Αρχική Κόσμος Πρόταση – γρίφος από το Βρετανικό Μουσείο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Πρόταση – γρίφος από το Βρετανικό Μουσείο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου πρότεινε μια «συνεργασία του Παρθενώνα» με την Ελλάδα που θα μπορούσε να δει τα μάρμαρα να επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από περισσότερα από 200 χρόνια.

Τα γλυπτά – 17 μορφές και μέρος μιας ζωφόρου που διακοσμούσε τον 2.500 ετών ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη – τραβήχτηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία, και έκτοτε αποτελούν αντικείμενο μακροχρόνιας διαμάχης για το πού πρέπει να εκτεθούν.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Sunday Times Culture, ο Τζόναθαν Γουίλιαμς είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο ήθελε να «αλλάξει τη θερμοκρασία της συζήτησης» γύρω από τα μάρμαρα.

Ο Ουίλιαμς δήλωσε: «Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή «συνεργασία του Παρθενώνα» με τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα στην οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας».

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει πει ότι θα παραδώσει τα γλυπτά πίσω, με τον Ουίλιαμς να υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής.

Ωστόσο, είπε ότι «θέλουν να αλλάξουν τη θερμοκρασία της συζήτησης», προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να «βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν γύρω από την πολιτιστική ανταλλαγή ενός επιπέδου, έντασης και δυναμισμού που δεν έχει σχεδιαστεί μέχρι στιγμής».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα χαρούμε να δανειστούμε και να δανείσουμε. Είναι αυτό που κάνουμε».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει επανειλημμένα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προσφέροντας μάλιστα να δανείσει κάποιους από τους άλλους θησαυρούς της χώρας του στο Βρετανικό Μουσείο σε αντάλλαγμα.

Ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά είπε: «Τα μικρά βήματα δεν αρκούν. Θέλουμε μεγάλα βήματα».

Ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «βάση για εποικοδομητικές συνομιλίες» με την προσφορά «θετικής συνεργασίας του Παρθενώνα».

Και πρόσθεσε: «Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, η επιστροφή τους θα ήταν μια ιστορική πράξη. Θα ήταν σαν οι Βρετανοί να αποκαθιστούσαν την ίδια τη δημοκρατία».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Πόσο κοστίζει το καρναβάλι για μια οικογένεια σε δημοφιλείς προορισμούς

Από μέσα Ιανουαρίου και μετά είχαμε ήδη πολύ υψηλά ποσοστά προκρατήσεων, τουλάχιστον στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς και στις καρναβαλικές...

Εκτός σχεδίου: Μόνο σε… γειτονιά θα μπορεί να χτιστεί νέα κατοικία – Αυτές είναι οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος

Νέους κανόνες για τα άρτια οικόπεδα με “πρόσωπο” 25 μέτρα φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Μόνο σε… γειτονιά θα...

Γονικές παροχές και δωρεές στο «μικροσκόπιο» της εφορίας

Στο «μικροσκόπιο» βάζει η φορολογική διοίκηση τις αφορολόγητες γονικές παροχές και τις δωρεές ακινήτων και χρηματικών ποσών...

Οι καλύτερες και οι χειρότερες αεροπορικές εταιρείες – Ποιες «μαύρισαν» οι επιβάτες

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από επιβάτες, έδειξε τις καλύτερες και τις χειρότερες αεροπορικές εταιρείες με βάση...

Εντοπίστηκε νεκρό έμβρυο σε αποχέτευση στο κέντρο της Αθήνας

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα στην Αστυνομία μετά από αναφορά για εντοπισμό νεκρού εμβρύου σε σύστημα αποχέτευσης κτιρίου...