Αρχική Ελλάδα Προκαλούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο – Το ξεκάθαρο μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα

Προκαλούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο – Το ξεκάθαρο μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα

Την ώρα λοιπόν που ο Ερντογάν και οι αξιωματούχοι της Άγκυρας συνεχίζουν να εξαπολύουν ασταμάτητα απειλές, οι Τούρκοι στο Αιγαίο επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες κλιμάκωσης – Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή  προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας με αφορμή  το  επεισόδιο της 5ης Ιανουαρίου, κατά το οποίο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.

Το γεγονός ότι η Άγκυρα δοκιμάζει – με τις προκλήσεις της – τα όρια της Ελλάδας διεμήνυσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Νίκος Δένδιας κάνοντας παράλληλα λόγο για οργανωμένο σχέδιο με τους Τούρκους αλιείς.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ βάζει ξανά στο τραπέζι το ζήτημα κυρώσεων, κάτι το όποιο η κυβέρνηση είχε θέσει τελευταία φορά το 2020 σε Συμβούλιο Κορυφής, ενώ την τουρκική προκλητικότητα σχεδιάζει να θέσει και στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο, όπου σχεδιάζει να ταξιδέψει για να παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-26.

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, με αφορμή το επεισόδιο της 5ης Ιανουαρίου, κατά το οποίο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.

Ο υπουργός εξωτερικών σημειώνει στην επιστολή του, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική, δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος, το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα, προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Επιπλέον, επισημαίνεται στην επιστολή η αποφυγή συνεργασίας και η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων, όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στάση που στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων.

Είναι εύκολα αντιληπτό, σημειώνει ο Υπουργός Εξωτερικών, ποιες θα είναι οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημερώθηκε για τη συνεχή επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι σχεδόν σε καθημερινή βάση εκτοξεύουν, απρόκλητα, απειλές κατά της Ελλάδας. Σε συνδυασμό με τα περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την παράνομη λαθραία και άναρχη αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής.

Με αφορμή και το συγκεκριμένο επεισόδιο, ο Υπουργός Εξωτερικών τονίζει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει αυτή την πρακτική, να λάβει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία και ζητάει την εφαρμογή του Κανονισμού για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, χαρακτηρίζεται ως μη συνεργαζόμενη και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η επιστολή αυτή μπορεί να λειτουργήσει προς την πλευρά της Τουρκίας σαν ένα σημάδι, ότι η ανοχή ορισμένων πραγμάτων προσεγγίζει το τέλος της», διεμήνυσε από την Ακτή του Ελεφαντοστού και ενώ την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί με τους ομολόγους του στο τακτικό συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

Ζητούμενο για τη κυβέρνηση είναι να υπάρξει μια ομαλή περίοδος στα ελληνοτουρκικά όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές. Όμως κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ατύχημα ή μια προβοκάτσια από την τουρκική πλευρά. Και η Αθηνά θέλει οι εταίροι να είναι ενήμεροι, ώστε να αναλάβουν και εκείνοι τις ευθύνες τους την κρίσιμη ώρα.

Επίθεση στην Ελλάδα από την τουρκική κρατική τηλεόραση για τα 12 μίλια

Εν τω μεταξύ, επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT Haber, με αφορμή το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια από την Αθήνα.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, στο ρεπορτάζ οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι «η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα αλλάξει τις ισορροπίες των συμφερόντων στο Αιγαίο κατά της Τουρκίας. Σήμερα λόγω των νησιών της η Ελλάδα κατέχει το 40% του Αιγαίου σε περίπτωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί στο 70%.

Yunanistan’ın 12 mil adımı Türkiye için ne anlama geliyor?

Ως αποτέλεσμα το ποσοστό της ανοιχτής θάλασσας θα μειωθεί στο 19% από το 50% που είναι σήμερα, ενώ τα τουρκικά χωρικά ύδατα θα είναι λιγότερα από το 10% του Αιγαίου. Η επιμονή της Ελλάδας για 12 μίλια στο Αιγαίο είναι ένα μέρος της προσπάθειας να εγκλωβίσει την Τουρκία σε μια στενή θαλάσσια ζώνη όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Αν. Μεσόγειο, και να την αποκλείσει από τις πηγές του φυσικού πλούτου. Η προσπάθεια της Ελλάδας να εμποδίσει τη έξοδο της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο ξεκίνησε όταν το 2010 βρέθηκαν κοιτάσματα αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου».

«H Ελλάδα με τις συνήθειες της από τον 19ο και 20ο αιώνα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα προκλητικό κλίμα και περιβάλλον σύγκρουσης και να φέρει τις χώρες της Δύσης στο Αιγαίο» ισχυρίστηκε δε δημοσιογράφος στο TRT Haber, με τους Τούρκους να επανέρχονται στον μεγάλο φόβο τους, δηλαδή τη συμμαχία Ελλάδας με μεγάλες δυτικές χώρες όπως το 1920…

«Στην Τουρκία φοβούνται ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο, και στην Κρήτη», γι’ αυτό την περασμένη εβδομάδα ο Χουλουσί Ακάρ και ο Ιμπραήμ Καλίν απείλησαν την Ελλάδα και με πόλεμο σε περίπτωση που επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη» σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης.

Επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα

Το άσπρο μαύρο έκανε για ακόμα μια φορά η Άγκυρα, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση «φωτογράφισε» ως υπαίτια την Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν χώρες στο ΝΑΤΟ οι οποίες έχουν μετατραπεί σε καταφύγια προδοτών ενώ παράλληλα αφήνουν πρόσφυγες να πεθάνουν στη θάλασσα.

«Στο Αιγαίο, τους σκοτώνουν ακόμη και σκόπιμα βυθίζοντας τα σκάφη τους, τους ξυλοκοπούν, τους ληστεύουν, τους εξευτελίζουν και τους αναγκάζουν να βγουν από τα σύνορά τους» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Και συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα, ορισμένες χώρες με τις οποίες είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης ή τον ΟΗΕ έχουν μετατραπεί σε καταφύγια προδοτών που διαφεύγουν από την τουρκική δικαιοσύνη. Δεν γίνεται καμία ενέργεια, κανένα ξεκάθαρο βήμα για να λογοδοτήσουν οι τρομοκράτες στη δικαιοσύνη».

«Δυστυχώς, οι χώρες αυτές βρίσκονται όμως σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Παρ’ όλες τις εικόνες, τους μάρτυρες, τις ειδήσεις και τις καταγγελίες, δυστυχώς δεν γίνεται κανένα βήμα προς αυτούς που ασκούν αυτή την καταπίεση» προσθέτει ο Τούρκος πρόεδρος.

Αντιθέτως υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι η χώρα που διασώζει τους μετανάστες στο Αιγαίο. «Χάρη στις επιχειρήσεις μας στο Αιγαίο, ο αριθμός των μεταναστών που διασώθηκαν από το χείλος του θανάτου φτάνει τους 20.000, μόνο πέρυσι», δήλωσε συγκεκριμένα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πρατήριο στην Αθήνα νόθευε τη βενζίνη με λάδι πετρελαίου – Τεράστιο το πρόστιμο

Τεράστιο πρόστιμο επιβλήθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αττική, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διενεργεία ελέγχου, διακινούσε νοθευμένο καύσιμο.Σύμφωνα με...

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνονται τα δώρα μετά την αύξηση

Από την 1η Απριλίου ξεκινά να εφαρμόζεται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για πλήρη απασχόληση σε...

Αυτό είναι το «πιο επικίνδυνο φυτό του κόσμου» – Γυναίκα το ακούμπησε και υποφέρει κάθε μέρα από αφόρητους πόνους

Το αποκαλούν και «φυτό αυτοκτονίας»Η Naomi Lewis είχε μια ατυχή συνάντηση με το φυτό Gympie-Gympie αφού έπεσε από το ποδήλατό της...

Δίκη Άλκη Καμπανού: Μητέρες κατηγορουμένων ζήτησαν συγγνώμη από τους γονείς του

Με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίζεται και σήμερα (30/3) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η δίκη για τη δολοφονία...

CNN: Γιατί οι Φινλανδοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι της Γης;

Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, η χώρα μου, η Φινλανδία, έχει τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στη Γη, ονομασία που...