Μασκ να τουιτάρει «Yesss!!!», κατενθουσιασμένος.
Θέλει να τα αλλάξει όλα
Στο κείμενό του προς τους διαφημιστές του Twitter, λίγες ώρες πριν να οριστικοποιηθει η συμφωνία, ο Μασκ έκανε για αλλαγές που θα γίνουν, όλοι προσπαθούν να μαντέψουν τον «δρόμο» που θα χαράξει ο ίδιος σε μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες των social media.
Σε συνέντευξή του στο συνέδριο TED2022 στο Βανκούβερ ο μεγιστάνας υποστήριξε ότι η πλατφόρμα είχε χάσει τον δρόμο της και ότι περιόριζε πολύ συχνά την ομιλία, ενώ θα έπρεπε να τοποθετεί την ελευθερία του λόγου πάνω από όλα. Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα «οικονομικά».
Στην ανάλυσή του το Sky News υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν ο Έλον Μασκ έχει αναφερθεί σε μια σούπερ εφαρμογή στην οποία έχει δώσει το όνομα «Χ».
Το αν αυτή θα είναι το twitter ή κάποια μεγαλύτερη πλατφόρμα στην οποία αποτελεί τμήμα η εξαγορά του αυτή, παραμένει αβέβαιο ωστόσο αρκετοί μιλούν για ομοιότητες με την πλατφόρμα του κινεζικού WeChat, μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής μυνημάτων, αγοραπωλησίας προϊόντων αλλά και αναρτήσεων στο στιλ του Twitter.
«Έχει αυτόν τον τρόπο σκέψης. Ενώ οι περισσότεροι θα καθυστερούσαν με τις λεπτομέρειες και θα ξεκινούσαν εκεί το σχέδιό τους, ο Έλον Μασκ τα ξεπερνάει όλα αυτά και ξεκινά με την μεγάλη ιδέα και ασχολείται με ζητήματα που την αφορούν. Κατά τη γνώμη μου είναι το πρώτο από τα βήματα ενός ευρύτερου σχεδίου για το επόμενο βήμα που θέλει να κάνει» υποστηρίζει ο συγγραφέας της βιογραφίας Risking It All του Έλον Μασκ.
Οι επικριτές του Μασκ, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η ιδέα μιας «εφαρμογής για όλα» προδίδει έναν άνθρωπο που δεν έχει πραγματικό σχέδιο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της ιδρυτικής ομάδας του Twitter, o Τζέισον Γκόλντμαν, η έλλειψη καθαρής στρατηγικής ήταν αυτή που τον οδήγησε να προσπαθήσει να ακυρώσει τη συμφωνία.
Πηγή: gargalianoionline.gr