Αρχική Κόσμος Reuters: Κατά 30% λιγότερες οι παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer στην Ε.Ε.

Reuters: Κατά 30% λιγότερες οι παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer στην Ε.Ε.

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ε.Ε. βάσει των συμφωνιών που έχει συνάψει η Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της Ε.Ε., η Pfizer ακόμα δεν έχει παραδόσει στην Ε.Ε. περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που θα έπρεπε να είχαν παραδωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο των ποσοτήτων εμβολίων που θα έπρεπε να έχει παραδόσει στην Ε.Ε. η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ακόμα αναμένεται. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι ως τα μέσα της προηγούμενη εβδομάδας, η Pfizer είχε παραδόσει 23 εκατομμύρια δόσεις, κατά 10 εκατομμύρια λιγότερες από όσο προβλέπεται στη συμφωνία.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε.υποστήριξαν ότι η ροή των παραδόσεων έχει εξομαλυνθεί από τις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο, μένει ανοιχτό το ζήτημα των δόσεων που δεν παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο και φαίνεται ότι η εταιρεία προτίθεται να καλύψει το κενό αυτό ως το τέλος Μαρτίου.

Τύποις έλεγχοι στις εξαγωγές
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μετά τη -πολύ δημόσια- σύγκρουση της Κομισιόν με την βρετανοσουηδική AstraZeneca σχετικά με καθυστερήσεις στις παραδόσεις των συμφωνημένων ποσοτήτων εμβολιών, ενώ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ζητήματα έχουν παρουσιαστεί και με το εμβόλιο της Moderna.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί αμφιβολίες και για την απόφαση της Κομισιόν να θέσει ελέγχους στις εξαγωγές των εμβολίων, σχέδιο που υποτίθεται ότι αποφασίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Αντιθέτως, ήδη έχουν δωθεί 57 άδειες για εξαγωγές εμβολίων -κυρίως της Pfizer- σε χώρες όπως η Βρετανία και τα ΗΑΕ, ενώ πριν τεθεί σε εφαρμογή ο έλεγχος εξαγωγών, πολλές δόσεις είχαν ταξιδέψει από Ευρώπη στο Ισραήλ και τον Καναδά, μεταξύ άλλων χωρών.

Ήδη στο Ισραήλ έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου περίπου το 75% του πληθυσμού, στα ΗΑΕ το 50% και στη Βρετανία πάνω από το 20%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. δεν ξεπερνά το 5%.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πετράκος κατά Αλειφέρη: Καλούνται οι γιατροί να απολογηθούν γιατί τόλμησαν να αναφέρουν τις ελλείψεις

Την αλληλεγγύη του προς τους αγωνιζόμενους για τη δημόσια υγεία υγειονομικούς εκφράζει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου Θανάσης Πετράκος. Παράλληλα...

Aκρίβεια: Στα ύψη η τιμή του ρυζιού – Τα πανάκριβα λιπάσματα την… «εκτόξευσαν»

Απροστάτευτοι απέναντι στην ακρίβεια βρίσκονται οι καταναλωτές. Το ράλι των αυξήσεων παρασέρνει τώρα και είδη διατροφής όπως το ρύζι, η τιμή...

Δολοφονία 54χρονης μέσα στο σπίτι της στο Αιγάλεω – Αναζητείται ο δράστης

Δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της βρέθηκε μια 54χρονη γυναίκα στην οδό Βεροίας στο Αιγάλεω.  Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι προηγήθηκε επεισόδιο...

Σημαντικό ιατρικό επίτευμα στις ΗΠΑ- Μεταμόσχευσαν νεφρό χοίρου σε άνθρωπο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί...

80.000 εργαζόμενοι “εκτός” επιδόματος ανεργίας

Η ΠΟΕΕΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισητισμό-Τουρισμό), επισημαίνει ότι κοντά στις 80.000 εκτιμάται ότι θα φτάσει ο αριθμός των εποχικά εργαζομένων που δεν θα...