Αρχική Ελλάδα Rafale – Ένα ιπτάμενο υπερόπλο πολλαπλών δυνατοτήτων – Η ιστορία της 332...

Rafale – Ένα ιπτάμενο υπερόπλο πολλαπλών δυνατοτήτων – Η ιστορία της 332 Μοίρας στην Τανάγρα

Rafale σημαίνει «ριπή του ανέμου» και από σήμερα τα πρώτα 6 υπερσύγχρονα Γαλλικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων εντάσσονται στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι «ριπές του ανέμου» είναι ένα υπερόπλο που αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο σε ρόλους αεροπορικής υπεροχής και κρούσεως αλλά και σε ρόλους αναχαίτισης και βομβαρδισμών. Είναι ένα όπλο που δεν παίζει κανείς μαζί του.

Η 332 μοίρα

Τα Rafale θα ενταχθούν στην 332 μοίρα της 114 πτέρυγα μάχης στην Τανάγρα και θα φέρουν το κωδικό όνομα «γεράκια». Η 332 μοίρα έχει μακρά παράδοση σε Γαλλικά αεροσκάφη αφού εκεί υπηρετούν και τα Mirage 2000 EGM/BGM και παλαιότερα τα Mirage F-1CG.

Η 332 μοίρα παντός καιρού (ΜΠΚ) ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1989 και τρεις μήνες αργότερα, η Μοίρα έλαβε τα πρώτα της 14 μαχητικά αεροσκάφη. Έναν χρόνο αργότερα η Μοίρα αξιολογήθηκε από το ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) και κρίθηκε «επιχειρησιακή». Από τότε διενεργεί συνεχώς αποστολές αναχαίτισης αλλά και επιφυλακής.

Το Rafale

Στο επίσημο σάιτ της Πολεμικής Αεροπορίας (haf.gr) το Rafale είναι ένα δικινητήριο, δελταπτέρυγο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, γαλλικής κατασκευής, που καλύπτει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών.

Μπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα (omnirole), επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση. Διαθέτει 14 σταθμούς ανάρτησης και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων.

Δύναται να φέρει έναν μεγάλο αριθμό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, τους πυραύλους MICA EM και IR, τον πύραυλο πλεύσης SCALP EG και τον πύραυλο αέρος-επιφανείας Exocet AM39 Block 2 Mod 2, καθώς επίσης και όπλα ακριβείας όπως GBU 12/16/24 και AASM, ενώ φέρει ένα πυροβόλο των 30 mm.

Το σπουδαίο με το συγκεκριμένο αεροπλάνο είναι το ραντάρ και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός που φέρει και ο οποίος μπορεί να «μαυρίσει» τις οθόνες των αντιπάλων ραντάρ και να το κάνει σχεδόν αόρατο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

Πλήρωμα: 1 ή 2

Κινητήρας: 2 κινητήρες turbofan διπλού άξονα M88-4E με μετακαυστήρα

Ώση (για κάθε κινητήρα): 50kN (11.250 lb) ξηρά, 75kN (17.000 lb) με μετάκαυση

Εκπέτασμα Πτερύγων: 10,21 m

Μήκος: 15,27 m

Μέγιστη ταχύτητα: 750 kt CAS ή 1,6 Mach

Μέγιστο ύψος: Πάνω από 15.240 m ή 50.000 ft

Μέγιστο βάρος απογείωσης: 24.500 kg ή 54.000 lb

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φρουροί της Επανάστασης: Ποιο είναι το σώμα που κατέλαβε τα ελληνικά τάνκερ

Η κατάληψη των ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, έφερε στην επιφάνεια τους “Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης”, όπου στην Ευρώπη δεν ήταν...

Επιδότηση συσκευών: Τι ισχύει με τα εισοδηματικά κριτήρια για αίτηση

Αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, το πολυναμενόμενο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» που στόχο έχει την...

ΗΠΑ: Γιατί φοβούνται περισσότερο την Κίνα και όχι τη Ρωσία

Μετά την αποτυχία του Βλαντίμιρ Πούτιν να καταλάβει το Κίεβο με μία «επιχείρηση αστραπή» στις πρώτες μέρες του πολέμου, η νέα...

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Πότε ξεκινά την λειτουργία της η πλατφόρμα – Ποιοι οι δικαιούχοι

Η επιδότηση καταλυμάτων ενισχύθηκε κατά 20% τον Αύγουστο, ώστε να υπάρξει αυξημένη διαθεσιμότητα κατά την «αιχμή» της περιόδου των διακοπώνΤέλη Μαΐου,...

ΚΟΚ: Φοράς σαγιονάρα και οδηγείς; Αυτό είναι το πρόστιμο

Πολλοί είναι οι οδηγοί το καλοκαίρι, που κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και όχι μόνο, οδηγούν με σαγιονάρα.Παρόλα αυτά, αν και θεωρείται άνετη...