Αρχική Κόσμος QatarGate: Βαλίτσες με δώρα και συναντήσεις στο La Mamounia – Ο «αμαρτωλός»...

QatarGate: Βαλίτσες με δώρα και συναντήσεις στο La Mamounia – Ο «αμαρτωλός» ρόλος του Μαρόκου

H ίδια εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιήθηκε από Κατάρ και Μαρόκο για διαφορετικούς λόγους, αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα της Le Soir.

Ο φάκελος διαφθοράς που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο καθιερώνει τη σύνδεση του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι με τις μυστικές υπηρεσίες του βασιλείου του Μαρόκου.

Πριν από το Κατάρ, το Μαρόκο, γράφει το δημοσίευμα και συνεχίζει: Οι υποψίες όχι μόνο για απόπειρες παρέμβασης αλλά και διαφθοράς από μια τρίτη χώρα στην καρδιά της Ευρώπης ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει μια έρευνα το 2021 με την κρατική ασφάλεια του Βελγίου να απευθύνεται στην ομοσππονδιακή Εισαγγελία στις 12 Ιουλίου.

Τότε αναλαμβάνει ο δικαστής Michel Claise και η έρευνα ανατέθηκε στην ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία και το Κεντρικό Γραφείο της για την Καταστολή της Διαφθοράς (OCRC). Ακόμα κι αν το Κατάρ έχει επισημανθεί από τις 9 Δεκεμβρίου, ως ύποπτο ότι (κατάχρηση) της επιρροής του για να κερδίσει την εύνοια των θεματοφυλάκων της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, το Μαρόκο βρίσκεται επίσης στον οδικό χάρτη όσων ερευνούν τις υποθέσεις διαφθοράς.

Με βάση δικαστικά έγγραφα, διάφορες πηγές και έρευνα για ανοιχτές πηγές, οι Le Soir και Knack αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για τον ρόλο του Μαρόκο και της μυστικής υπηρεσίας του στην παρέμβαση τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ).

Στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου κατά της συζύγου και της κόρης του κ. Παντσέρι, ο δικαστής εξηγεί ότι υποπτεύεται τον κ. Παντσέρι «για πολιτική παρέμβαση σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου, έναντι αμοιβής».

Με την επιφύλαξη της ρητής και προφανούς επιφύλαξης του τεκμηρίου αθωότητας, οι βελγικές αρχές αναφέρονται στα αποτελέσματα των τηλεφωνικών υποκλοπών για να διευκρινίσουν ότι η σύζυγος και η κόρη του κ. Παντσέρι ήταν αυτές που μετέφεραν τα «δώρα» του Μαρόκου προς τον πρέσβη στην Πολωνία, τον Abderrahim Atmoun, φίλο του Παντσέρι.

Ωστόσο, οταν ρωτήθηκαν, ούτε ο Atmoun ούτε η πρεσβεία του Μαρόκου στις Βρυξέλλες απάντησαν.

Δημοσίευμα μάλιστα της La Repubblica αναφέρεται σε μία σκηνή που διαδραματίστηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο La Mamounia, μεταξύ του Παντσέρι, της κόρης και της γυναίκας του, με την κόρη να κοιτά τις βαλίτσες γεμάτες με… δώρα και να ρωτά «Μαμά, πώς στο διάολο φέρνουμε το δώρο του Atmoun;»

Έντονο λόμπινγκ

Το ενδiαφέρον του βασιλείου του Μαρόκο για τον Παντσέρι δεν είναι κάτι καινούργιο, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που κυκλοφόρησαν μεταξύ 2014 και 2015 από έναν χάκερ που αποκαλούσε τον εαυτό του Chris Coleman. Σε «επείγον» σημείωμα του Οκτωβρίου 2011 που απέστειλε η Μαροκινή Αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ραμπάτ, αναφέρεται ότι «στο περιθώριο της συνόδου ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο», τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος της αποστολής είχε μια «άτυπη συνάντηση» με τον σύμβουλο του κ. Παντσέρι, μεταφέροντας μήνυμα «προσοχή των μαροκινών αρχών».

Σκοπός αυτού του σημειώματος είναι να προετοιμάσει την επίσκεψη που ο ευρωβουλευτής του S&D Παντσέρι –τότε πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ του Μαγκρέμπ– πρόκειται να πραγματοποιήσει στο Μαρόκο δύο εβδομάδες αργότερα. Προγραμματίζεται μια λεπτή στάση στο Τιντούφ, όπου είναι βρίσκονται πολλοί προσφυγικοί καταυλισμοί Σαχράουι. Απαραίτητο βήμα για τη διατήρηση της εικόνας της ουδετερότητας του ευρωβουλευτή: «Η επίσκεψη στο Tindouf είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του κ. Panzeri με την Αλγερία και την Polisario, αφού η τελευταία τον κατηγόρησε ότι είναι φιλομαροκινός». Το Μέτωπο Polisario αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας.

Όπως συνοψίζει το παραπάνω σημείωμα, όλοι συμφωνούν πως «δεν είναι προς το συμφέρον του Μαρόκου να εκληφθεί ο κ. Panzeri ως τέτοιος (φιλομαροκινός, σημείωμα του συντάκτη). «Η διατήρηση καλών σχέσεων τόσο με τους Αλγερινούς όσο και με τους Μαροκινούς, ένας καταξιωμένος πολιτικός που μπορεί να διεκδικήσει «μια μακροπρόθεσμη πολιτική ατζέντα, που πραγματοποιείται (…) πάντα με τακτ και μαεστρία».

Παντσέρι: στενός φίλος του Μαρόκου

Σε άλλο τηλεγράφημα, από τον Ιανουάριο του 2013 αυτή τη φορά, η Αποστολή στην ΕΕ υποβάλει στην κυβέρνησή της έναν οδικό χάρτη για την προώθηση των «συμφερόντων του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2013». Οργάνωση συζητήσεων και σεμιναρίων, ξεναγήσεις…

Ο σκοπός αυτού του σχεδίου είναι να «αντιδράσει στον αυξανόμενο ακτιβισμό των αντιπάλων μας εντός του ΕΚ». Και, ειδικότερα, το να παρακολουθούμε την έκθεση ότι ο Βρετανός ευρωβουλευτής Τσαρλς Τάνοκ, «γνωστός για τις θέσεις του υπέρ του Πολισάριο», είναι να γράψει για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Σαχάρα. Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές στο μενού, αλλά η αποστολή σκοπεύει να «συντονίσει τη δράση της με τον πρόεδρο της αντιπροσωπείας του Μαγκρέμπ στο ΕΚ, κ. Αντώνιο Παντσέρι, στενό φίλο του Μαρόκου, προκειμένου να μειώσει το πεδίο επιβλαβών επιπτώσεων του έργου Tannock θα μπορούσε να αποτελέσει».

Ανέβασαν ταχυτητα το 2019

Μερικά χρόνια μετά από αυτές τις ενέργειες πίεσης και τα δύο μέρη αποφάσισαν να ανεβάσουν ταχύτητα.

Το 2019 για την ακρίβεια. Έτος που ο Πιερ Αντόνιο Πάντσερι δεν επανεκλέγεται. Σύμφωνα με τις ομολογίες του πρώην βοηθού του Francesco Giorgi ενώπιον της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας και στη συνέχεια ενώπιον του δικαστή, ο πρώην ευρωβουλευτής βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ο Panzeri θα είχε τότε μια μυστική συμφωνία με την DGED, τις εξωτερικές υπηρεσίες πληροφοριών του Μαρόκου, μέσω του διπλωμάτη Atmoun. Πηγαίνουν αρκετές φορές στο Ραμπάτ. Ερωτηθείς σχετικά με αυτό το σημείο, ο Me Laurent Kennes, ο δικηγόρος του κ. Panzeri, απάντησε “δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει δεδομένης της κράτησης του πελάτη του”. Ο Atmoun, ο άνθρωπος-κλειδί στον τομέα του Μαρόκου, που αναφέρεται στο έγγραφο που στάλθηκε στην ιταλική δικαιοσύνη, λάμβανε τις εντολές του από άλλο άτομο…

«Ένας επικίνδυνος τύπος. Είναι με αυτούς τους όρους που κάποιος κοντά στην υπόθεση παραπέμπει στον Mohamed B. Ένας μυστικός πράκτορας της DGED. Αυτός ο αξιωματούχος θα ήταν ο πράκτορας που θα συναλλάσσονταν με τον διπλωμάτη Abderrahim Atmoun. Από το Ραμπάτ ο Μοχάμεντ Μπ. έδινε τις εντολές του.

Η Le Soir και το Knack είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι αυτός ο μαροκινός μυστικός πράκτορας είχε ήδη αφήσει το στίγμα του στη Γαλλία. Σε μια ασυνήθιστη περίπτωση παράνομης διακίνησης “φύλλων S” (σ.σ. πληροφορίες για την Κρατική Ασφάλεια), εμπιστευτικά αρχεία που υποτίθεται ότι καθοδηγούν τη γαλλική αστυνομία ενημερώνοντάς την, για παράδειγμα, ότι το τάδε άτομο είναι γνωστό για θρησκευτικό ριζοσπαστισμό ή ακόμη και για πράξεις τρομοκρατίας. Τα περισσότερα από τα έντυπα S εκδίδονται από τις γαλλικές εσωτερικές υπηρεσίες πληροφοριών (το DGSI). Βασικές πληροφορίες για ένα διεθνές αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Liberation, ο Μοχάμεντ Μπ. ήταν, γύρω στο 2015-2016, ο τελικός παραλήπτης των εντύπων «100 έως 200» S, που δόθηκαν από έναν αρχηγό της Συνοριακής Αστυνομίας (PAF) που εδρεύει στο αεροδρόμιο του παρισίου Orly. Ο μαροκινός μυστικός πράκτορας, μέσω ενός τρίτου άνδρα, διευθυντή της ασφάλειας του αεροδρομίου, θα είχε κοροϊδέψει τον Γάλλο αστυνομικό σε σημείο να απομυζήσει αυτές τις άκρως απόρρητες πληροφορίες για λογαριασμό του βασιλείου του Μαρόκο.

Η νομική διαδικασία που κινήθηκε στη Γαλλία έδειξε ειδικότερα ότι ο Mohamed B. και ο «αναπληρωτής» του στο Orly είχαν προσκαλέσει τον Γάλλο αστυνομικό και την οικογένειά του για διακοπές στο Μαρόκο τρεις φορές. Συμπεριλαμβάνονται αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία 4 αστέρων, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα. Ο καπετάνιος του PAF είχε και πάλι προσκληθεί σε νέο ταξίδι από τον πράκτορα της DGED, αυτή τη φορά στην Ουγκάντα, αλλά συνελήφθη λίγο πριν την απογείωση.

Μετά από αυτή την ιστορία για την οποία ο Μοχάμεντ Μπ. δεν διώχθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Πριν ξαναεμφανιστεί σήμερα στον φάκελο της διαφθοράς που έχει ανοίξει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Γιάννης Λάσκαρης-Επικεφαλής συνδυασμού Επανεκκίνηση για τον Δήμο ΜεσσήνηςΈνα σοβαρό πρόβλημα που αποτελεί την βασική αιτία της πληθυσμιακής αφαίμαξης και της εγκατάλειψης...

Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει σόου – Θέλει να πάει στο δικαστήριο με χειροπέδες

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι εφόσον αναγκαστεί να πάει στο δικαστήριο και να παραδοθεί στις Αρχές για να του...

Τρένα: Πώς έγινε η επιστροφή στις ράγες – Στα πίσω βαγόνια οι επιβάτες

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης ξεκίνησαν τα δρομολόγια των τρένων, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.Τα ξημερώματα της Τετάρτης, τρεις εβδομάδες μετά την...

Περιοδεία του ΚΚΕ στους Ρομά της Αγίας Τριάδας

Η άθλια κατάσταση που επικρατεί σε καταυλισμούς Ρομά στη χώρα δείχνει ότι οι σοσιαλιστικές χώρες, παρά τα προβλήματά τους, είχαν πριν από 35 χρόνια...

Σημαντικά χαμηλότερη η τιμή ρεύματος τον Απρίλιο. Πόσο κοστίζει η κιλοβατώρα ανά εταιρεία

Σημαντικά χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο ανακοίνωσαν οι περισσότεροι προμηθευτές ρεύματος σε συνέχεια της αποκλιμάκωσης των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο...