Αρχική Οικονομία Πρόταση για επιδότηση ρεύματος ανάλογα με το εισόδημα και έναν όρο

Πρόταση για επιδότηση ρεύματος ανάλογα με το εισόδημα και έναν όρο

Αλλαγές στις επιδοτήσεις ρεύματος το 2023 εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με περιορισμό των εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος μόνο προς τους πιο ευάλωτους. Η «ιδέα» έρχεται από την Ολλανδία, όπου εφαρμόζεται επιδότηση δύο σταδίων και επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος.Οι αλλαγές θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι προτάσεις της Κομισιόν αφορούν ένα μοντέλο τιμολόγησης σε δύο επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις κλίμακες επιδότησης ανάλογα με την κατανάλωση. Στην ευρωπαϊκή «εντολή» οι κλίμακες αλλάζουν και γίνονται ανάλογα με το εισόδημα. Δηλαδή, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», οι καταναλωτές θα λαμβάνουν πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή σε δύο στάδια. Αναλυτικά:

  • Το πρώτο στάδιο θα αφορά τους ευάλωτους καταναλωτές, όπου θα επιδοτείται το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τους καταναλωτές με μεσαία και υψηλά εισοδήματα με μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις, όπου εκεί θα προβλέπεται κλιμακωτή επιδότηση με την προϋπόθεση ότι θα μειώνουν όμως και την κατανάλωση.

Τι κάνει η Ελλάδα

Την ώρα που η Ολλανδία εφαρμόζει πλαφόν στη λιανική τιμή των ευάλωτων, η Ελλάδα εφαρμόζει πλαφόν στη χονδρική τιμή και μετά επιδότηση στα τιμολόγια των καταναλωτών.

Το ολλανδικό μοντέλο επίσης προβλέπει πως τα νοικοκυριά δεν πληρώνουν περισσότερο από μία ανώτατη τιμή για φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια και τηλεθέρμανση μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο χρήσης. Έτσι, τα νοικοκυριά λαμβάνουν έκπτωση στον λογαριασμό ενέργειας χωρίς όμως να ισχύει η έκπτωση που δινόταν προς όλους τους λογαριασμούς.

Σε ό,τι αφορά τις παραπάνω αλλαγές που προωθεί η Κομισιόν, η Αθήνα και το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι το πλέγμα των μέτρων θα παραμείνει ίδιο μέχρι και τον Ιούλιο του 2023.

Οι επιδοτήσεις ρεύματος Ιανουαρίου 2023 στην Ελλάδα

Αναλυτικά, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:

  • έως 500 κιλοβατώρες: 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα)
  • από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες: 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα / Όσοι ρίξουν τη μέση ημερήσια κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • πάνω από 1.001 κιλοβατώρες 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα / Όσοι ρίξουν τη μέση ημερήσια κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 ευρώ /MWh

Οι επιδοτήσεις για επαγγελματικά τιμολόγια

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 Euro/ΜWh. Απορροφούμε σχεδόν το 80% της αύξησης.
  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134Euro/MWh.
  • Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 Euro/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 Euro/MWh. Απορροφούμε έως το 92% της αύξησης.

Η αξία της επιδότησης για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για νοικοκυριά μόνο ανέρχεται σε 470 εκατ. ευρώ.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους τους οποίους θα προμηθεύσει με φυσικό αέριο, θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh. Το μέτρο αφορά σε 700.000 νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Πάροχοι ρεύματος: Οι τιμές Ιανουαρίου

Παρακάτω θα δείτε όλες τις τιμές για όλους τους παρόχους:

Εδώ το τιμολόγιο ΔΕΗ

Εδώ το τιμολόγιο Protergia

Εδώ το τιμολόγιο Elpedison

Εδώ το τιμολόγιο ΗΡΩΝ

Εδώ το τιμολόγιο Volterra

Εδώ το τιμολόγιο ΕΛΙΝ

Εδώ ανακοινώνεται το τιμολόγιο Volton

Εδώ το τιμολόγιο NRG

Εδώ το τιμολόγιο Φυσικό Αέριο Ελλάδος

Εδώ το τιμολόγιο Watt & Wolt

Εδώ το τιμολόγιο ΖΕΝΙΘ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μύκονος: Πώς θα «χτυπήσουν» τη μαφία – Μεταβαίνουν 100 αστυνομικοί στο νησί

Οι παρεμβάσεις στη Μύκονο έρχονται μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του 52χρονου αρχαιολόγου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την καταγγελία 48χρονης συναδέλφου...

Εκνευρισμός στην Τουρκία μετά το νέο «όχι» του Μενέντεζ για την πώληση των F-16

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι είναι στην Τουρκία μετά τη νέα, χθεσινή, άρνηση του Μπομπ Μενέντεζ στην πώληση των F-16 στην Τουρκία.Ο εκνευρισμός των...

Αμαλιάδα: 7χρονος έπαιζε με γεμάτη καραμπίνα και τραυμάτισε σοβαρά την 10χρονη αδερφή του

Σκάγια από καραμπίνα δέχτηκε μια 10χρονη στην Αμαλιάδα όταν ο 7χρονος αδερφός της έπαιζε με το όπλο του παππού όταν αυτό...

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ξεκινάει η υποβολή στο Taxinet

Το «στοίχημα» να προλάβει τον αρχικό της στόχο για έναρξη της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων πριν τις 25 Μαρτίου προσπαθεί να πετύχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων...

Τέμπη: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος

Το νομοσχέδιο για τα Τέμπη αναμένεται να εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023.Κατατέθηκε στη Βουλή το...