
Τα σενάρια που έρχονται από τον κλάδο της αρτοποιείας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη δεν είναι καλά. Η τιμή κιλού στο ψωμί αγγίζει τα 6 έως 8 ευρώ στη Γερμανία. Στην Ελλάδα οι φούρνοι δίνουν μάχη επιβίωσης.
Αμέτρητα είναι τα χρέη σε φούρνους ακόμη και τα παραδοσιακά τεφτέρια επέστρεψαν για τα καλά. Μειώθηκε κατά 20% η κατανάλωση.
Συνέπεια όλων των προβλημάτων είναι η μείωση της κατανάλωσης και πωλήσεων. Ετσι, σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα στο mega ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Aρτοποιών Ελλάδας, Μιχ. Μούσιος, η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή διαμορφώνεται ελεύθερα. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει το ψωμί από 1 ευρώ το τεμάχιο, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι στα 90 λεπτά ή 1,10 ευρώ και 1,20 ευρώ.
Ο κ. Μούσιος είπε ακόμη ότι η κατανάλωση του ψωμιού στα αρτοποιεία έχει μειωθεί κατά 20% την χρονιά που διανύουμε σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο επεσήμανε ότι στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα προϊόντα του φούρνου. Δηλαδή το 20% είναι ο τζίρος των αρτοποιών.
Ποιες είναι όμως οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα; Ο κ. Μούσιος ανέφερε: «Επάρκεια για το επόμενο διάστημα και σιτηρών και αλεύρων και ό,τι χρειάζεται για το ψωμί υπάρχει και δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα. Δεν ξέρουμε εάν θα συμβεί κάτι απρόοπτο. Θέμα επάρκειας αυτή τη στιγμή δεν τίθεται. Όσον αφορά στην επάρκεια του ψωμιού, δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση».
Πηγή: gargalianoionline.gr