Αρχική Ελλάδα Πυρκαγιές στην Ελλάδα 1980 – 2020: Τα τελευταία 41 χρόνια έχει καεί...

Πυρκαγιές στην Ελλάδα 1980 – 2020: Τα τελευταία 41 χρόνια έχει καεί το 14% της Ελλάδας

Οι αριθμοί είναι εξόχως ανησυχητικοί και, αν μη τι άλλο, δείχνουν ότι κάτι κάνουμε λάθος σε ότι αφορά τόσο την πρόληψη, όσο και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ένας από τους πιο έμπειρους μελετητές ο κ. Αδριανός Γκουρμπάτσης Αντιστράτηγος και πρώην υπαρχηγός του ΠΣ, έχει καταγράψει μια εξόχως κατατοπιστική ανάλυση και αξιολόγηση για το διάστημα των 41 ετών από το 1980 έως και το 2020.

Τα συμπεράσματα της μελέτης του κ. Γκουρμπάτση εκτός από συγκλονιστικά είναι και αποκαλυπτικά για το λάθος δρόμο που ακολουθεί συνολικά το ελληνικό κράτος εδώ και δεκαετίες.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής μεταπολιτευτικά, αξίζει να σημειώσουμε ότι από το 1989 μέχρι σήμερα, προκλήθηκαν 56.326 δασικές πυρκαγιές, δηλαδή κάηκε συνολική έκταση 18.190.592 στρεμμάτων, που αντιστοιχεί στο 13,8% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας. Κάηκε δηλαδή έκταση ίση συνολικά με την συνολική έκταση της Πελοποννήσου και της Αττικής. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι από τα 100 άτομα που συλλαμβάνονται για εμπρησμό, τελικώς μόνο 12 καταδικάζονται. Οι πιο επικίνδυνες περιοχές στην Ελλάδα είναι η Ηλεία και η Βορειοανατολική Αττική.

Έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να διαβαστούν ένα προς ένα τα σημεία της συγκεκριμένης μελέτης.

Ακολουθούν τα βασικά συμπεράσματα της πολυετούς έρευνας του κ. Γκουρμπάτση:

• Η χειρότερη δεκαετία από το 1950 έως και τη δεκαετία του 2010 σε αριθμό δασικών πυρκαγιών / ανά έτος είναι η δεκαετία (1990 – 1999), με (1.728,6) περιστατικά, ενώ η χειρότερη σε καμένες εκτάσεις δεκαετία είναι η δεκαετία (2000 – 2009), με (599.351,4) στρέμματα

● Από τη μεταπολίτευση (1975) και μετά τριπλασιάστηκαν οι καμένες εκτάσεις. Ειδικότερα υπάρχει αύξηση τόσο του αριθμού των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου όσο και των καμένων εκτάσεων από τη δεκαετία του 1980 και εφεξής. Σ΄ αυτό συνετέλεσαν σημαντικά παράγοντες, όπως η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η αστικοποίηση και η εξ αυτής αλλαγή χρήσης γης (κυρίως οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων) σε περιοχές ζώνης μίξης πόλεων και δασικών εκτάσεων, δεδομένης της έλλειψης κτηματολογίου, δασολογίου, δασικών χαρτών κλπ.

● Ο συνολικός αριθμός των καμένων εκτάσεων από τη μεταπολίτευση (1975 – 2020) ανέρχονται (19.323.462) στρέμματα και οι εκτάσεις αυτές κάηκαν από τον συνολικό αριθμό των (60.176) δασικών πυρκαγιών.

● Κατά το υπό έρευνα διάστημα των 41 ετών (1980-2020) έχει καταστραφεί από τις συνολικά προκληθείσες (56.326) δασικές πυρκαγιές συνολική έκταση (18.190.592) στρεμμάτων, που αντιστοιχεί στο 13,8% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας. Κάηκε δηλαδή έκταση ίση συνολικά με την συνολική έκταση της Πελοποννήσου και της Αττικής.

● Ο μέσος ετήσιος αριθμός των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα κατά το υπό έρευνα διάστημα των 41 ετών είναι (1.373,8), ενώ ο μέσος ετήσιος αριθμός των καμένων αγροτοδασικών εκτάσεων είναι (443.672,9) στρέμματα.

Στην Αττική προκαλείται η 1 σχεδόν στις 6 από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές της επικράτειας και σ΄ αυτήν καταστρέφεται το 6,3% του συνολικού αριθμού των καμένων εκτάσεων στην επικράτεια.

● Από τον συνολικό αριθμό των (56.326) δασικών πυρκαγιών που προκλήθηκαν και το υπό έρευνα διάστημα των 41 ετών έχασαν τη ζωή τους (250) άνθρωποι και υπέστησαν σοβαρό τραυματισμό (εγκαύματα) άλλοι (102) άνθρωποι. Δηλαδή κατά το υπό έρευνα χρονικό διάστημα στην Ελλάδα κάθε χρόνο κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους από δασικές πυρκαγιές (6) άνθρωποι (1 θύμα / νεκρός κάθε μήνα κατά την αντιπυρική περίοδο) και τραυματίζονται σοβαρά άλλοι (3) περίπου (1 εγκαυματίας κάθε 2 μήνες κατά την αντιπυρική περίοδο).

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων (νεκρών) από δασικές πυρκαγιές έχασαν τη ζωή τους σε ανοιχτό (εξωτερικό) χώρο.

● Το 1 στα 2 θύματα (νεκροί), δηλαδή τα μισά θύματα από δασικές πυρκαγιές στην Επικράτεια απώλεσαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που προκλήθηκε στην Αττική. ● Από τις 10 μεγαλύτερες σε καμένες εκτάσεις δασικές πυρκαγιές, πλέον των 4 πυρκαγιών προκαλούνται τον μήνα Ιούλιο, άλλες περίπου 4 προκαλούνται τον Αύγουστο, η 1 τον Σεπτέμβριο και άλλη 1 τους λοιπούς μήνες.

Από τις 10 φονικότερες δασικές πυρκαγιές, οι 5 προκλήθηκαν τον Αύγουστο, οι 3 τον Ιούλιο και από 1 τον Σεπτέμβριο και Ιούνιο.

● Από τις 100 δασικές πυρκαγιές που προκαλούνται στην Ελλάδα στις (26) πυρκαγιές δεν διακριβώνονται τα αίτια πρόκλησής τους, πλέον των (64) πυρκαγιών οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια (εμπρησμό από αμέλεια και εμπρησμό από πρόθεση) και σχεδόν οι 10 οφείλονται σε τυχαία ή φυσικά αίτια.

● Στους 100 δράστες για την πρόκληση ισάριθμων εγκλημάτων εμπρησμού σε δάση (είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια) καταδικάζονται μόνον οι (12) κατηγορούμενοι αυτών.

● Ο διωκτικός μηχανισμός του ΠΣ (Δ.Α.Ε.Ε. και Ανακριτικά Γραφεία) είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικός και ανεπαρκής επιχειρησιακά για την πάταξη του εγκλήματος του εμπρησμού σε δάση (από πρόθεση και από αμέλεια). Ειδικά για το έτος 2021 (Α΄ εξάμηνο) συλλαμβάνεται στα όρια του αυτοφώρου 1 δράστης για κάθε 250 δασικές πυρκαγιές (αδικήματα).

Η φονικότερη δασική πυρκαγιά στην Ελληνική Ιστορία αλλά και η 2η παγκοσμίως στον 21ο αιώνα προκλήθηκε στην Βορειοανατολική Αττική (Νταού Πεντέλης – Ν. Βουτζάς – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι) στις 23 Ιουλίου 2018 από εγκληματική αμελή συμπεριφορά(καύση υπολειμμάτων κλαδιών) σε ημέρα που ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν πολύ υψηλός (Κατηγορία 4) με αποτέλεσμα (102) νεκρούς και (58) σοβαρά εγκαυματίες.

● Οι περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών από δασικές πυρκαγιές παρατηρούνται στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στην Βορειοανατολική Αττική.

Επίσης η Βορειοανατολική Αττική είναι η πιο πυρόπληκτη Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Αττικής.

● Η πιο πυρόπληκτη Περιφέρεια της Ελλάδας τόσο σε αριθμό δασικών πυρκαγιών όσο και σε καμένες εκτάσεις κατά τα τελευταία 21 έτη είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και εντός αυτής η πιο πυρόπληκτη Περιφερειακή Ενότητα είναι η Π.Ε. Ηλείας.

● Η Πελοπόννησος είναι η Περιφέρεια της Ελλάδας με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις από τις πιο καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

● Οι περισσότερες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές προκλήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες καταστροφές καταγράφηκαν το έτος 2007 (όχι μόνον πανελλαδική αλλά και πανευρωπαϊκή πρωτιά) και ακολουθούν τα έτη 2000 και 1988 κλπ

● Οι περισσότερες καμένες εκτάσεις (περίπου 1.000.000 στρέμματα και άνω) παρατηρούνται σε έτη με έντονη ξηρασία ή και πολιτική δραστηριότητα, όπως διενέργεια βουλευτικών εκλογών (18/10/1981, 2/6/1985, 1988, 9/4/2000, 16/9/2007).

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι όλες αυτές τις δεκαετίες επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια λάθη στις ίδιες ακριβώς περιοχές…

newsbomb.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Θρίλερ στο Μπρονξ: Αλβανός ηθοποιός έπεσε από τον 6ο όροφο μαζί με τη σύζυγό του – Έγραφε βιβλίο για να γίνει σενάριο στο Netflix

Ένας πατέρας δύο παιδιών έπεσε μαζί με τη σύζυγό του από τον έκτο όροφο κτιρίου στο Μπρονξ των ΗΠΑ και πρόκειται...

Λας Βέγκας: Γιγαντώνεται το μυστήριο στη Λίμνη Μιντ που στεγνώνει και ξεβράζει ανθρώπινα οστά

Ολο και περισσότερα ανθρώπινα λείψανα εντοπίζονται στην χτυπημένη από την ξηρασία Λίμνη Μιντ ανατολικά του Λας Βέγκας.Για τέταρτη φορά από τον...

ΗΠΑ: Θρίλερ με πάρκο που «καταπίνει» ανθρώπους – 11 εξαφανίσεις σε 10 χρόνια

Ανατριχιαστικές είναι οι ιστορίες που κρύβει ένα εθνικό πάρκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν εξαφανιστεί έντεκα, με αποτέλεσμα -φυσικά- να κυκλοφορούν όλων των...

Στο 11,6% ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο – «Έκρηξη» σε ενέργεια, μεταφορές και είδη διατροφής

Μικρή πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, με τον πρωταθλητή των ανατιμήσεων...

Χαλκιδική: Ελαιοχρωματιστής μεταμόρφωσε το χωριό του ζωγραφίζοντας τενεκεδένιες γλάστρες που δείχνουν τους κατοίκους

Τον λένε Στέλιο Παπαγιάννη, είναι ελαιοχρωματιστής και αποφάσισε επιστρατεύοντας τη φαντασία του να μεταμορφώσει το χωριό του που είναι το Παλιούρι Χαλκιδικής. Πήρε στα...