Αρχική Κόσμος Reuters: Κατά 30% λιγότερες οι παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer στην Ε.Ε.

Reuters: Κατά 30% λιγότερες οι παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer στην Ε.Ε.

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ε.Ε. βάσει των συμφωνιών που έχει συνάψει η Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της Ε.Ε., η Pfizer ακόμα δεν έχει παραδόσει στην Ε.Ε. περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που θα έπρεπε να είχαν παραδωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο των ποσοτήτων εμβολίων που θα έπρεπε να έχει παραδόσει στην Ε.Ε. η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ακόμα αναμένεται. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι ως τα μέσα της προηγούμενη εβδομάδας, η Pfizer είχε παραδόσει 23 εκατομμύρια δόσεις, κατά 10 εκατομμύρια λιγότερες από όσο προβλέπεται στη συμφωνία.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε.υποστήριξαν ότι η ροή των παραδόσεων έχει εξομαλυνθεί από τις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο, μένει ανοιχτό το ζήτημα των δόσεων που δεν παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο και φαίνεται ότι η εταιρεία προτίθεται να καλύψει το κενό αυτό ως το τέλος Μαρτίου.

Τύποις έλεγχοι στις εξαγωγές
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μετά τη -πολύ δημόσια- σύγκρουση της Κομισιόν με την βρετανοσουηδική AstraZeneca σχετικά με καθυστερήσεις στις παραδόσεις των συμφωνημένων ποσοτήτων εμβολιών, ενώ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ζητήματα έχουν παρουσιαστεί και με το εμβόλιο της Moderna.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί αμφιβολίες και για την απόφαση της Κομισιόν να θέσει ελέγχους στις εξαγωγές των εμβολίων, σχέδιο που υποτίθεται ότι αποφασίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Αντιθέτως, ήδη έχουν δωθεί 57 άδειες για εξαγωγές εμβολίων -κυρίως της Pfizer- σε χώρες όπως η Βρετανία και τα ΗΑΕ, ενώ πριν τεθεί σε εφαρμογή ο έλεγχος εξαγωγών, πολλές δόσεις είχαν ταξιδέψει από Ευρώπη στο Ισραήλ και τον Καναδά, μεταξύ άλλων χωρών.

Ήδη στο Ισραήλ έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου περίπου το 75% του πληθυσμού, στα ΗΑΕ το 50% και στη Βρετανία πάνω από το 20%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. δεν ξεπερνά το 5%.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Η Βίλα Τσερτόζα με το μυστικό τούνελ πωλείται για 500 εκατ. ευρώ

Η βίλα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία έχει φιλοξενήσει ουκ ολίγες φορές τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ διακοπές εκεί έχουν κάνει...

Έκλεψαν μισό τόνο ελαιόλαδου από αποθήκη -Συνελήφθησαν από τις Αρχές

Μια υπόθεση κλοπής 524 λίτρων ελαιόλαδου έλαβε τέλος μετά από ένα διάστημα έρευνας και προανάκρισης από τους...

Κ. Μητσοτάκης για απογευματινά χειρουργεία: Θα δοθούν 60 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως αναφέρει «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο...

e-ΕΦΚΑ- ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Άγιος Παϊσιος: Τι έλεγε για τους παλαιοημερολογίτες

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...