Αρχική Ελλάδα ΡΑΕ: Αλλάζουν τα τιμολόγια ρεύματος- Τι θα πληρώνουν οι καταναλωτές

ΡΑΕ: Αλλάζουν τα τιμολόγια ρεύματος- Τι θα πληρώνουν οι καταναλωτές

Τι προβλέπει η πρόταση του Προέδρου της ΡΑΕ Θανάση Δαγούμα για να μπει τάξη στην αγορά ηλεκτρισμού – Ποιες είναι οι ενστάσεις της ΔΕΗ και της Protergia

Νέους κανόνες τιμολόγησης με ορισμένες ενστάσεις κυρίως από την πλευρά της ΔΕΗ αλλά και της Protergia συναντά η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για αλλαγή στη μεθοδολογία χρέωσης των καταναλωτών προκειμένου να προστατευθούν από τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

Την Παρασκευή σε έκτακτο call μεταξύ της Ολομέλειας και 37 στελεχών της αγοράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θανάσης Δαγούμας παρουσίασε στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας την νέα φιλοσοφία τιμολόγησης που περιλαμβάνει την κατάργηση των παγίων, τον έλεγχο των εταιρειών και την εφαρμογή ενός σταθερού τιμολογίου δίχως ρήτρες και ενός κυμαινόμενου με ρήτρα.

Η διαφορά είναι ότι το τελευταίο θα περιλαμβάνει πλαφόν 30% μέχρι του οποίου οι καταναλωτές θα πληρώνουν την διαφορά. Πάνω από αυτό, τη διαφορά θα επωμίζονται οι πάροχοι ηλεκτρισμού -εφόσον παρατηρούνται ανατιμήσεις με βάση τις τιμές χονδρεμπορικής- ενώ κάτω από αυτό θα κερδίζουν. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν η οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ-τιμή χονδρεμπορικής) είναι 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ο καταναλωτής θα χρεωθεί άνοδο τιμών μέχρι 30% στο κόστος ρεύματος που δικαιολογείται από τις διακυμάνσεις της αγοράς δηλαδή 104 ευρώ. Πάνω από αυτό το όριο, το κόστος θα το επωμίζεται η εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ μελετά το ενδεχόμενο να μην υπάρχει μόνο ρήτρα ΟΤΣ αλλά και ρήτρα ρύπων (CO2) ή ακόμη και αερίου ώστε να δίνει μεγαλύτερες επιλογές στον καταναλωτή.

Σήμερα αρκετοί προμηθευτές εμφανίζουν χαμηλά ονομαστικά τιμολόγια, τα οποία όμως εκτινάσσονται λόγω ρητρών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην γνωρίζουν τι πληρώνουν, πώς να υπολογίσουν την διαφορά αλλά και τι τους συμφέρει.

Άλλωστε είναι κοινή πεποίθηση ότι οι καταναλωτές δυσκολεύονται να κατανοήσουν τεχνικούς όρους (π.χ ρήτρες ΟΤΣ, ρύπων κ.α) που περιλαμβάνονται στα συμβόλαια, πίσω από τους οποίους κρύβονται οι γενναίες αναπροσαρμογές των λογαριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση της ΡΑΕ για κατάργηση των παγίων η διοίκηση της ΔΕΗ, έχει ενστάσεις καθώς διαθέτει μεγάλη πελατειακή βάση με σταθερά τιμολόγια ενώ ανάλογη στάση τηρεί και η Protergia. Επίσης η εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου δια του εκπροσώπου της κ. Ντίνου Μπενρουμπή κατά την πρόσφατη διαδικτυακή ενημέρωση, εμφανίστηκε αρνητική και στο θέμα της κατάργησης της ρήτρας απομάκρυνσης από τα δίκτυα, θέμα μάλιστα το οποίο έχει προσβάλλει και στα δικαστήρια για παλαιότερη απόφαση της ΡΑΕ.

Η Αρχή ζητά διαφανείς και ξεκάθαρους κανόνες στα τιμολόγια προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις υπέρογκες αυξήσεις και να γνωρίζουν με ακρίβεια τι πληρώνουν στο λογαριασμό τους.

Ζητά επίσης να υπάρχει ενημέρωση προς τους πελάτες εφόσον πρόκειται να μεταβληθούν τα τιμολόγια για αυτό και έγινε σύσταση και στη ΔΕΗ, η οποία από αρχές Αυγούστου θα ενσωματώσει την ρήτρα ΟΤΣ, λέγοντας ότι όφειλε να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις αναπροσαρμογές.

Η πρόταση του Ρυθμιστή αναμένεται να βγει εντός των επομένων ημερών σε διαβούλευση καθώς η εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής ως αποτέλεσμα της κούρσας των τιμών των καυσίμων, του διοξειδίου του άνθρακα και των υψηλών θερμοκρασιών, επιτάσσουν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Έρευνα: Ο «έκτος μαζικός αφανισμός» θα είναι χειρότερος από ό,τι πιστευόταν

O «έκτος μαζικός αφανισμός», που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή, θα είναι χειρότερος από ό,τι έδειχναν οι έρευνες που είχαν γίνει...

Αυτός είναι ο «Δρόμος του Θανάτου» στην Τουρκία -Φοβίζει όλους τους οδηγούς

Οι απότομες στροφές με τη μηδενική ορατότητα και τα δεκάδες στενά τούνελ εκτινάζουν το βαθμό επικινδυνότητας του δρόμου και προκαλούν τρόμο...

Πανελλαδικές: Στην τελική ευθεία – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Οι υποψήφιοι βρίσκονται στην τελική ευθεία να δώσουν τη δική τους μάχη για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα...

Κοινωνικός Τουρισμός: Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές – Δικαιούχοι, παραδείγματα

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, στις 10:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κοινωνικού...

ΕΦΚΑ: Ασφάλιση Υγείας με 724 ευρώ – Ποιους αφορά

Λήγει μεθαύριο 31/3 η ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές...