Αρχική Ελλάδα Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οι αλλαγές στην καθημερινότητα για πάνω από 100.000 εργαζόμενους

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οι αλλαγές στην καθημερινότητα για πάνω από 100.000 εργαζόμενους

Το υπουργείο Εργασίας στοχεύει στη μείωση της αδήλωτης εργασίας, με στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν νέες ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες απευθύνονται σε εργαζομένους, επιχειρήσεις και φορείς και στοχεύουν στον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και κυρίως στον έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας. Παράλληλα, θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η ψηφιακή πλατφόρμα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2022, στο πλαίσιο υλοποίησης μίας σειράς από καινούργιες εφαρμογές, που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και οι οποίες θα έχουν ως στόχο να προετοιμάσουν το εργασιακό έδαφος και να θέσουν τις βάσεις για μία καθολική εφαρμογή του μέτρου που έχει ψηφιστεί και από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όπως έχει αναφερθεί και από τους αρμόδιους του υπουργείου, η συγκεκριμένη ψηφιακή κάρτα θα αποτελεί μία εφαρμογή στο κινητό, για τους εργαζόμενους και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές, για τις επιχειρήσεις. Οι δύο αυτές επιλογές θα είναι διασυνδεμένες με το σύστημα «Εργάνη» Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 8 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι ωφελούμενοι είναι περισσότεροι από 2 εκατ. μισθωτοί.

Η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει σε κλάδους της οικονομίας, στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ και αυτό υπολογίζεται περίπου για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο μέχρι το τέλος του έτος αναμένεται να ισχύσει σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Ποια είναι τα τρία βήματα για την εφαρμογή της Κάρτας Εργασίας

Οι ψηφιακές εφαρμογές του Εργάνη Ι (web apps), μέσω των οποίων ο εργαζόμενος μπορεί να παρακολουθεί τα ωράρια απασχόλησης, τις υπερωρίες και ότι τον απασχολεί και τον ενδιαφέρει, παρουσιάζονται σε λίγες εβδομάδες από το υπουργείο Εργασίας.

Όπως προαναφέρθηκε, τράπεζες και σούπερ μάρκετ θα είναι τα πρώτα εργασιακά πεδία στα οποία θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα και αυτό γιατί εκεί ήδη χρησιμοποιούνται συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους, τα οποία συνήθως είναι ηλεκτρονικά.

Ο σχετικός διαγωνισμός ήδη προετοιμάζεται από το υπουργείο Εργασίας για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Το ψηφιακό περιβάλλον της «κάρτας» θα τρέξει αρχικά στο Εργάνη Ι, μέχρι να ολοκληρωθεί το Εργάνη ΙΙ και να μεταφερθεί εκεί.

Σε απόλυτα πραγματικό χρόνο θα πραγματοποιείται η παρακολούθηση του ωραρίου εργασίας και όλων των στοιχείων που δηλώνει ο εργοδότης

Το τρίτο και τελευταίο βήμα στα τέλη του 2022 ή (το πιθανότερο) εντός του 2023, είναι η επέκταση της χρήσης της κάρτας σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού τομέα υποχρεωτικά.

Πως θα προσδιορίζεται ο μισθός

Ο μισθός, όπως έχει ανακοινωθεί θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας. Ωστόσο θα υπάρξουν και περεταίρω προβλέψεις ακόμα και για τα επαγγελματικά ταξίδια ή την έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασία σε περιβάλλον τηλεργασίας

Η νέα αυτή ψηφιακή εφαρμογή στον εργασιακό τομέα, θα ισχύει και στην τηλεργασία.

Ειδικότερα, ο εκάστοτε εργαζόμενος θα δηλώνει ψηφιακά την είσοδο και την έξοδο από τον υπολογιστή και την έναρξη και την λήξη της εργασίας του.

Η χρήση της ψηφιακής κάρτας στην τηλεργασία είναι κλειδί για να λειτουργήσει το «δικαίωμα της αποσύνδεσης», με τη συμπλήρωση του συμφωνημένου ωραρίου.

Τι θα ισχύει με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ελαστικό 8ωρο)

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ψηφιακή κάρτα και για την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Ο εργαζόμενος που δουλεύει 10ωρο για 4 ημέρες την εβδομάδα θα πρέπει να δηλώνεται με την «σύνδεση» και την «αποσύνδεση», δηλαδή την είσοδο και την έξοδο από το κατάστημα της τράπεζας ή του σούπερ – μάρκετ σε πραγματικό χρόνο.

Στόχος είναι να διασφαλίζεται το πραγματικό ωράριο εργασίας και να αποφεύγονται οι αυθαιρεσίες.

Το μόνο που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι το πώς θα πραγματοποιείται η διαδικασία της έναρξης και της λήξης της εργασίας ώστε να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες. Δηλαδή πως θα δηλώνεται το ωράριο σε πραγματικό χρόνο και ποιος ο ρόλος του εργοδότη.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ορειβάτης «σκόνταψε» σε θησαυρό με πολύτιμα πετράδια και τον παρέδωσε στις Αρχές

Ένας ορειβάτης «σκόνταψε» σε έναν θησαυρό από πολύτιμα πετράδια στις γαλλικές Άλπεις κατά τη διάρκεια μίας αναρρίχησης του. Ο ορειβάτης που δεν κατονομάζεται, ανακάλυψε τα...

Εταιρεία απέλυσε 900 υπαλλήλους μέσω zoom!

Την απόλυση του 9% των υπαλλήλων του, δηλαδή πάνω από 900 εργαζόμενους, ανακοίνωσε ο CEO της εταιρείας στεγαστικών δανείων Better.com, μέσω ενός webinar στο...

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς από κατασχέσεις

Οι μισθοί, οι συντάξεις και οι δηλωμένες ως ακατάσχετες καταθέσεις είναι ακατάσχετες ακόμα και αν κατατίθενται σε κοινούς λογαριασμούς με συνδικαιούχους που είναι οφειλέτες...

Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο ‑ Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ θα είναι ανοικτά τις δυο Κυριακές του Δεκεμβρίου τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες καταστημάτων...

Διάστημα: Ο αστεροειδής Νηρέας πλησιάζει τη Γη – Γιατί η NASA τον χαρακτηρίζει «δυνητικά επικίνδυνο»

Δεν είναι σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, είναι πραγματικότητα. Ένας αστεροειδής με όνομα «4660 Νηρέας», ο οποίος θεωρείται δυνητικά επικίνδυνος, θα μπει στην...