Αρχική Κόσμος Reuters: Κατά 30% λιγότερες οι παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer στην Ε.Ε.

Reuters: Κατά 30% λιγότερες οι παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer στην Ε.Ε.

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ε.Ε. βάσει των συμφωνιών που έχει συνάψει η Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της Ε.Ε., η Pfizer ακόμα δεν έχει παραδόσει στην Ε.Ε. περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που θα έπρεπε να είχαν παραδωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο των ποσοτήτων εμβολίων που θα έπρεπε να έχει παραδόσει στην Ε.Ε. η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ακόμα αναμένεται. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι ως τα μέσα της προηγούμενη εβδομάδας, η Pfizer είχε παραδόσει 23 εκατομμύρια δόσεις, κατά 10 εκατομμύρια λιγότερες από όσο προβλέπεται στη συμφωνία.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε.υποστήριξαν ότι η ροή των παραδόσεων έχει εξομαλυνθεί από τις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο, μένει ανοιχτό το ζήτημα των δόσεων που δεν παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο και φαίνεται ότι η εταιρεία προτίθεται να καλύψει το κενό αυτό ως το τέλος Μαρτίου.

Τύποις έλεγχοι στις εξαγωγές
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μετά τη -πολύ δημόσια- σύγκρουση της Κομισιόν με την βρετανοσουηδική AstraZeneca σχετικά με καθυστερήσεις στις παραδόσεις των συμφωνημένων ποσοτήτων εμβολιών, ενώ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ζητήματα έχουν παρουσιαστεί και με το εμβόλιο της Moderna.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί αμφιβολίες και για την απόφαση της Κομισιόν να θέσει ελέγχους στις εξαγωγές των εμβολίων, σχέδιο που υποτίθεται ότι αποφασίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Αντιθέτως, ήδη έχουν δωθεί 57 άδειες για εξαγωγές εμβολίων -κυρίως της Pfizer- σε χώρες όπως η Βρετανία και τα ΗΑΕ, ενώ πριν τεθεί σε εφαρμογή ο έλεγχος εξαγωγών, πολλές δόσεις είχαν ταξιδέψει από Ευρώπη στο Ισραήλ και τον Καναδά, μεταξύ άλλων χωρών.

Ήδη στο Ισραήλ έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου περίπου το 75% του πληθυσμού, στα ΗΑΕ το 50% και στη Βρετανία πάνω από το 20%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. δεν ξεπερνά το 5%.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βίντεο-σοκ: Αστυνομικοί κλείνουν άνδρα σε πορτμπαγκάζ μαζί με καπνογόνο – Νεκρός ο 38χρονος

Ο θάνατος ενός άνδρα, ο οποίος πέθανε από ασφυξία αφού τον έκλεισαν στο πορτ-μπαγκάζ ενός περιπολικού, απ’ όπου αναδιδόταν πυκνός καπνός,...

Γιώργος Μπαμπινιώτης: Οργή για το «Turkaegean» της τουριστικής καμπάνιας της Άγκυρας!

Δείτε την οργισμένη ανάρτησηΈξαλλος με τους Τούρκους εμφανίζεται ο καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης αναφορικά με την πρόσφατη τουριστική καμπάνια της Άγκυρας, όπου χρησιμοποιείται ο «Turkaegean».Ο...

Πώς θα αποφύγουμε το «χειρόφρενο» στις μετακινήσεις το καλοκαίρι

Τον σκόπελο της ακρίβειας και των μειωμένων εσόδων από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση. Οι συνεχόμενες ανατιμήσεις στην τιμή των...

Δήμος Βερύκιος: Πού το πάει η Τουρκία

Η Τουρκία, με την ανατολίτικη συμπεριφορά της ενίοτε γίνεται εκδικητική και το ξέρουμε! Κάθε φορά που η Άγκυρα εκνευρίζεται είτε από...