Αρχική Ελλάδα Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οι αλλαγές στην καθημερινότητα για πάνω από 100.000 εργαζόμενους

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οι αλλαγές στην καθημερινότητα για πάνω από 100.000 εργαζόμενους

Το υπουργείο Εργασίας στοχεύει στη μείωση της αδήλωτης εργασίας, με στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν νέες ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες απευθύνονται σε εργαζομένους, επιχειρήσεις και φορείς και στοχεύουν στον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και κυρίως στον έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας. Παράλληλα, θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η ψηφιακή πλατφόρμα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2022, στο πλαίσιο υλοποίησης μίας σειράς από καινούργιες εφαρμογές, που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και οι οποίες θα έχουν ως στόχο να προετοιμάσουν το εργασιακό έδαφος και να θέσουν τις βάσεις για μία καθολική εφαρμογή του μέτρου που έχει ψηφιστεί και από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όπως έχει αναφερθεί και από τους αρμόδιους του υπουργείου, η συγκεκριμένη ψηφιακή κάρτα θα αποτελεί μία εφαρμογή στο κινητό, για τους εργαζόμενους και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές, για τις επιχειρήσεις. Οι δύο αυτές επιλογές θα είναι διασυνδεμένες με το σύστημα «Εργάνη» Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 8 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι ωφελούμενοι είναι περισσότεροι από 2 εκατ. μισθωτοί.

Η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει σε κλάδους της οικονομίας, στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ και αυτό υπολογίζεται περίπου για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο μέχρι το τέλος του έτος αναμένεται να ισχύσει σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Ποια είναι τα τρία βήματα για την εφαρμογή της Κάρτας Εργασίας

Οι ψηφιακές εφαρμογές του Εργάνη Ι (web apps), μέσω των οποίων ο εργαζόμενος μπορεί να παρακολουθεί τα ωράρια απασχόλησης, τις υπερωρίες και ότι τον απασχολεί και τον ενδιαφέρει, παρουσιάζονται σε λίγες εβδομάδες από το υπουργείο Εργασίας.

Όπως προαναφέρθηκε, τράπεζες και σούπερ μάρκετ θα είναι τα πρώτα εργασιακά πεδία στα οποία θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα και αυτό γιατί εκεί ήδη χρησιμοποιούνται συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους, τα οποία συνήθως είναι ηλεκτρονικά.

Ο σχετικός διαγωνισμός ήδη προετοιμάζεται από το υπουργείο Εργασίας για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Το ψηφιακό περιβάλλον της «κάρτας» θα τρέξει αρχικά στο Εργάνη Ι, μέχρι να ολοκληρωθεί το Εργάνη ΙΙ και να μεταφερθεί εκεί.

Σε απόλυτα πραγματικό χρόνο θα πραγματοποιείται η παρακολούθηση του ωραρίου εργασίας και όλων των στοιχείων που δηλώνει ο εργοδότης

Το τρίτο και τελευταίο βήμα στα τέλη του 2022 ή (το πιθανότερο) εντός του 2023, είναι η επέκταση της χρήσης της κάρτας σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού τομέα υποχρεωτικά.

Πως θα προσδιορίζεται ο μισθός

Ο μισθός, όπως έχει ανακοινωθεί θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας. Ωστόσο θα υπάρξουν και περεταίρω προβλέψεις ακόμα και για τα επαγγελματικά ταξίδια ή την έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασία σε περιβάλλον τηλεργασίας

Η νέα αυτή ψηφιακή εφαρμογή στον εργασιακό τομέα, θα ισχύει και στην τηλεργασία.

Ειδικότερα, ο εκάστοτε εργαζόμενος θα δηλώνει ψηφιακά την είσοδο και την έξοδο από τον υπολογιστή και την έναρξη και την λήξη της εργασίας του.

Η χρήση της ψηφιακής κάρτας στην τηλεργασία είναι κλειδί για να λειτουργήσει το «δικαίωμα της αποσύνδεσης», με τη συμπλήρωση του συμφωνημένου ωραρίου.

Τι θα ισχύει με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ελαστικό 8ωρο)

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ψηφιακή κάρτα και για την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Ο εργαζόμενος που δουλεύει 10ωρο για 4 ημέρες την εβδομάδα θα πρέπει να δηλώνεται με την «σύνδεση» και την «αποσύνδεση», δηλαδή την είσοδο και την έξοδο από το κατάστημα της τράπεζας ή του σούπερ – μάρκετ σε πραγματικό χρόνο.

Στόχος είναι να διασφαλίζεται το πραγματικό ωράριο εργασίας και να αποφεύγονται οι αυθαιρεσίες.

Το μόνο που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι το πώς θα πραγματοποιείται η διαδικασία της έναρξης και της λήξης της εργασίας ώστε να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες. Δηλαδή πως θα δηλώνεται το ωράριο σε πραγματικό χρόνο και ποιος ο ρόλος του εργοδότη.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Εκλογές 2023: Πότε θα στηθούν οι κάλπες – Τι αλλάζει με τις εκλογικές έδρες

Tην έναρξη της προεκλογικής περιόδου σήμανε η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη «μυρίζουν εκλογές» και αυτό που μένει τώρα είναι ο προσδιορισμός του χρόνου κατά...

Τι είναι αυτά τα μαύρα καλώδια που έχουν γεμίσει τους δρόμους της Αθήνας;

Μπορεί να μοιάζουν με εμπόδια στον δρόμο, αλλά η παρουσία τους είναι καθοριστική για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών.Δεν είναι λίγοι...

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε μπαίνει στους λογαριασμούς – Πώς υπολογίζεται

Αντίστροφη μέτρηση για το Δώρο Χριστουγέννων για μισθωτούς και άνεργους. Οι πληρωμές του Δεκεμβρίου.Μόνο 17 μέρες απομένουν για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι...

ΗΠΑ: Νεκρός σε χαντάκι βρέθηκε γιατρός που κατηγορείται ότι βίασε ασθενείς σε νάρκωση

Ένας γιατρός από τη Φλόριντα, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι βίαζε τις γυναίκες ασθενείς του, ενώ αυτές βρίσκονταν σε νάρκωση, βρέθηκε νεκρός...

Θεσσαλονίκη: Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον αστυνομικό που πυροβόλησε τον 16χρονο

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο άσκησε ο εισαγγελέας στον αστυνομικό, που πυροβόλησε και τραυμάτισε στο κεφάλι τον 16χρονο οδηγό...