Οι ενοικιαστές αποτελούν πλέον το 27,2% του πληθυσμού της χώρας, σε σύγκριση με 24,6% το 2019. Σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, το ποσοστό των ενοικιαστών είναι ακόμα πιο υψηλό, πιθανόν άνω του 35%. Αυτό οφείλεται στη μετακίνηση ιδιοκτητών που εργάζονται σε αυτές τις πόλεις, απομακρυσμένοι από τη μόνιμη κατοικία τους.
Ο επικεφαλής της Geoaxis, Γιάννης Ξυλάς, αναφέρει ότι η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει τη δυσκολία πολλών νέων να εισέλθουν στην αγορά κατοικίας, σπρώχνοντάς τους να στραφούν στο ενοίκιο. Αυτή η γενιά ενοικιαστών θα κυριαρχήσει στο μέλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες με υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης όπως η Ισπανία. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι κατά την τελευταία δεκαετία, η μέση ετήσια αύξηση του βασικού μισθού δεν ξεπέρασε το 2%, ενώ η αύξηση των τιμών κατοικιών στις παρακολουθούμενες περιοχές ανήλθε στο 49%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο το τελευταίο 12μηνο, οι τιμές πώλησης κατοικιών στις περιοχές που παρακολουθεί το παρατηρητήριο της Geoaxis αυξήθηκαν κατά 24,7% για νέες κατασκευές και κατά 22,68% για παλιότερα ακίνητα. Η μέση αύξηση της αξίας των διαμερισμάτων στην τελευταία δεκαετία φτάνει κοντά στο 80%. Οι τιμές πώλησης παλιότερων ακινήτων σε περιοχές όπως ο Χολαργός και το Μαρούσι επίσης καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις.
Η πρόβλεψη της Geoaxis είναι ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, λόγω της αδιάκοπης ζήτησης από ξένους επενδυτές, που βλέπουν την Ελλάδα ως προσιτή και ασφαλή αγορά. Επιπλέον, η ζήτηση από Έλληνες αγοραστές, που ενδιαφέρονται κυρίως για καλές περιοχές, παραμένει έντονη. Η ανάγκη υιοθέτησης νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας στις νέες κατασκευές αυξάνει το κόστος, επηρεάζοντας περαιτέρω τις τιμές πώλησης στην αγορά.
Πηγή: kathimerini.gr