Αρχική Οικονομία Προσφυγές κατά αποφάσεων της εφορίας με λίγα μόνο κλικ

Προσφυγές κατά αποφάσεων της εφορίας με λίγα μόνο κλικ

Τη δυνατότητα να προσφύγουν… εναντίον της εφορίας του με λίγα μόνο κλικ από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή έχουν πλέον οι φορολογούμενοι.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ, έστησε μια νέα πλατφόρμα στην οποία, από 1η Φεβρουαρίου 2023, οι προσφυγές μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά με τη χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης του Taxisnet.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει του νομικού καθεστώτος, η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική Αρχή.

Ωστόσο, εάν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.

3 στους 10 γλίτωσαν το πρόστιμο 

Με αυτόν τον τρόπο γλίτωσαν φόρους και πρόστιμα χιλιάδων ευρών 3 στους 10 φορολογουμεένους οι οποίοι αναζητώντας το δίκιο τους προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022.

Πόσοι προσέφυγαν το 2022

Οι φορολογούμενοι δικαιώθηκαν καθώς η ΔΕΔ, αφού εξέτασε τις υποθέσεις, ακύρωσε πρόστιμα, προσαυξήσεις και έξτρα φόρους που είχε επιβάλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για φορολογικές παραβάσεις. Στο 11μηνο του 2022 η ΔΕΔ ασχολήθηκε με 6.816 προσφυγές.

Πάντως, η ΔΕΔ, έκανε δεκτές εν μέρει ή εν όλω 1.855 προσφυγές, απέρριψε 4.366, ενώ 577 προσφυγές δεν πρόλαβε να τις ελέγξει εντός της προβλεπόμενης από τον νόμο προθεσμία και σιωπηρώς απορρίφθηκαν. Για 18 υποθέσεις δηλώθηκε παραίτηση και μπήκαν στο αρχείο ενώ σε εκκρεμότητα έμειναν 3.903 προσφυγές.

Από το 2013 που άρχισε να λειτουργεί μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο, η ΔΕΔ έχει δεχθεί πάνω από 80.000 προσφυγές από φορολογουμένους και επιχειρήσεις που αμφισβητούν αποφάσεις που έχουν υποβληθεί από τον φοροεισπρακτικό και φοροελεγκτικό μηχανισμό.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ- από τις 81.2480 υποθέσεις που παρεπέμφθηκαν στη ΔΕΔ εξετάστηκαν οι 77.345 κατά την περίοδο 2013-2022, εκ των οποίων 30.448 έχουν οδηγηθεί στα διοικητικά δικαστήρια.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2023

Στις ΗΠΑ, οι απώλειες ζωών ως αποτέλεσμα διαφόρων επιθέσεων με χρήση πυροβόλων όπλων ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες πριν ολοκληρωθεί το πρώτο...

Eurostat: Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα στη μείωση καταθέσεων σε επίπεδο ευρωζώνης

Οι Έλληνες είναι οι πιο ανήσυχοι σε επίπεδο ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στην αγορά«Πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Έλληνες (σε επίπεδο ευρωζώνης) στην…απόσυρση των...

Το τρικ που σκέφτηκαν οι κάτοικοι της πιο σκοτεινής πόλης στον κόσμο για να βλέπουν λίγο ήλιο

Η τεχνική που επινόησαν ονομάζεται SoslpeilΑνάμεσα στα βουνά της νότιας Νορβηγίας, περίπου 170 χιλιόμετρα μακριά από το Όσλο, βρίσκεται η μικρή πόλη Rjukan....

Βρετανία: Η κρίση του κόστους ζωής ωθεί κόσμο στα τυχερά παιχνίδια

Ορισμένοι Βρετανοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τυχερά παιχνίδια χρησιμοποιούν τα πρακτορεία στοιχηματισμού για να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής.Ορισμένοι Βρετανοί που...

Στρατιωτικές δαπάνες: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις υπερδυνάμεις

Κάθε Έλληνας πλήρωσε το 2022 713 δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες την ίδια στιγμή που ένας Γερμανός πληρώνει 642 δολάρια Τι...