Αρχική Κόσμος Reuters: Κατά 30% λιγότερες οι παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer στην Ε.Ε.

Reuters: Κατά 30% λιγότερες οι παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer στην Ε.Ε.

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ε.Ε. βάσει των συμφωνιών που έχει συνάψει η Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της Ε.Ε., η Pfizer ακόμα δεν έχει παραδόσει στην Ε.Ε. περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που θα έπρεπε να είχαν παραδωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο των ποσοτήτων εμβολίων που θα έπρεπε να έχει παραδόσει στην Ε.Ε. η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ακόμα αναμένεται. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι ως τα μέσα της προηγούμενη εβδομάδας, η Pfizer είχε παραδόσει 23 εκατομμύρια δόσεις, κατά 10 εκατομμύρια λιγότερες από όσο προβλέπεται στη συμφωνία.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε.υποστήριξαν ότι η ροή των παραδόσεων έχει εξομαλυνθεί από τις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο, μένει ανοιχτό το ζήτημα των δόσεων που δεν παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο και φαίνεται ότι η εταιρεία προτίθεται να καλύψει το κενό αυτό ως το τέλος Μαρτίου.

Τύποις έλεγχοι στις εξαγωγές
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μετά τη -πολύ δημόσια- σύγκρουση της Κομισιόν με την βρετανοσουηδική AstraZeneca σχετικά με καθυστερήσεις στις παραδόσεις των συμφωνημένων ποσοτήτων εμβολιών, ενώ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ζητήματα έχουν παρουσιαστεί και με το εμβόλιο της Moderna.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί αμφιβολίες και για την απόφαση της Κομισιόν να θέσει ελέγχους στις εξαγωγές των εμβολίων, σχέδιο που υποτίθεται ότι αποφασίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Αντιθέτως, ήδη έχουν δωθεί 57 άδειες για εξαγωγές εμβολίων -κυρίως της Pfizer- σε χώρες όπως η Βρετανία και τα ΗΑΕ, ενώ πριν τεθεί σε εφαρμογή ο έλεγχος εξαγωγών, πολλές δόσεις είχαν ταξιδέψει από Ευρώπη στο Ισραήλ και τον Καναδά, μεταξύ άλλων χωρών.

Ήδη στο Ισραήλ έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου περίπου το 75% του πληθυσμού, στα ΗΑΕ το 50% και στη Βρετανία πάνω από το 20%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. δεν ξεπερνά το 5%.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ο πιλότος που άλλαξε τον κόσμο – Η εκπληκτική ιστορία του Γιούρι Γκαγκάριν

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας της Σοβιετικής Ένωσης άδειασαν ξαφνικά μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Η Μόσχα ήταν μια νεκρή πόλη. Το γεμάτο με κόσμο παζάρι...

Αύξηση κρουσμάτων στη Βρετανία με τα μπαρ ανοικτά

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα 3.568 νέες μολύνσεις από κορονοϊό και ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τις 1.730 που...

Το ελληνικό πιστοποιητικό γέννησης του πρίγκιπα Φίλιππου στο νησί όπου γεννήθηκε, στην Κέρκυρα

Θαμμένο σε ένα αρχείο ήταν για σχεδόν έναν αιώνα το πιστοποιητικό γέννησης του πρίγκιπα Φιλίππου στο νησί όπου γεννήθηκε, στην Κέρκυρα. Το έγγραφο που ανακάλυψε...

Συντάξεις: Αυξήσεις 150 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά άνω των 3.000 ευρώ μετά το Πάσχα – Οι δικαιούχοι

Μηνιαίες αυξήσεις άνω των 150 ευρώ και αναδρομικά άνω των 3.000 ευρώ θα λάβουν μετά το Πάσχα περίπου 500.000 συνταξιούχοι που έχουν 30 έτη...

Ακινησία οχήματος: Η εύκολη εξαπάτηση των πολιτών

 Όσο εύκολη είναι η διαδικασία να θέσει κάποιος σε ακινησία το όχημα του, τόσο εύκολο είναι και να εξαπατηθεί από τους επιτήδειους. Προφανώς και...