Αρχική Πολιτική Προτάσεις του Μενέλαου Γερονικολού για τους πυρόπληκτους στη Μεσσηνία

Προτάσεις του Μενέλαου Γερονικολού για τους πυρόπληκτους στη Μεσσηνία

Οι πυρκαγιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα στο δήμο Οιχαλίας και στο δήμο Πύλου – Νέστορος, αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει συμβεί στη Μεσσηνία.
Άνθρωποι έχασαν σε μια στιγμή τα σπίτια τους, το φυσικό περιβάλλον του Νομού δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, ενώ η καταστροφή στον αγροτικό τομέα είναι ανυπολόγιστη.

Οι στιγμές που ζει ο νομός είναι ιστορικές, καθώς η πύρινη λαίλαπα έφερε στην επιφάνεια τις παθογένειες, τις ελλείψεις, τη διαχρονική απουσία ισχυρών πολιτικών που θα μας επέτρεπαν να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία μια φυσική καταστροφή.

Πριν κανείς όμως μιλήσει για τις ευθύνες και τα ελλείμματα, θα πρέπει να σταθεί σε εκείνα που αναδείχθηκαν μέσα από τις στάχτες και μας κάνουν περήφανους.

Η κοινωνική συνοχή και τα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, η αυτοθυσία και η αυταπάρνηση των εθελοντών του Νομού, οι άοκνες προσπάθειες των Πυροσβεστών και της αστυνομίας, το κύμα αλληλεγγύης και βοήθειας προς του πυρόπληκτους από απλούς πολίτες, είναι εκείνα που θα πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την καταστροφή.

Στην αντίπερα όχθη, όμως, η κρατική μηχανή, η πολιτεία και το πολιτικό μας σύστημα απέτυχε παταγωδώς. Ήταν και πάλι κατώτερο των περιστάσεων.

Το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έγινε παρανάλωμα του πυρός μέσα σε λίγες ώρες. Το θέαμα και η πολιτική διαχείριση του Πρωθυπουργού ήταν τραγική.
Το πολυδιαφημισμένο ισχυρό κράτος, που δήθεν παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, επίσης αποδείχθηκε ένας μύθος, που έγινε στάχτη μέσα σε λίγες ώρες.

Σε τοπικό επίπεδο, οι καταστροφικές πυρκαγιές απέδειξαν με οδυνηρό τρόπο ότι η Μεσσηνία δεν διαθέτει κανένα σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, δεν διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Το μόνο, δυστυχώς, που αποδείχθηκε ότι διαθέτει ο Νομός είναι ένα πολιτικό προσωπικό παρωχημένο, προσκολλημένο σε αντιλήψεις άλλων εποχών.
Το θέαμα κυβερνητικών βουλευτών του Νομού να κάνουν βόλτες στα μέτωπα των πυρκαγιών, να φωτογραφίζονται δίπλα στις στάχτες για επικοινωνιακούς λόγους, να υπόσχονται, ακόμα και την ώρα της καταστροφής, αεροπλάνα και πυροσβεστικά οχήματα στους συμπολίτες μας που έχαναν το βιoς τους, ήταν εξοργιστικό.

Είναι μια εικόνα που προκαλεί το κοινό αίσθημα, δείχνει ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού δεν έχουν αντιληφθεί το ρόλο τους, δείχνει ότι αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως ιθαγενείς.
Πλέον, μετά το καταστροφικό πέρασμα των πυρκαγιών, το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι αυτό του «αύριο».

Πρέπει άμεσα, για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, να σχεδιαστεί και υλοποιηθεί ένα ειδικό σχέδιο για την ανασυγκρότησή τους. Ένα σχέδιο που θα έχει βραχυπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Πρέπει άμεσα να υπάρξει μια γενναία οικονομική πολιτική, που όχι μόνο θα αποζημιώσει τους πληγέντες, αλλά θα τους δώσει κίνητρα και οικονομικές δυνατότητες, προκειμένου να επενδύσουν στον τόπο τους.
Πρέπει άμεσα να υπάρξει μια ισχυρή χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα έργα υποδομών τόσο αντιπυρικής όσο και αντιπλημμυρικής θωράκισης, προκειμένου οι τόποι μας να επιτέλους να προστατευτούν.

Καλούμε τους βουλευτές του Νομού, τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να σταματήσουν τα επικοινωνιακά και μικροπολιτικά παιχνίδια, να διεκδικήσουν τα αυτονόητα για τον τόπο τους.
Καλούμε τους βουλευτές της Μεσσηνίας να αναλογιστούν, έστω την ύστατη στιγμή, ότι εκείνο που προέχει είναι το αύριο του τόπου και των ανθρώπων του και όχι η πολιτική τους καριέρα.

Η επόμενη μέρα της καταστροφής στη Μεσσηνία θα αποδείξει σε ποια όχθη είναι ο καθένας μας.
Ποιοι είναι με τους πολίτες και όσους έχασαν το βιoς τους και ποιοι είναι προσκολλημένοι στις καρέκλες τους.

Καλαμάτα, 10/08/2021

Μενέλαος Γερονικολός
Υποψήφιος Βουλευτής Μεσσηνίας
Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Αλλαγής

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βιασμός ανήλικης από ιερέα: Της χρεώνει ψυχολογικά προβλήματα μέσω του δικηγόρου του

Παρά τα όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας για τον βιασμό της ανήλικης από τον ιερέα, με κυρίαρχο γεγονός τις δύο...

Φρίκη στις ΗΠΑ: Ανάγκαζε την κόρη της να ζει επί εβδομάδες με το πτώμα του πατέρα της

Μια γυναίκα συνελήφθη την Τρίτη σε ένα μικρό χωριό στο βόρειο Τέξας, αφότου η αστυνομία ανακάλυψε πως υποχρέωνε εδώ και πολλές...

Τράπεζα της Ελλάδος: Πάνω από 14 εκατ. οι τουρίστες στο 11μηνο του 2021 – Από ποιες χώρες ήρθαν οι περισσότεροι

Άνοδο κατά 96,8% στον αριθμό των τουριστών από το εξωτερικό την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021 με 14.324.000 ταξιδιώτες έναντι 7.278.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2020 δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.Ειδικότερα...

Χαμός με το νέο Εξοικονομώ: Επιδότηση και για επιπλέον αιτήσεις – Εξετάζεται ακόμη και παράταση

Στο «τραπέζι» παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στο νέο Εξοικονομώ, παρά το ότι δεν έχει λήξει ακόμα αυτή που «τρέχει».Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι σχεδόν...

Σιαμαία κοριτσάκια διαχωρίστηκαν μετά από δεκάωρη επέμβαση

Τα δύο κοριτσάκια μπορούν να ελπίζουν πλέον σε μια φυσιολογική ζωή Σιαμαία κοριτσάκια διαχωρίστηκαν μετά από δεκάωρη επέμβαση και οι γιατροί...