Αρχική Ελλάδα ΡΑΕ: Αλλάζουν τα τιμολόγια ρεύματος- Τι θα πληρώνουν οι καταναλωτές

ΡΑΕ: Αλλάζουν τα τιμολόγια ρεύματος- Τι θα πληρώνουν οι καταναλωτές

Τι προβλέπει η πρόταση του Προέδρου της ΡΑΕ Θανάση Δαγούμα για να μπει τάξη στην αγορά ηλεκτρισμού – Ποιες είναι οι ενστάσεις της ΔΕΗ και της Protergia

Νέους κανόνες τιμολόγησης με ορισμένες ενστάσεις κυρίως από την πλευρά της ΔΕΗ αλλά και της Protergia συναντά η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για αλλαγή στη μεθοδολογία χρέωσης των καταναλωτών προκειμένου να προστατευθούν από τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

Την Παρασκευή σε έκτακτο call μεταξύ της Ολομέλειας και 37 στελεχών της αγοράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θανάσης Δαγούμας παρουσίασε στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας την νέα φιλοσοφία τιμολόγησης που περιλαμβάνει την κατάργηση των παγίων, τον έλεγχο των εταιρειών και την εφαρμογή ενός σταθερού τιμολογίου δίχως ρήτρες και ενός κυμαινόμενου με ρήτρα.

Η διαφορά είναι ότι το τελευταίο θα περιλαμβάνει πλαφόν 30% μέχρι του οποίου οι καταναλωτές θα πληρώνουν την διαφορά. Πάνω από αυτό, τη διαφορά θα επωμίζονται οι πάροχοι ηλεκτρισμού -εφόσον παρατηρούνται ανατιμήσεις με βάση τις τιμές χονδρεμπορικής- ενώ κάτω από αυτό θα κερδίζουν. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν η οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ-τιμή χονδρεμπορικής) είναι 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ο καταναλωτής θα χρεωθεί άνοδο τιμών μέχρι 30% στο κόστος ρεύματος που δικαιολογείται από τις διακυμάνσεις της αγοράς δηλαδή 104 ευρώ. Πάνω από αυτό το όριο, το κόστος θα το επωμίζεται η εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ μελετά το ενδεχόμενο να μην υπάρχει μόνο ρήτρα ΟΤΣ αλλά και ρήτρα ρύπων (CO2) ή ακόμη και αερίου ώστε να δίνει μεγαλύτερες επιλογές στον καταναλωτή.

Σήμερα αρκετοί προμηθευτές εμφανίζουν χαμηλά ονομαστικά τιμολόγια, τα οποία όμως εκτινάσσονται λόγω ρητρών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην γνωρίζουν τι πληρώνουν, πώς να υπολογίσουν την διαφορά αλλά και τι τους συμφέρει.

Άλλωστε είναι κοινή πεποίθηση ότι οι καταναλωτές δυσκολεύονται να κατανοήσουν τεχνικούς όρους (π.χ ρήτρες ΟΤΣ, ρύπων κ.α) που περιλαμβάνονται στα συμβόλαια, πίσω από τους οποίους κρύβονται οι γενναίες αναπροσαρμογές των λογαριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση της ΡΑΕ για κατάργηση των παγίων η διοίκηση της ΔΕΗ, έχει ενστάσεις καθώς διαθέτει μεγάλη πελατειακή βάση με σταθερά τιμολόγια ενώ ανάλογη στάση τηρεί και η Protergia. Επίσης η εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου δια του εκπροσώπου της κ. Ντίνου Μπενρουμπή κατά την πρόσφατη διαδικτυακή ενημέρωση, εμφανίστηκε αρνητική και στο θέμα της κατάργησης της ρήτρας απομάκρυνσης από τα δίκτυα, θέμα μάλιστα το οποίο έχει προσβάλλει και στα δικαστήρια για παλαιότερη απόφαση της ΡΑΕ.

Η Αρχή ζητά διαφανείς και ξεκάθαρους κανόνες στα τιμολόγια προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις υπέρογκες αυξήσεις και να γνωρίζουν με ακρίβεια τι πληρώνουν στο λογαριασμό τους.

Ζητά επίσης να υπάρχει ενημέρωση προς τους πελάτες εφόσον πρόκειται να μεταβληθούν τα τιμολόγια για αυτό και έγινε σύσταση και στη ΔΕΗ, η οποία από αρχές Αυγούστου θα ενσωματώσει την ρήτρα ΟΤΣ, λέγοντας ότι όφειλε να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις αναπροσαρμογές.

Η πρόταση του Ρυθμιστή αναμένεται να βγει εντός των επομένων ημερών σε διαβούλευση καθώς η εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής ως αποτέλεσμα της κούρσας των τιμών των καυσίμων, του διοξειδίου του άνθρακα και των υψηλών θερμοκρασιών, επιτάσσουν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Χαρίτσης: Πρωτοφανής καρτελοποίηση της οικονομίας αλλά η κυβέρνηση επιμένει στην αυτορρύθμιση

Η οικονομία καρτελοποιείται όσο ποτέ άλλοτε αλλά η κυβέρνηση επιμένει στο δόγμα της αυτορρύθμιση της αγοράς, τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων...

Μαγιορκίνης: Σταδιακά η ‘Ομικρον εκτοπίζει την Δέλτα, αλλά δεν είναι αθώα

Η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 που σήμερα ανιχνεύεται σε ποσοστό 90% σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι μεν ηπιότερη από την μετάλλαξη Δέλτα,...

Βιασμός ανήλικης από ιερέα: Της χρεώνει ψυχολογικά προβλήματα μέσω του δικηγόρου του

Παρά τα όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας για τον βιασμό της ανήλικης από τον ιερέα, με κυρίαρχο γεγονός τις δύο...

Φρίκη στις ΗΠΑ: Ανάγκαζε την κόρη της να ζει επί εβδομάδες με το πτώμα του πατέρα της

Μια γυναίκα συνελήφθη την Τρίτη σε ένα μικρό χωριό στο βόρειο Τέξας, αφότου η αστυνομία ανακάλυψε πως υποχρέωνε εδώ και πολλές...

Τράπεζα της Ελλάδος: Πάνω από 14 εκατ. οι τουρίστες στο 11μηνο του 2021 – Από ποιες χώρες ήρθαν οι περισσότεροι

Άνοδο κατά 96,8% στον αριθμό των τουριστών από το εξωτερικό την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021 με 14.324.000 ταξιδιώτες έναντι 7.278.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2020 δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.Ειδικότερα...